Társoldalunk:

Ki állítja meg Amerika dühöngő, őrült zsenijét?

2018.01.13. 10:52

Katasztrofális profi start

Októberben az NBA alapszakasza is megkezdődött, amire Lonzo úgy készülhetett, hogy az összes amerikai profi sportot tekintve a valaha volt legnagyobb figyelemmel kísért újoncként fog játszani. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy LaVar közben megállapodott a Facebookkal, így elindulhatott saját valóságshow-juk. A legidősebb fiú pedig pont úgy kezdett, ahogy arra számítani lehetett: pocsék dobásstatisztika (ebben benne van az is, hogy enyhén szólva is szokatlan, de inkább borzalmas a dobómozdulata), passzív játék és kitüntetett figyelem a védőktől (akiknek néha azért LaVar is beszólogatott még a meccsek előtt, csak hogy ne bízza a véletlenre fia szenvedését).

Lonzo dobásán van még mit csiszolni:

A Lakersnek sem ment, és bár LaVar kijelentette a szezon előtt, hogy a csapat ott lesz a brutálisan erős nyugati főcsoport legjobb nyolc klubja között, egyelőre úgy néz ki, a realitás áll nyerésre. Jelenleg a Los Angeles az utolsó nyugaton. Ball papának több se kellett, beszólt a vezetőedzőnek, Luke Waltonnak (aki egyébként NBA-csúcstartó a legjobb szezonkezdet tekintetében, igaz, az a 73-9-es Warriorsszal volt), valamint néhány játékosnak is. A Lakersnél (tehát az NBA egyik, ha nem a legnagyobb tradíciókkal rendelkező csapatánál) végül meghozták a LaVar Ball-szabályt, ami tiltja, hogy a média képviselői a meccsek előtt, közben és után szóba álljanak a játékosok családjával.

Diplomáciai botrány Ballék miatt

Ha éppen nem kapott elég figyelmet a brancs, akkor is mindig történt valami. A leghírhedtebb LiAngelo kínai esete. A középső fiú szintén a UCLA-re jelentkezett, de még mielőtt csak egyszer is játszhatott volna, nem kis kalamajkába keveredett Kínában. Két csapattársával együtt pár boltból loptak egy keveset. És itt nem arról van szó, hogy elemeltek 1-2 csokiszeletet a polcról, drága ruhaboltokból lovasítottak meg ezt-azt. A hatóságok rajtakapták őket, végül komoly diplomácia közbenjárás is kellett ahhoz, hogy a három "szarkát" Kína hazaengedje.

Az egyetem határozatlan időre felfüggesztette őket, ami természetesen az öreg Ballnak megint nem tetszett, és kivette fiát a UCLA-ről. Sőt, LaMelót is kiíratta a Chino Hills gimiből, mondván: ő jobban felkészíti fiait az NBA-re, mint az iskolák. Mondani sem kell, korábban ilyenre még nem volt példa.

"Kisebb" médiafelhajtás LiAngelo és a csapattársai hazatérésekor, avagy a történelem egyik legpublikusabb szégyenmenete:

Ennek persze a UCLA és Steve Alford örült a legjobban. Korábban a pletykák szerint megegyezett LaVarral, hogy Lonzo után nyugodtan viheti oda a három testvér közül egyértelműen a legtehetségtelenebb LiAngelót, de csak egy évre, hogy aztán 2019 őszén LaMelo is beiratkozzon, akinek szintén fényes jövőt jósoltak. Utóbbi már biztosan nem fog megtörténni.

A Ball-család meghódítja Európát

Ehelyett LaVar elkezdte felmérni a profi karrier lehetőségeit, és végül Európában kötött ki a két Ball-fiú. Egy litván csapat, a Vytautas Prienai volt az egyetlen, amely felvette a család ügynökével a kapcsolatot, de csak azért, mert a vezetőség úgy volt vele: mit veszíthetnek? Ők sem gondolták komolyan azt, amiből egyszer csak valóság lett. A Ball-klán megegyezett a Vytautasszal, amely egyébként rendkívül gyatrán kezdett hazája bajnokságában, valamint a gyenge Balti Ligában is, és valahogy szerette volna visszaszerezni a szurkolóit. A csapat vezetőedzője a 10000 fős kisváros helyi ikonja, Virginijus Seskus, aki nem igazán beszél angolul és állítólag maszek hentesként is dolgozik.

Január 2-án meg is érkezett a család Litvániába, ahol elképesztő őrület és felhajtás fogadta őket. Az egyik helyi újságíró szerint olyan volt a reptér előtti tömeg és hangulat, mintha Michael Jordan, vagy LeBron James látogatott volna hozzájuk.

Közben a Vytautas kiszállt a Balti Ligából, helyette pedig az újonnan alapított Big Baller Brand Challenge-ben indul, ahol korosztályos, főleg 20 év alattiakból álló egyesületek szerepelnek – szigorúan LaVar dirigálásával. Az fiúk január 9-én debütáltak a Zalgiris Kaunas ificsapata ellen (úgy, hogy a Vytautasban több 30 fölötti játékos is van) és végül győztek is, LiAngelo 19, LaMelo pedig 10 pontot szerzett. LaVar kiválóan szórakozott az oldalvonalon, ugyanis megállapodott a Facebookkal a közvetítési jogokról (120 000 dollárról szólnak a hírek). A meccset több mint 130 000-en nézték élőben a legnagyobb közösségi oldalon, egy átlagos komment pedig nagyjából így nézett ki az adás alatt: „Ez hihetetlen, megint LaVar nyert, egy olyan országbeli meccset nézek, amiről azt sem tudom, hol van."

Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: LiAngelo (balra) és LaMelo Ball egy európai kiscsapathoz igazoltForrás: AFP/Petras Malukas

LaVar megszólal, 2. fejezet

Persze attól még, hogy Litvániába költözött a két kisebb fiával, LaVar egyik szeme mindig a Lakersen van. A csapat hosszú vereségszériája után (amely alatt Lonzo sérülés miatt nem játszott) olyan szinten állt bele Luke Waltonba, hogy néhány NBA-edző (pl. Rick Carlisle, Stan Van Gundy) kijelentették, nem állnak szóba az ESPN-nel addig, amíg tudósít LaVarról. Minden idők egyik legjobb dobója, Reggie Miller élő adásban szólította fel a Lakers elnökét, Magic Johnsont, hogy álljon ki az edzőjéért, fenyegesse meg LaVart Lonzo eladásával és hallgattassa el az apát. Aki egyébként különböző források szerint nyáron be fog jelentkezni a Los Angelesiek kispadjáért.

Közben egy fogyasztóvédelmi szervezet, a Better Business Bureau nyilvánosságra hozta a másik BBB, a Big Baller Brand fogyasztói értékeléseit, az eredmények pedig elkeserítőek voltak. Természetesen LaVarnak erre is volt válasza, szerinte a negatív értékeléseket az Adidas és a Nike turbózza fel, meg hát egyébként is, kit érdekel a "másik" BBB, annyira elavult, mint az Arany Oldalak.

LaVar és Magic: az amerikai sportvilág abban reménykedik, hogy a legendás irányító lehet az egyetlen, aki kordában tarthatja a Ball család fejétForrás: clutchpoints.com

Mi lesz ennek a vége?

LaVar Ball tehát modern opportunizmus megtestesítője, akit helyzetbe hoztak tehetséges fiai (főleg Lonzo), ő pedig elkezdte jártatni a száját. Hosszasan lehetne sorolni, hogy az elmúlt évben kinek szólt be, akár élő adásban, akár interjúban, vagy üzengetéssel. Kétes hírnevet szerzett magának és mára szinte mindenki odafigyel rá, hiszen egyrészt jókat lehet rajta nevetni, vagy hüledezni, másrészt nem mindennapi dolgok történnek a családjával. Ő viszont ezzel pontosan tisztában van, felhúzott rá egy sportmárkát, egy TV-show-t, miközben az ESPN külön tudósítót küldött Litvániába, egészen addig, amíg a család ott van. Állandóan a figyelem középpontjában van, emiatt Lonzót ki nem állhatják az NBA-ben (egyébként semmi baj nem lenne vele, egy csendes, tehetséges újonc, akinek lassan indul a profi karrierje, de ez teljesen megszokott), LiAngelót és LaMelót pedig szinte biztosan megfosztotta attól, hogy valaha is a világ legerősebb bajnokságában lépjen pályára. Mindezt azért, mert mindenképp ő akar irányítani, mindig övé a végső szó és nem utolsósorban: elképesztő pénzt keres a folyamatos figyelem-generálással. Ő a megtestesült negatív hatása az elmúlt évek-évtizedek szórakoztatóiparának, a celebgyártásnak és a közösségi médiának.

A Ball-család, balról jobbra: Lonzo, LaMelo, Tina, LaVar és LiAngelo. Természetesen mindenki a Big Baller Brandben feszít, ahogy szinte mindigForrás: AFP/2017 Getty Images/Joshua Blanchard

Aki a saját életében szinte semmit nem ért el, majd fiai farvizén evezve felkapaszkodott, hogy aztán pont az ő életüket keserítse meg. Aztán ki tudja, lehet, hogy a végén neki lesz igaza, és mindhárom fiúból kitűnő kosaras lesz. A mese még messze nem ért véget, és csak tippelgetni lehet, mi lesz a sztori vége.

Előző
  • 1
  • 2
Következő