Társoldalunk:

Amerikában senkinek sem kellett, így hazaigazolt a cseh hokilegenda

2018.01.30. 10:46

Elhagyja az észak-amerikai profi jégkorongligát (NHL) a cseh legenda, Jaromír Jágr. A 45 éves szélsőt a Calgary Flames csapata tette szabadlistára, és mivel egyik klub sem tartott rá igényt, a klasszis úgy döntött, hazatér Kladnóba.

Jágrnak már az előző szezon után is veszélyben volt az NHL-es folytatás, ám 2017. október 4-én a Calgary Flames egyéves szerződést kínált az akkor csapat nélkül álló játékosnak. Az együttműködés azonban nem úgy sült el, ahogy a felek szerették volna, Jágr 22 mérkőzésen mindössze egyszer volt eredményes hat gólpassz mellett. Már decemberben felröppentek a pletykák, hogy a Flames és Jágr egy cserén, vagy a szerződés felbontásán dolgoznak, végül a kanadai csapat szabadlistára tette a csatárt. Ő pedig nem is tétovázott sokáig, és mivel egyik NHL-es klub sem tartott rá igényt, azonnal hazatért szülővárosába, Kladnóba, amelynek egyébként többségi tulajdonosa is.

Minden idők harmadik legtöbb NHL-meccsét játszotta Jaromír Jágr, utoljára a Calgary Flames mezébenForrás: AFP/2017 Getty Images/Sean M. Haffey

Jágr 1990-ben (!) mutatkozott be a tengerentúlon, első két évében rögtön Stanley Kupát nyert a Pittsburgh Penguinsszel, majd több pontkirályi címet is begyűjtött. Megjárta Washingtont, New Yorkot, majd háromévnyi KHL után visszatért Amerikába, ahol sorrendben a Philadelphiában, a Dallasban, a Bostonban, a New Jerseyben, a Floridában és végül a Calgaryban játszott.

Az NHL örökranglistáján Wayne Gretzky mögött a második helyen áll pontokban, gólokban harmadik, gólpasszokban ötödik. Ezen kívül 1998-ban olimpiát nyert a cseh válogatottal.