Társoldalunk:

Tizennyolcéves lány ír történelmet az egyetemi amerikaifociban

2017.09.12. 09:17

Hamarosan eljöhet az idő, hogy Rebecca Longo bemutatkozzon az Adams State University amerikaifoci-csapatában – de már így is beírta a nevét a sportág történelemkönyvébe.

2017 áprilisában Rebecca Longo aláírt egy papírt, amivel olyat tett, mint előtte egyetlen lány sem. Ő lett az első, aki amerikaifoci-ösztöndíjat kapott egy legalább második divízióban szereplő egyetemtől.

Az amerikai egyetemi bajnokságokat (NCAA) a csapatok erőssége alapján különböző divíziókba sorolják. Longo Divison II-ben szereplő coloradói Adams State University csapatának rúgója lesz - illetve már most is az, de a szezon első két meccsén még Tiago Palm rúgta a hárompontosokat és a jutalomrúgásokat.

Longónak, mint azt az ösztöndíj ünnepélyes aláírásának alkalmából elmondta, fogalma sem volt róla, hogy ő az első, aki amerikaifocis ösztöndíjat kapott - nem mellékesen a kosárlabda-csapatba is kapott egyet.

Edzője, Timm Rosenbach, a korábbi NFL-es irányító nagyon frappánsan fogalmazta meg, hogy miként látja Becca Longo helyét a csapatban. "Én nem úgy nézem ezt a dolgot, hogy fiú vagy lány. A feleségem profi sportoló volt, láttam már ilyet. Én úgy nézek Longóra, mint a csapat egyik játékosára, aki rászolgált az ösztöndíjra. Mint az edző mondta, Longo "szerződtetésénél" is ugyanúgy jártak el, mint bármelyik másik játékos esetében. "A Division II-ben csak az számít, hogy mennyire versenyképes valaki, nekem pedig nincs kétségem afelől, hogy ő az. Erős lába van, és nagyon pontos is tud lenni.

Pedig nem sok híja volt, hogy az arizonai lányból nemhogy ösztöndíjas nem lesz, de még hobbi sportoló sem. Első éves gimnazistaként ugyanis eltört a sípcsontja, és az orvosok azt tanácsolták neki, hogy tartsa távol magát a sportoktól. 

Szerencsére nem tette, és utolsó gimnáziumi évében remek mutatókkal hívta fel magára a figyelmet: 38 extrapont-kísérletből 35-öt értékesített, és még egy 30 yardos mezőnygólt is a kapufák közé küldött. Elmondása szerint azonban a 45 yardos távolság sem okoz neki különösebb gondot