Vágólapra másolva!
Februárban minden idők egyik legemlékezetesebb Super Bowlját láthattuk az NFL-ben, a Golden State Warriors elképesztő dominanciával lett bajnok az NBA-ben, míg az NHL-ben 19 év után történt ismét címvédés a Pittsburgh Penguins jóvoltából. De mik tették igazán emlékezetessé ezt az esztendőt Amerikában? Kik voltak az év legjobbjai? Kik a negatív hősök, a ligák bohócai? Melyek voltak a legszebb jelenetek, a legnagyobb sztorik? Virtuális díjkiosztó gála, ahol a három sportág 1-1 jelöltet nevezett be, de csak egy győzhetett a végén.

2017 LEGJOBB MÉRKŐZÉSE

Jelöltek: 51. Super Bowl (NFL), San Antonio Spurs-Houston Rockets nyugati elődöntő 5. meccs (NBA), Pittsburgh Penguins-Ottawa Senators keleti döntő 7. meccs (NHL)
Az NBA 2017-es rájátszására jellemző, hogy nem lehet sem a döntőből, sem egy Warriors-meccset citálni, annyira sima volt az egész. Ezért került ide a Spurs-Rockets, amely végig fordulatos volt és csak hosszabbításban dőlt el egy emlékezetes Manu Ginobili-blokkal. Ezzel a Spurs összesítésben 3-2-re vezetett a négy győzelemig tartó párharcban, a következőt nagyon simán be is húzta, a Rocketsben pedig Harden felvette a láthatatlanná tévő köpenyét.

Az NHL playoffja jóval izgalmasabb volt, ennek az NBA-legenda Charles Barkley is hálát adott. A legjobb mérkőzés a keleti finálé (azaz az elődöntő) mindent eldöntő hetedik meccse volt, ahol a Penguins végül kétszeri hosszabbításban, hirtelen halállal győzött a sokadvirágzását élő Chris Kunitz góljával az Ottawa ellen, és jutott a nagydöntőbe.

A győztes azonban nem lehet más, mint a Super Bowl.

Aki látta, biztosan emlékszik rá. A mérkőzés esélyesének tartott New England Patriots számára borzasztóan indult a döntő az Atlanta Falcons ellen, a 3. negyedben pedig már 28-3-as hátrányban volt. Majd jött az elképesztő felzárkózás, a rendes játékidő végén 28-28 volt az állás, a hosszabbítás egyetlen pontszerzését pedig a Patriots mutatta be, amivel 34-28-ra győzött,

minden idők legnagyobb fordításával.

Azonkívül, hogy minden évben a Super Bowl a legnézettebb tévés esemény, ezúttal izgalmakban sem volt hiány, amihez kellett a New England feltámadása mellett az Atlanta szerencsétlenkedése is.

Szavazzon!

Melyik volt 2017 legjobb meccse?

2017 LEGJOBB JÁTÉKOSA (MVP)

Jelöltek: Tom Brady (New England Patriots, NFL), LeBron James (Cleveland Cavaliers, NBA), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins, NHL)
Brady jelölése megkérdőjelezhetetlen, az előző szezont egy elképesztő Super Bowllal és a legjobbnak járó MVP-címmel zárta, az idei kiírásban pedig Carson Wentz sérülése után minden esélye megvan arra, hogy a történelem legidősebb alapszakasz MVP-je legyen. Szinte makulátlan a 2017-es éve, ráadásul 40 éves.

Sidney Crosby tavaly futószalagon gyártotta a gólokat, majd a rájátszásban sem esett vissza a termelése, végül

megkapta a playoff hősének járó Conn Smythe Trophyt, és karrierje harmadik Stanley-kupagyőzelmét ünnepelhette.

Idén ugyan kissé lassan indult be, de a Penguins ismét harcban van a rájátszásért.

A győzelmet viszont egy olyan játékos szerezte meg, aki nem lett bajnok. LeBron James döntőt játszott 2017-ben, ahol csapatával együtt fejet kellett hajtania a jóval esélyesebb Golden State előtt, de így is tripladuplás (három statisztikai mutatóból elért kétszámjegyű eredmény) átlagot hozott a fináléban.

James az NBA történetének egyik legjobb döntőbeli teljesítményét mutatta be 2017-ben, de így sem volt esélye a Golden State ellen "Forrás: AFP/2017 Getty Images/Stacy Revere "

Az alapszakaszban csak azért nem ő lett a legjobb, mert Russell Westbrook mesterien tupírozta fel saját statjait, miközben Jamestől mára elvárás lett a földöntúli teljesítmény. Az új idényt gyengén kezdte a Cavaliers, azóta viszont szinte megállíthatatlan, LeBron király pedig a teljesítményével üzenget mindenkinek: ha valaki előrukkol egy extra produkciót, James pár nappal később lemásolja, vagy felülmúlja, ezzel is bizonyítva, hogy

bár már 33 éves, még mindig ő a legjobb játékos a világon.

Brady ugyanúgy megkaphatná, nehéz ennél jobb évet produkálni, de nézzük meg, mi van, ha őt kivesszük a Patriotsból és Jamest a Clevelandből. Tavaly a New England 3-1-et futott a sztárirányító nélkül, James hiányában a Cleveland az NBA alsó harmadába tartozik. Ráadásul a New England legértékesebb láncszeme az edző Bill Belichick, míg LeBron nélkül a Cavaliers megszűnne, az MVP-cím pedig azt jelenti, hogy a legértékesebb játékos csapata számára.

Bajnoki címekkel tele a padlás: Jamesnek és Crosbynak három, Bradynek már öt van. De ki volt a legjobb 2017-ben? Forrás: Origo

Szavazzon!

Ki volt 2017 legjobb amerikai sportolója?

2017 LEGJOBB CSAPATA

Jelöltek: New England Patriots (NFL), Golden State Warriors (NBA), Pittsburgh Penguins (NHL)
A Patriots elképesztő fordítást bemutatva nyert a februári Super Bowlon, idén pedig jó eséllyel ismétel. A Warriors dinasztiát épít, végiggyalogolt az egész NBA-n, és elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne nyerjen még 2-3-4 bajnoki címet az elkövetkező rövid időben.

A díjat azonban az kapja, amely nem emelkedett ki a mezőnyből, ennek ellenére történelmi tettet hajtott végre.

A Pittsburgh úgy védett címet, hogy mindenkinek a Penguinsre fájt a foga, és nem is a legesélyesebbként vágott neki a rájátszásnak. Sokkal erősebb versenyben győzött, egy jóval kiélezettebb bajnokságban, ráadásul 19 év után esett meg az ismétlés az NHL-ben.

Szavazzon!

Melyik csapat volt 2017 legjobbja?

Még nincs vége, ha kíváncsi, melyik volt 2017 legemlékezetesebb pillanata, ki volt a legellenszenvesebb személy, vagy melyik volt a legpocsékabb csapat, lapozzon!