Társoldalunk:

Lékai Máté, Dávid Kornél és Kemenes Szabolcs is NFL-lázban ég

2018.02.01. 10:17

Mit várnak a csapatok itthoni szurkolói?

Az átlag nézőnél már csak a két érintett csapat szurkolói készülnek jobban a nagy eseményre, őket is megkérdeztük arról, mi lehet a kulcs az adott klub sikeréhez, illetve hogyan töltik a vasárnap éjszakát. Válaszolnak a New England Patriots és a Philadelphia Eagles hazai szurkolótáborának vezetői, illetve Katona Dániel, a Fűzővel Kifelé! oldal főszerkesztője.

Mi lehet a kulcs a döntőn az Eagles és a Patriots sikeréhez?
Katona Dániel: Igazából azért nehéz erre választ adni, illetve egy-egy kulcspontot kiemelni, mert minimális dolgokon fog múlni a mérkőzés. Két, kiváló játékosokból álló csapat találkozik, ráadásul a Patriots és az Eagles a két legjobban felkészített gárda edzői szempontból is.

Az Eagles alapvetően a ligaelit támadó-, illetve védőfalára támaszkodva nyerhet. Ha támadóoldalon eredményesen tudják futtatni a labdát, illetve a Vikings-meccshez hasonlóan a passzjáték is hatékony lesz, akkor a kreatív játékhívásoknak is hála, tudnak majd haladni a Patriots ellen. A New England szempontjából az lesz fontos, hogy fenntartsák a kiváló red zone védelmüket, hiszen ugyan sok yardot tesznek meg ellenük, engedett pontokban viszont már a legjobbak között van a Matt Patricia által irányított egység.

Matt Patricia, a New England védőkoordinátora, aki a következő szezontól minden bizonnyal a Detroit Lions vezetőedzője leszForrás: AFP/2018 Getty Images/Maddie Meyer

A Patriots támadóinak az Eagles védőfalát kellene valahogy semlegesítenie, hiszen ha Fletcher Coxék sokszor meg tudják ütni Tom Bradyt, bele tudják kényszeríteni egy-egy hibába, akkor jó eséllyel labdát is tudnak szerezni, ebben ők voltak az egyik legjobbak a szezonban, ráadásul hét touchdownt is tudott szerezni a Sasok védelme. Egyébként Bradyéknek sok mindent nem kell változtatniuk, csak a szokásos, ultrahatékony játékukat hozni, talán érdemes lehet a megszokottnál kicsit hamarabb szabadulni a labdától, hogy a nyomás ne érhessen oda az irányítóra.

A Patriots.hu alapítója, Dobozi Anna: Véleményem szerint az lesz a legfontosabb, hogy Bradyt megvédjék az ellenfél védekező játékosaitól. Nagyon jól játszik az Eagles védelme és köztudott, hogy minél többször odaérnek Bradyhez, annál jobban zavarba lehet hozni a csapatot. A Giants is ezzel a taktikával érte el a döntőbeli sikereket a Patriots ellen és tavaly az Atlanta is addig állt jól, míg közel tudott kerülni irányítóhoz. A védelem célja pedig szerintem ezen a mérkőzésen is az lesz, ami az előző két mérkőzésen volt, meg kell fogni az ellenfél futását, verjenek meg minket a levegőben.

Tom Brady megvédése lehet a New England sikerének egyik kulcsaForrás: AFP/2017 Getty Images/Brian Blanco

Az Eagles sokkal jobb ezen a téren, mint a Titans és a Jaguars volt, de mindent megfogni nyilván lehetetlen. Illetve limitálni kell az Eagles tight endjeit, amennyire csak lehet. Amennyiben ezt a hármat sikerül a csapatnak teljesíteni (megvédik Bradyt, limitálják az ellenfél futó és TE játékát), akkor jó esélyei lehetnek a Patriotsnak.

A Philadelphia Eagles Hungary adminjai: Úgy gondoljuk, első sorban az kell, hogy ne hagyják játszani Tom Bradyt. Ő minden idők legjobb irányítója. Ha az Eagles lehetőséget ad neki, ő élni fog vele. A Philly csapatában viszont minden megvan ahhoz, hogy nyerni tudjon ellene. Például a Patriotsnak nincs olyan jó támadófala, mint amilyen erős védőfala van a Philadelphiának. Bradyt 35 alkalommal vitték földre labdával a szezon során, ami nagyon sok. Az Eagles védőfala pedig a legjobb volt nyomásgyakorlásban, összesen 271-gyel a szezon során. Erre lehet építeni.

A Philly félelmetes védelme képes lehet megállítani a Patriots hasonlóan félelmetes támadó sorát, ehhez viszont nagyon fontos lesz, hogy a védők a teljes mérkőzésen frissek legyenek. Futójátékban Jay Ajayi, LeGarrette Blount és Corey Clement is remek szezont tudhatnak maguk mögött, mindannyian más stílust képviselnek, így nehéz ellenük felkészülni.

Jay Ajayinak fontos szerepe lehet a döntőbenForrás: AFP/2018 Getty Images/Al Bello

Az irányító, Nick Foles a Vikings ellen megmutatta, hogy lehet rá számítani, bármilyen passzjátékról legyen is szó, tehát a Pats korántsem összpontosíthat csak a futójáték megállítására. Az Eagles edzői stábja pedig az egész szezon során bebizonyította, hogy képes alkalmazkodni az adott körülményekhez, és mindig elő tudott állni egy működőképes, sokszor teljes mértékben váratlan elemeket tartalmazó tervvel. Persze ezek mellett lehet számítani a jól beváltakra is. Okosan játszva a Pats védelme sebezhető.

Az Eagles kiváló edzőtriója: Frank Reich támadókoordinátor (balra), Doug Pederson vezetőedző (középen) és Jim Schwartz védőkoordinátor (jobbra)Forrás: Philadelphia Magazine

A legfontosabb az, hogy az Eagles elkerülje az eladott labdákat, amelyek által az visszakerülne Bradyhez. Ha ez sikerül, a Philadelphiának csak azt kell tennie, amihez nagyon ért a csapat: hosszú támadásokat pontokra váltani, az ellenfelet pedig gyorsan leparancsolni a pályáról.

Lesz-e szervezett közös meccsnézés?
Katona Dániel:Természetesen, mint minden vasárnap immár azt hiszem negyedik éve, a Kandalló Kézműves Pubba szervezünk közös meccsnézést. A hely után kutató szurkolók számára sajnos, a mi szempontunkból szerencsére már január eleje óta nem lehet helyet foglalni a Super Bowlra, nagyon hamar betelt a hely foglalásokkal, úgyhogy elképesztő hangulatra számítunk.

Patriots.hu: Természetesen igen. Már harmadik alkalommal gyűlnek össze a Patriots szurkolók a Sugár Bowling különtermében, amit már tavaly is és idén is bőven kinőttünk (kevesebb mint 24 óra alatt összejött a 150 fős limit), de babonából nem merünk változtatni rajta. A korábbi két alkalommal SB-győztesként hagytuk el a termet.

Eagles Hungary: Igen, Budapesten szervezünk közös meccsnézést, de a csoportunkban a vidékiek is folyamatosan egyeztetnek.

Bill Belichick és Tom Brady: a sportvilág történetének egyik legeredményesebb edző-játékos párosaForrás: AFP/2017 Getty Images/Jim Rogash

13 évvel ezelőtt ugyanez volt a Super Bowl párosítása. Van-e bármilyen emlékük arról a fináléról?
Katona Dániel: Én akörül kezdtem el nézni ezt a sportot, de tiszta emlékeim nincsenek arról a napról. Viszont visszanéztem már azt a találkozót, Eagles-szurkolóként nyilván nem sok örömteli perccel. Következtetést természetesen nem lehet abból levonni, hacsak azt nem, hogy mennyire elképesztő, hogy a Brady-Belichick páros már milyen hosszú ideje uralja a ligát a körülöttük lévő milliónyi változás ellenére is.

Patriots.hu: Leginkább az utolsó másodpercig tartó izgalom, illetve az elkapó Deion Branch hatalmas játéka, aki ugye meg is kapta akkor a döntő legjobb játékosának járó MVP-díjat, amit ritkán ítélnek oda olyannak, aki nem irányító. Abban az időben még csak kezdő Patriots-szurkoló voltam, de emlékszem, az akkori szakértők folyton azt hajtogatták, hogy mindegy ki nyer, csak ne a Patriots! Már csak azért is nekik drukkoltam! Leginkább ezek maradtak meg arról az estéről. Egyébként ijesztő, hogy mennyire hasonló a szituáció most is, mint 13 éve volt. Akkor is 4 éven belül harmadjára jutott be a csapat a döntőbe és ugyanígy a 3. mérkőzés volt az Eagles elleni. Akkor nyert a Patriots. A csapat szurkolójaként remélem, idén is így lesz.

Deion Branchre (labdával) az Eaglesnek nem volt ellenszere a 2005-ös döntőbenForrás: Getty Images/AFP/2005 Getty Images/Brian Bahr

Eagles Hungary: Ahogy valószínűleg a legtöbb magyar Eagles szurkoló, így mi is elmondhatjuk, hogy akkor kezdtünk el a Phillynek szorítani, amikor olyan játékosok voltak a csapatban, akik azon a bizonyos Super Bowlon is részt vettek, mint például Donovan McNabb, Brian Dawkins, vagy Brian Westbrook. A mi szemünkben ők legendák, és még mindig nehéz elhinni, hogy ez a mostani csapat elért addig, ameddig ők 2005-ben. Eddig a Philly Super Bowl részvételéről a nagy korszak és a régi kedvencek jutottak eszünkbe. Hatalmas öröm nekünk, hogy ma újra nagy időket élünk, és új Eagles legendák születnek. A társam a Steelers – Seahawks Super Bowlt látta először, tehát pont lemaradt a szóban forgó döntőről. Én már néztem akkoriban NFL-t, viszont az első években, amíg ismerkedtem a szabályokkal csak fél szemmel követtem a meccseket, annyira még nem kötött le. Szóval valószínűleg láttam azt a meccset, de nekem sincs konkrét emlékem róla.

Azóta viszont már mindketten megnéztük, nem is egyszer. Így az észérvek mellett az érzelmek is azt mondatják velünk, hogy a legfontosabb az lesz, hogy az Eagles vigyázzon a labdára. Azt a négy Eagles által eladott labdát, ami ott volt, nagyon nem szeretnénk átélni vasárnap.

Előző
  • 1
  • 2
Következő