Meccs közben szóltak neki: Öreg, húzzál le, te már nem itt játszol

Horizontal GAME SPORT-ACTION SPORT PLAYER BASKETBALL
Chicago Bulls forward David Kornel (18) works his way around a Seattle SuperSonics defender in the second half of their NBA match 11 March at the United Center in Chicago, Illinois. AFP PHOTO Tannen MAURY / AFP PHOTO / TANNEN MAURY
Vágólapra másolva!
Mindenki tudja, hogy a profi sport világa már nemcsak a sportolók eredményességéről, teljesítményéről, sikereiről, hanem az üzletről is szól. Ez hatványozottan igaz az észak-amerikai ligákra, ahol a játékosokat úgy adják-veszik, cserélgetik a csapatok, mint a használati tárgyakat. Ezzel természetesen a játékosok is tisztában vannak. Bármikor azt mondhatják nekik, hogy „holnaptól már nem itt játszol".

A csere közlésének persze van emberi és kevésbé emberi megoldása is, ez leginkább a csapatvezetőn múlik. Többnyire értesítik az adott játékost, viszont léteznek egészen extrém esetek is:

volt, aki Twitteren, volt, aki a TV-ben élő adásban tudta meg, hogy elküldik, de akadt olyan is, akinek a barátnője szólt, sőt, az is megesett, hogy valakit meccs közben hívtak le a pályáról, hogy már nem a csapat tagja.

Azokról nem is beszélve, akiket 1-2 nap leforgása alatt többször (akár négyszer) cseréltek el. Ezeket gyűjtöttük össze a kosarasok (NBA) és a hokisok (NHL) világából.

Rostislav Klesla inkább visszavonult a sok meghurcoltatás után Forrás: AFP/2012 Getty Images/Jonathan Daniel

Fontos megjegyezni, hogy a klubok nem mindenkivel tehetik meg ezt a mértéktelen adok-veszek játékot. A legnagyobb sztárok szerződésében van egy olyan pont, ami garantálja nekik, hogy nem cserélik el „fű alatt", sőt, egy listát is összeállíthatnak azokról a csapatokról, ahová megengedik a saját cseréjüket.

AKIK A NETRŐL TUDTÁK MEG

A mai világban sokak számára a Twitter az elsőszámú információforrás. Az Egyesült Államokban a legtöbb szakíró rendkívül aktív Twitter-felhasználó, ráadásul azok, akik belátnak a kulisszák mögé és jó kapcsolataik vannak, versenyt csinálnak abból, ki tud leghamarabb lehozni 1-1 hírt. Ezért nem ritka, hogy már azelőtt kiszivárog néhány tranzakció, mielőtt az hivatalos lenne, vagy a csapatvezető értesíthetné az adott játékost.

Dwight Howard, az NBA elmúlt másfél évtizedének legjobb centere 2017 nyarán éppen Twitteren tartott Kérdezz-felelek!-et a szurkolókkal.

Nem telt bele öt perc, amikor az ESPN munkatársa, Mark J. Spears robbantotta a bombát pont Twitteren, hogy Howardot az Atlanta Hawks elcserélte a Charlotte Hornetshez.

Ez persze a beszélgetésben részt vevő szurkolókhoz is azonnal eljutott és elkezdték bombázni a játékost, aki gyorsan befejezte a csevegést, majd nekiállt csomagolni.

Blake Griffintől a Los Angeles Clippers nyolc és fél év után köszönt el, amikor 2018 januárjában Detroitba küldte. Pontosabban nem köszönt el, mert

a klub történetének egyik legjobb játékosa szintén Twitteren értesült arról, hogy már nem a csapat tagja.

Nemtetszésének hangot is adott, szerinte ennél többet érdemelt volna attól az együttestől, ahol egész addigi pályafutását töltötte és ő emelte a jobbak közé.

Egy meg nem nevezett NHL-játékos a barátnőjétől tudta meg, hogy Anaheimbe kell költözniük, bár a hölgy ezt pontosan nem tudta megmondani, csak annyit látott Twitteren, hogy aranyszínű logója van a csapatnak, ami hasonlít a Batman logóhoz. Hát, majdnem.

AKIK ÉLŐBEN TUDTÁK MEG

Matt Duchene egészen hihetetlen esetéről mi is írtunk bővebben. A Colorado Avalanche korábbi csatára már a cseréje előtt egy évvel jelezte, hogy szeretne máshol játszani, azonban a denveriek általános igazgatója, Joe Sakic egyszer sem kapott olyan ajánlatot érte, ami tetszett volna neki. Egészen 2017 novemberéig, amikor egy hármas csere keretében Duchene az Ottawa Senatorshoz került. A megállapodás azonban pont akkor született meg, amikor az Avalanche a New York Islanders vendégeként játszott,

az első harmadban pedig szóltak neki, hogy ennyi volt, menjen be az öltözőbe, aztán fel is út, le is út.

A sors pikantériája, hogy az Ottawa pont a Colorado ellen játszotta a következő két meccsét, így Duchene egykori klubja ellen mutatkozott be új csapatában. Itt éppen elhagyja a csarnokot, miután összecuccolt, közben a meccs még bőven megy.

DeMarcus Cousins sem boldogult már egy ideje Sacramentóban, ahol 2010-ben megkezdte NBA-karrierjét. A liga jelenlegi talán legjobb centere 2017 februárjában éppen New Orleansban szerepelt az All-Star gálán, majd a meccs utáni sajtótájékoztató legelején az ügynöke odalépett hozzá, hogy a fülébe súgja:

Cousins reakcióján pedig látni lehet, mennyire örült a hírnek.

Nincs még vége, lapozzon a folytatáshoz!