Az NBA egyik legnagyobb sztárja őszintén hiszi, hogy a Föld lapos

Cleveland Cavaliers v Boston Celtics GettyImageRank2
BOSTON, MA - JANUARY 3: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers and Kyrie Irving #11 of the Boston Celtics look on during the second half at TD Garden on January 3, 2018 in Boston, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A napjainkban indokolatlanul népszerű lapos Föld elméletnek nem csak holdkóros követői vannak: Kyrie Irving, az NBA egyik legzseniálisabb játékosa őszintén hisz benne, hogy a Föld nem gömbölyű. De nem zavarja, hogy mások meg ezt hiszik.

Kyrie Irving, a Boston Celtics sztárja, az egész NBA egyik legzseniálisabb játékosa, aki LeBron James csapattársaként nem érdemtelenül lett bajnok 2016-ban, és ugyancsak teljes joggal hívták meg már négy alkalommal az All-Star gála keleti csapatába. Eredményei mellett ráadásul még egy szimpatikus, nagyszerű fickó is.

De senki sem lehet tökéletes. Ő például töretlenül hisz benne, hogy a Föld lapos. Bolygónk alakja az elmúlt években újra hitbéli kérdés lett, Irving pedig a - ma még - kisebbséget alkotó lapos Föld elmélet hívei közé tartozik.

Most, hogy csapatával Londonba érkezett a Philadelphia 76ers elleni mérkőzésre, a fél világ átrepülése után, illetve azt követően, hogy fentről szemügyre vehette a bolygónkat (legalábbis annak egy részét), újra megtalálták a kérdéssel.

"Tudtam, hogy előkerül a kérdés - mondta nevetve Irving, majd komolyra váltott. - Számomra ez nem arról szól a Föld vajon lapos vagy gömbölyű. Csakis arról, hogy mindenki hihessen abban, amiben szeretne. Nem vagyok tudós, nem akarok mindenkit meggyőzni. Csak kapja meg mindenki a lehetőséget, hogy kutathasson, és kialakíthassa a saját álláspontját, ahelyett, hogy valamit rákényszerítenének.

Nagyobb nyilvánosság előtt tavaly novemberben állt ki először a teória mellett, amikor a UConn egyetem női csapatának edzője Geno Auriemma készített vele interjút.

"Nem tudományos kutatást akartam folytatni, de azt sem akartam, hogy egy dühödt őrültnek nézzenek. De, amikor elkezdtem ilyen-olyan egyetemes igazságokat olvasni, tudtam, hogy nekem bizony vannak kérdéseim. Így elkezdtem magam is kutakodni, és rájöttem, hogy nincs egyetlen valódi, hiteles képünk sem a Földről. Egyetlen egy sem. És nem mentünk vissza a holdra 1961 vagy 1969 óta – ami ugyancsak olyan, mintha egy összeesküvés elmélet lenne" – mondta határozottan Irving, aki a dátumokra részben rosszul emlékszik: ember először 1969-ben, utoljára pedig 1972-ben járt a Holdon.

Álláspontját pár nappal később két csapattársával folytatott rádióbeszélgetésben is kifejtette:

"Mondom, a Föld lapos. Itt van az egész az orrunk előtt. Egyszerűen hazudnak nekünk" – mondta, hozzátéve, hogy a hozzá hasonló másként gondolkódkat igyekeznek elhallgattatni a nyílt párbeszéd helyett."

Egy Föld körüli vitorlásút talán meg tudná győzni Irvinget, de, ha ő így érzi jól magát, szíve joga a lapos Föld elméletben hinni. Addig is hallgassunk zenét.