Visszatér a pályára a korábbi drogdíler

Pittsburgh Steelers v Cleveland Browns GettyImageRank2 SPORT HORIZONTAL AMERICAN FOOTBALL RUNNING USA Ohio Cleveland - Ohio RECEIVER Gaining Cleveland Browns NFL Cleveland Browns Stadium Pittsburgh Steelers Second Half Municipal Stadium Josh Gordon - Amer
CLEVELAND, OH - NOVEMBER 24: Wide receiver Josh Gordon #12 of the Cleveland Browns runs for a gain during the second half against the Pittsburgh Steelers at FirstEnergy Stadium on November 24, 2013 in Cleveland, Ohio. The Steelers defeated the Browns 27-11. Jason Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
2017. december 3. pirosbetűs nap lehet Josh Gordon számára. A Nemzeti Futball Ligában (NFL) szereplő Cleveland Browns elkapója mintegy három évvel korábban, 2014. december 21-én játszott utoljára ez NFL-ben, azóta megjárta a hadak útját. Pedig tehetségéhez kétség sem férhet, több NFL-rekordot is tart, 22 évesen a világ tetején volt, ahonnan hatalmasat zuhant. Most pedig megróbálkozik a visszamászással, vasárnap kezdheti.

Már az NFL-be vezető út sem volt hétköznapi az elkapó számára. Második évében a Baylor Egyetemen úgy találtak rá és csapattársára, Willie Jeffersonra, hogy egy gyorsétterem parkolójában aludtak Jefferson kocsijában, amiben a rendőrök marihuánát is találtak. Jeffersont kitették a csapatból, Gordon megúszta eltiltással. A következő nyáron megbukott a kötelező drogteszten, szintén fűvel, jött is a következő felfüggetsztés. A minap azt is beismerte a Sport Illustratednek, hogy nemcsak fogyasztója volt a drogoknak.

Ezeknek is köszönhető, hogy következő évét már nem a Bayloron, hanem a Utah Egyetemen töltötte, igaz, nem csak emiatt. Jelentkezett a 2011-es NFL újoncbörzére, de későn, ezért ki kellett ülnie az egész idényt.

Josh Gordonnak sportolói karrierje során alig volt józan pillanata Forrás: AFP/2013 Getty Images/Jason Miller

2012-ben ismét megpróbálkozott a drafttal, de a múltja miatt nem választotta ki egy csapat sem. Végül a Cleveland Brownst meggyőzte, a csapat pedig le is igazolta. Nem is sikerült rosszul az első éve az NFL-ben, 805 yardot és 5 touchdownt szerzett, amivel a legjobb újoncok közé tartozott.

2013 nyarán megszegte az NFL teljesítményfokozókra vonatkozó szabályát, emiatt ki kellett hagynia a szezon első két meccsét, a maradék 14-en viszont félelmetes számokat produkált: annak ellenére, hogy hiányzott az első két fordulóban,

összesen 1646 yardot gyűjtött, amivel első volt az NFL elkapói között, valamint egy máig élő rekordot is felállított: ő lett az első játékos, aki két egymást követő mérkőzésen is 200 yard fölé jutott elkapásokkal.

A 12. héten a Pittsburgh-ben 237-et szerzett, egy hétre rá a Jacksonville ellen meg sem állt 261-ig, ráadásul TD-t is elkapott mindkét alkalommal. Be is került az NFL év végi álomcsapatába, a Pro Bowlra is meghívták. 22 éves volt ekkor.

Ő lehetett volna a Browns megmentője, de nem így lett. 2014 nyarán lekapcsolták, miközben tudatmódosítók hatása alatt vezetett, a liga 10 meccsre meszelte el. Sőt, a csapat egy újabb kihágás miatt az év utolsó meccsén nem engedte pályára, így 2014. december 21-én játszott utoljára, bár ezt akkor még senki sem tudta.

Sokáig nem kellett várni az új felfüggesztésére, amit 2015-ben szabtak ki rá. Mivel ez már sokadik vétsége volt, azonnal megkapta a maximális büntetést, azaz az egész következő, 2015-ös szezonból kizárták. Eltiltása alatt ismét fennakadt egy ellenőrzésen, így a 2016-os kiírást úgy várhatta, hogy tudta, az első négy héten nem játszhat. Ezt le is töltötte, de utána bevonult egy bentlakásos rehabilitációs intézetbe. 2017-ben többször is kérte az NFL-t, engedélyezzék a visszatérést, amit Roger Goodell, a liga elnöke végül megadott neki. November 1-je óta edz a Brownsszal, most pedig készen áll, hogy újra pályára lépjen, mindenki zöld utat adott neki.

Ha "formában" volt, nem lehetett megállítani. Vajon ez lesz akkor is, amikor tiszta? Forrás: AFP/2013 Getty Images/Jason Miller

Egy nemrég adott interjújában elmondta, gyakorlatilag egyik meccsén sem volt színjózan, "valami mindig volt a szervezetében". Saját bevallása szerint egy éve tiszta és ez így is fog maradni. 26 éves, még lehet pár jó szezonja, a tehetsége alapján a legjobb 5 elkapó között van. Ha tényleg távol tudja tartani magát a drogoktól és az alkoholtól, talán tényleg ő lehet az azóta is haldokló Cleveland egyik megmentője.