Öngyilkosságával nyert ártatlanságot az életfogytiglanra ítélt NFL-sztár

Aaron Hernandez Court Appearance GettyImageRank2 MA JUSTICE SPORT HORIZONTAL Waist Up AMERICAN FOOTBALL USA CRIME LAW Courtroom NFL Court Hearing North Attleboro Aaron Hernandez - American Football Player Attleboro District Court North Attleboro, Massachu
NORTH ATTLEBORO, MA - AUGUST 22: Aaron Hernandez is escorted into the courtroom of the Attleboro District Court for his hearing on August 22, 2013 in North Attleboro, Massachusetts. Former New England Patriot Aaron Hernandez has been indicted on a first-degree murder charge for the death of Odin Lloyd. Jared Wickerham/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Bristol megyei Legfelsőbb Bíróság kedden hozott határozata felmentette a New England Patriots egykori tight endjét, Aaron Hernandezt a 2013-ban elkövetett szándékos emberölés bűntette alól. Massachussetts állam törvényei szerint ugyanis, ha egy elítélt még nem merítette ki az összes fellebbezési lehetőségét az ítéletével kapcsolatban, halálával automatikusan felmentést nyer a bűntette alól, az életfogytiglani börtönre ítélt Hernandez pedig 2017. április 19-én öngyilkosságot követett el a cellájában.

Cellájában akasztotta fel magát a gyilkos NFL-sztár

Aaron Hernandezt 2015 áprilisában ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

Mi lesz Hernandez hagyatékával?

Mivel Hernandezt két nappal a halála előtt felmentették a másik esete, egy 2012-ben elkövetett kettős gyilkosság vádja alól is,

ezért a mostani ítéletének köszönhetően teljesen ártatlannak minősül.


Ez azért érdekes, mert egykori csapata, a New England Patriots, ahonnan a 2013-as letartóztatása után néhány órával azonnal ki is rúgták a játékost, közel hatmillió dollárt tartott vissza Hernandez fizetéséből az eset miatt.

Ezért a hatmillióért jó eséllyel pereskedhetnek a játékos örökösei, vagyis édesanyja, illetve egykori menyasszonya, aki egyedül neveli Hernandez kislányát.

A Patriots hatmillió dollárral tartozik Hernandeznek, de senki sem tudja, mi lesz a pénz sorsa Forrás: AFP/2013 Getty Images/Elsa

Valószínűleg maga Hernandez is tisztában volt ezzel a ténnyel, ugyanis a menyasszonyának szóló egyik búcsúlevélben azt írta, hogy:

Ugyanakkor a szóban forgó hatmillió dollárért Hernandez 2013-as áldozatának, Odin Lloydnak az örökösei is harcba szállnak, legalábbis Lloyd édesanyjának ügyvédje nyilatkozatában világossá tette:

mindent elkövet azért, hogy a pénzt a gyászoló család kapja.

A motiváció nem tisztázott

A Hernandez öngyilkossága óta eltelt közel egy hónapban több konspirációs teória is felbukkant a játékos halálával kapcsolatban. Sokan, köztük egykori NFL-játékosok is már az öngyilkosság tényét is kétségbe vonták, mondván, Hernandez nem az a fajta, aki csak úgy eldobná magától az életet. Olyan pletykák is felmerültek, miszerint a játékos kettős életet élt, és valójában a saját neméhez vonzódott, Odin Lloydnak pedig azért kellett meghalnia, nehogy felfedje Hernandez titkát. Külföldi bulvárlapok egyenesen azt is tudni vélték, hogy Hernandez egyik búcsúlevele a börtönben megismert szerelmének szól. Ezt a hírt később a játékos ügyvédje kategorikusan cáfolta.

A törvények értelmében Hernandez ártatlannak minősül Forrás: AFP/2013 Getty Images/Jared Wickerham

A börtön sem törte meg

A játékos halálának körülményeit vizsgáló eljárások során egész világosan kiderült, hogy Hernandez a börtönben sem változott meg. Négyéves fogva tartása alatt ugyanis számtalanszor kezdeményeztek ellene fegyelmi eljárást a börtönön belül. Előfordult, hogy összeverte egyik rabtársát, de az őreit is többször halálosan megfenyegette, de büntetést kapott kábítószer-fogyasztásért, illetve fegyvernek minősülő tárgy birtoklásáért is.