Társoldalunk:

Megismétlődhet a Super Bowlok történetének egyik legkínosabb pillanata

2018.01.29. 12:29

A Minnesota Vikings csapatának nem sikerült történelmet írnia, mivel az NFC főcsoportdöntőjében alulmaradt a Philadelphia Eagles ellen. Ha ugyanis a vikingek nyertek volna, akkor az NFL-ben először fordulhatott volna elő, hogy egy együttes hazai közönség előtt szálljon harcba a Vince Lombardi-trófeáért.

Nem ez lesz egyébként az első Super Bowl, amit Minneapolisban rendeznek, viszont a US Bank Stadium most debütál. 1992. január 26-án az akkor még álló Metrodome-ban játszották a 25. Super Bowlt, ahol a Washington Redskins a Buffalo Billst győzte le 37-24-re. Ez volt a Bills zsinórban négy elbukott döntőjéből a második. Az irányító, Jim Kelly borzalmas napot fogott ki, összesen hétszer adta el a labdát.

A Metrodome azóta világhírű létesítménnyé vált, igaz, nem azért, ami a fináléban történt. Az 1982-ben átadott csarnok „lecserélése” már a 2000-es évek vége óta terítéken volt, de az NFL és a városvezetés sokáig nem jutott dűlőre. Aztán ezt a sors megoldotta: 2010. december 11-re virradó reggelre hatalmas hóvihar csapott le Minneapolisra, mintegy 40 centi esett egy éjszaka alatt. Az erős szél lehetetlenné tette a Metrodome megtisztítását, a tetőszerkezet pedig nem bírta a nyomást és másnap hajnalban megadta magát.

Aznap egyébként a Vikings a New York Giantset fogadta volna, a mérkőzést közvetítő Fox Sports pedig szerencsére már korábban felállította a kameráit, amelyeket bekapcsolva hagyott éjszakára. A meccset végül Detroitban kellett lejátszani, a Vikings utolsó hazai összecsapását pedig a Minnesota Egyetem stadionjába, a TCF Bank Stadiumba vitték.

A történtek természetesen felgyorsították az eseményeket, 2012 májusában pedig aláírták az új stadion engedélyét, amely felépítési költsége mintegy 1 milliárd dollárjába került Minneapolis városának és a Vikingsnek.

A US Bank Stadium 2016 nyarára készült el és ezt a szezont a Vikings már itt töltötte. A 67 000 néző befogadására alkalmas csarnok rögzített tetővel épült (tanultak tehát a korábbi hibából), így ellenáll a legzordabb időjárásnak is. Erre szükség is van, hiszen Minnesota állam nem éppen a kánikuláról híres, inkább télies éghajlatáról. A Super Bowl éjszakájára jelenleg kellemes, -17°C-ot jósolnak, minden bizonnyal soha nem rendezhetnének itt döntőt fedett pálya nélkül.

Impozáns arénában rendezik az 52. Super Bowlt, annyi szentForrás: usbankstadium.com

Volt már Super Bowl a meleg Kaliforniában és Floridában, de a szintén hűvös New Jersey-ben is. Itt a csapatoknak külön készülniük kellett a körülményekre, a zárt stadionokban viszont nincs mese és kifogás: ideális viszonyok várnak mindenkire, az időjárás pedig nem lesz tényező. Persze bármikor jöhet egy áramszünet, mint öt éve a Baltimore–San Francisco döntőn, ami a mérkőzést is befolyásolta. Az ilyenekkel nem lehet előre számolni, de a kockázat legalább minimalizálva van.

Előző
  • 1
  • 2
Következő