Elképesztően ritka betegség támadta meg a kiváló játékost

New York Islanders v Anaheim Ducks GettyImageRank2 SPORT ICE HOCKEY National Hockey League
ANAHEIM, CA - OCTOBER 11: Ryan Getzlaf #15 congratulates Patrick Eaves #18 of the Anaheim Ducks on his goal during the third period of a game against the New York Islanders at Honda Center on October 11, 2017 in Anaheim, California. Sean M. Haffey/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Patrick Eaves-t, az NHL-ben szereplő Anaheim Ducks szélsőjét hihetetlenül ritka betegséggel diagnosztizálták. A Guillain-Barré szindróma annyira ismeretlen, hogy minden 100 000 emberből egynél fordul elő. Valószínűleg maga Eaves sem hallott róla addig, amíg meg nem kapta a rossz hírt.

A Guillain-Barré szindróma olyan betegség, amelynél az ember saját immunrendszere támadja meg a perifériás idegrendszert. Hasonlóan a sclerosis multiplex-hez, az idegi impulzusátvétel itt is megszakad, annyi a különbség, hogy ezt a kórt fertőzéssel lehet elkapni, nem autoimmun. A tünetek nagyon eltérőek és széles spektrumon mozognak, attól függ, hogy kire hogyan hat az idegrendszer hibás működése, vagy hogy melyik része károsodott.

Az izomerő csökkenése és a gyengeség az egyik legáltalánosabb jelenség, amely egy sportolónál, főleg egy jégkorongosnál természetesen

rögtön azt jelenti, hogy egy időre fel kell függesztenie a sportolást, amíg fel nem épül teljesen.

Szerencsére a teljesen felépülők aránya 80%, azaz kezelhető a betegség, viszont 5%-ban halálos kimenetelű is lehet, maradékuk pedig valamilyen tartós rokkantsággal éli csak túl.

Eaves esetében egyelőre nem ismertek a kilátások, az a szerencse, hogy a 33 éves játékos szervezete jóval erősebb az élsport miatt, mint egy átlagemberé. A szélső az előző szezonban élete legjobb évét futotta, 32 gólt szerzett, ezt az Anaheim egy hároméves szerződéssel honorálta. Most azonban veszélybe került a karrierje, így mást nem is tehetünk, csak reménykedhetünk a mielőbbi felépülésben!