Társoldalunk:

Idióta apuka, elképesztő elkapás, borzalmas Browns - USAsport 2017

2017.12.30. 07:29

2017 NEGATÍV SZEREPLŐJE

A jelöltek: Roger Goodell (NFL), LaVar Ball (NBA), Gary Bettman (NHL)
Két ligafőnök és egy nagyszájú, figyelemmániás apa. Goodell nevéhez minden évben fűződik legalább 1-2, minimum kérdéses ítélet, amik a legkevésbé sem következetesek. Késői, talán szabálytalan ütközés: 1 meccs eltiltás. Lefújás után, sérülésokozás miatt elkövetett ütés: 1 meccs. De lehetne még sorolni, ott van az Elliott-ügy körülötti homály is például. Bettman magához képest nem zárt rossz évet, persze ahol megjelenik, ott füttyszó fogadja, valójában mindenhol utálják. Legutóbbi jelentőséggel bíró döntése alapján az NHL-es játékosok nem utazhatnak el a phjongcshangi téli olimpiára, ezzel elvéve az ötkarikás játékok savát-borsát, valamint azokat a játékosokat is megfosztotta álmuktól, akiknek korábban nem sikerült olimpiai aranyat nyerniük. Ebből a videóból kiderül, mekkora népszerűségnek örvend Észak-Amerika városaiban és csarnokaiban.

De még ők sem közelítik meg azt, aki nélkül nem telik el úgy nap, hogy ne mondana valami égbekiáltó ostobaságot. LaVar Ball elképesztő figura, három fia van, a legidősebb, Lonzo már a Los Angeles Lakersben játszik, a másik kettőt átvitte Litvániába, hogy ott majd felkészülnek az NBA-re (spoiler: nem fognak).Minden nap mond valami őrületes baromságot, ami után a csapból is ő folyik Amerikában. Beszól Jordannek, Trumpnak, Magic Johnsonnak, aki éppen eszébe jut, közben saját fiai karrierjét teszi tönkre. Soha egyetlen újoncot sem kísért akkora figyelem Amerikában, mint Lonzo Ballt. A srác tehetséges, az apja viszont egy idióta. Már a meccsek előtt elkezdi a szópárbajt az aktuális ellenfél irányítóival (Lonzo is az), akik így mindent megtesznek, hogy fián álljanak bosszút. Az eredmény: az NBA 68 éve íródó történetében soha senki nem kezdte ilyen rossz dobáshatékonysággal a karrierjét, mint a legidősebb Ball-gyermek. Középső fiát az egyetemről, legkisebbet a gimnáziumból vette ki, mert ott nem úgy bántak velük, ahogy LaVar szerette volna (azaz nem részesítették őket előnyben a kétes hírnevük miatt sem). Az Év Apja-díjra semmi esélye, ezzel a trófeával viszont gazdagodhat.

A Ball-família. Balról jobbra: Lonzo, LaMelo, Tina, LaVar és LiAngelo Ball. Már saját valóságshow-juk is van.Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joshua Blanchard

2017 LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATA

A jelöltek: Julian Edelman elkapása (NFL), Kobe Bryant mez-visszavonultatása (NBA), Brian Boyle szezonbéli első gólja (NHL)
Kobe Bryant mezét pont a napokban vonultatták vissza, ráadásul a történelemben először nem is egy, hanem rögtön két számot is felhúzták a mennyezetre, hiszen tíz évig viselte a 8-ast, újabb tízig a 24-est. A játékost nem kell bemutatni, gyerekkorában fejébe vette, hogy olyan lesz mint Michael Jordan, és végül a lehetetlen küldetés egészen jól sikerült, bár nem tudta teljes mértékben véghez vinni. Öt bajnoki cím és az örökös pontlista 3. helye, 20 év a Los Angeles Lakersszel. Rá még Magic Johnson is azt mondta, hogy ő minden idők legjobb Lakers-játékosa. A két számot többé senki nem viselheti a Los Angelesben. 

Edelman elkapására sem abban a pillanatban, sem azóta nem lehet szavakat találni, a fizika összes létező törvényét felülírta, mindezt a Super Bowlon. A jelenet összetörte a Falcons-játékosokat, és óriási löketet adott a Patriotsnak, amely végül meg sem állt a fordításig és a győzelemig. 

Amíg a fentiek közül az egyik esemény egy karriernek szól, a másik egy történelmi pillanatról, addig a harmadik egy hihetetlen küzdelemről. Brian Boyle nyáron igazolt New Jersey-be, majd nem sokkal a szezonrajt előtt leukémiát diagnosztizáltak nála. A játékos már akkor is pozitív volt, azt mondta, egy meccset sem szeretne emiatt kihagyni. Végül a Devils 10. összecsapásán térhetett vissza, majd kicsivel később megszerezte szezonbéli első találatát is.

A center a minap ünnepelte 33. születésnapját, és jó egészségnek örvend, karrierje legjobb idényét futja. A díj is őt illeti meg természetesen, története példaértékű mindenki számára.

2017 LEGJOBB SPORTVEZETŐJE

Jelöltek: Bill Belichick (New England Patriots, NFL), Joe Lacob (Golden State Warriors, NBA), George McPhee (Vegas Golden Knights, NHL)
Lacob 2016-ban húzta meg a Kevin Durant-igazolást, így tavaly csont nélkül nyerte volna ezt a trófeát, de idén is meghosszabbította Stephen Curry szerződését, vele egyidőben Durant sokkal kevesebbért írt alá, mint tehette volna, így a csapatot is tudta mélyíteni, amely erősebbnek tűnik a tavalyi diadalmenetnél is. McPhee egy kiválóan rajtoló NHL-csapatot húzott fel a semmiből, miközben a jövőbe is beruházott, így a Vegas jelenleg nemcsak egy szimpatikus vesztes, hanem egy kemény ellenfél már most mindenkinek, amellett, hogy a későbbiekben már valószínűleg komolyan kell venni őket. Az viszont megkerülhetetlen, hogy a 21. század legdominánsabb sportcsapata díj nélkül maradjon, a siker fő letéteményese pedig nem más, mint Bill Belichick. Amellett, hogy vezetőedző, a csapatmenedzseri feladatokat is ellátja, és a bajnoki címet szerző keretet még jobban megerősítette Brandin Cooksszal, Stephon Gilmore-ral, valamint a napokban Kenny Britt-tel. 17 éve folyamatosan számolni kell a Patriots-cal a bajnoki címet illetően, ami nem jöhetne össze kiváló vezetés nélkül.

A tyúk és a tojás esete, avagy kinek van nagyobb szerepe a Patriots uralmában: Bradynek vagy Belichicknek?Forrás: AFP/2016 Getty Images/Maddie Meyer

2017 LEGJOBB ÚJONCA

Jelöltek: Marshon Lattimore (New Orleans Saints, NFL), Ben Simmons (Philadelphia 76ers, NBA), Auston Matthews (Toronto Maple Leafs, NHL)
Az NFL idei felhozatalából több nevet is hozhattam volna, végül azért Lattimore-ra esett a választás, mert a védőket méltatlan módon kezelik az egyéni díjak kiosztásakor, ezen kívül gyakorlatilag első percétől kezdve a bajnokság legjobb 3 játékosa között van a posztján, hiányát rendkívül megérzi a Saints. Simmons félelmetes számokat produkál, játékát élmény nézni, az újonc LeBron Jamest idézi. A díjat viszont mind közül a legfiatalabb kapja, aki egyébként tavaly volt újonc, a Maple Leafst azonnal rájátszásba vezette, 40 gólt szerzett (elsőévesként legutóbb Ovecskin lőtt ennyit). Auston Matthews amerikaiként úgy került Torontóba, hogy a helyi média nyomását elbírta, legelső meccsén mesternégyessel mutatkozott be, az elmúlt egy évben pedig az NHL egyik legjobb centerévé nőtte ki magát, pedig még mindig csak 20 éves. 

2017 LEGROSSZABB CSAPATA

Jelöltek: Cleveland Browns (NFL), Sacramento Kings (NBA), Colorado Avalanche (NHL)
A Sacramento egészen elképesztő lejtmenetben van hosszú évek óta, februárban megvált a legjobb játékosától, nyáron kiosztott pár zsíros szerződést néhány hasznavehetetlen veteránnak, a fiatalok pedig nem fejlődnek. Tökéletes recept a sikertelenséghez. Az Avalanche az előző szezonban az 1999-2000-es Atlanta Trashers óta a legrosszabb idényt produkálta, ráadásul az Atlanta akkor újonc volt, és nem igazán állt össze jó csapattá a hirtelenjében összekukázott játékosállomány. A Colorado tavaly megmutatta, hogy úgy is lehet meccset veszíteni, amire előtte mindenki azt mondta volna, hogy képtelenség, bőven az NHL-szint alatt játszott mindenki.

A csapatban nem, legfeljebb az égiekben bízhatnak a Browns-drukkerekForrás: AFP/2017 Getty Images/Jason Miller

A Cleveland Brownst azonban nem lehet alulmúlni. Egy vicces adat: 2015. december 15. óta három Star Wars-filmet mutattak be, a Browns ebben az időszakban összesen egy meccset tudott megnyerni. Idén egyelőre nullát. A diszfunkcionalitás mintapéldája a Browns, olyan, mint egy rossz esküvő: ami elromolhat, az el is romlik. Napestig lehetne sorolni, milyen sebekből vérzik a klub, amely 2002 óta nem jutott rájátszásba, és csak egyszer zárt pozitív mérleggel. De most legalább egy díjat elhódított, gratulálunk!

Előző
  • 1
  • 2
Következő