Társoldalunk:

NBA: drámai ki-ki meccsen vetett véget a 14 éves pokolnak a Minnesota

2018.04.12. 08:17

Véget ért az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) alapszakasza és kialakult a rájátszás teljes mezőnye. 15 résztvevőnek már eddig is tudtuk a kilétét, az utolsóé pedig stílszerűen az utolsó estén, egy ki-ki meccsen dőlt el, méghozzá hosszabbításban. Közben fű alatt Russell Westbrook ismét megcsinálta a tripla-dupla átlagot.

A Denver Nuggets egy hatos győzelmi sorozattal várta a Minnesota Timberwolves elleni idegenbeli találkozót. A képlet pofonegyszerű volt: amelyik csapat nyer, az jut a rájátszásba, ahol az alapszakasz-győztes Houstonnal találkozik majd. 

A Nuggets 2013, a 'Wolves 2004 (!) óta nem volt playoffban, utóbbi a leghosszabb aktív sorozata volt az NBA-nek. Mindkét együttes alaposan megerősítette a keretét az idény előtt, de a sok sérülés úgy hozta, hogy egymás ellen kellett megküzdeniük az egyetlen helyért. 

Mondani sem kell, fej-fej mellett haladtak a csapatok a mérkőzés elején, félidőre azonban a Minnesota nyolcpontos előnybe került. A két fiatal, de zseniális center, Karl-Anthony Towns és Nikola Jokics is kiválóan játszott, hátul viszont nem tudtak egymással mit kezdeni.

Ezt a Denver eltüntette a rendes játékidő végére, jöhetett a hosszabbítás, köszönhetően Taj Gibson hősies védekezésének.

A ráadását a hazai együttes bírta jobban és végül hat ponttal, 112-106-ra nyert, ezzel 2004 után ismét ott lehet a rájátszásban, míg a Nuggets a tavalyi idény után megint egyetlen győzelemmel maradt le.

The @timberwolves are headed back to the #NBAPlayoffs for the first time since 2004!

NBA (@nba) által megosztott bejegyzés,

Az OKC Thunder már egy meccsel a vége előtt bebiztosította a helyét, már csak az volt a kérdés, meg tud-e kaparintani az együttes szupersztár irányítója, Russell Westbrook 16 lepattanót ahhoz, hogy az előző idény után ismét tripla-duplás átlagot (kétszemjegyű érték háromféle kategóriában) hozzon az egész szezon alatt. A válasz nem meglepő módon igen, a saját statisztikájának tupírozásáról híres játékos 20-at lekapott, így 25,4 pontos, 10,1 lepattanós, 10,3 gólpasszos szezonátlaggal végzett.

Erre korábban csak Oscar Robertson (1962-63), valamint tavaly Westbrook volt képes, így értelemszerűen ő az első, akinek ez egynél többször sikerült. Viszont amíg az előző kiírásban szinte mindenki erre figyelt (hiszen mindenki azt hitte, Robertson teljesítménye megismételhetetlen), ezt most gyakorlatilag észrevétlenül hozta össze.

Ha már tripla-duplák. A tavalyi 1/1-es kiválaszott, Markelle Fultz első idénye alig sikerülhetett volna rosszabbra, hiszen az első pár meccs után vállfájdalmak miatt a következő több mint 60-at ki kellett hagynia, ráadásul a dobómozdulatát is újra össze kellett rakni. Az újonc a szezon utolsó néhány meccsére tért vissza a Philadelphia csapatába, ahol játékperceit limitálta Brett Brown vezetőedző, de ő igyekezett minden pillanatot kihasználni. Az alapszakasz utolsó meccsén végül 13 pontot és 10-10 lepattanót, valamint asszisztot gyűjtött, amivel az NBA történetének legfiatalabb tripla-duplázója lett, a csapattársak öröme sem maradt el a végén.

A Sixers egyébként zsinórban 16 győzelemmel zárta az alapszakaszt és megszerezte a keleti főcsoport 3. helyét. 

A sztárjait pihentető ligaelső Houston Sacramentóban szenvedett vereséget, ahol a közönség elbúcsúztatta a 20. szezonját abszolváló Vince Cartert. Azt még nem lehet tudni, hogy Carter visszatér-e jövőre.

20 seasons complete for Vince Carter!

NBA (@nba) által megosztott bejegyzés,

Eredmények:
Boston Celtics-Brooklyn Nets 110-97
Chicago Bulls-Detroit Pistons 87-119
Cleveland Cavaliers-New York Knicks 98-110
Miami Heat-Toronto Raptors 116-109, hosszabbítás után
Minnesota Timberwolves-Denver Nuggets 112-106, hosszabbítás után
New Orleans Pelicans-San Antonio Spurs 122-98
Oklahoma City Thunder-Memphis Grizzlies 137-123
Orlando Magic-Washington Wizards 101-92
Philadelphia 76ers-Milwaukee Bucks 130-95
Los Angeles Clippers-Los Angeles Lakers 100-115
Portland Trail Blazers-Utah Jazz 102-93
Sacramento Kings-Houston Rockets 96-83