Társoldalunk:

Kirabolták Las Vegasban a montreali hokicsapatot

2018.09.11. 11:29

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi idényében nagydöntős Vegas Golden Knights két játékosért és egy draftjogért megszerezte Max Paciorettyt, a Montreal Canadiens kapitányát.

Az amerikai szélső eddig 626 mérkőzésen lépett jégre az NHL-ben, mind a Montreal színeiben, ahol a világ egyik legjobb góllövőjévé vált. A 2011-12-es szezon óta minden évben 30 találat fölött termelt (kivéve a bérvita miatti rövidített alapszakaszban 2013-ban), ez a sorozata az előző idényben szakadt meg, amikor megromlott a kapcsolata a Canadiens vezetőségével, valamint a csapat is jelentősen meggyengült. 

A holtszezonban rengeteg pletykában lehetett olvasni a nevét, mert állítólag megkérte a vezetőséget, hogy cseréljék el. Később kiderült, hogy a Canadiens általános igazgatója, Marc Bergevin lefizetett néhány újságírót, hogy ezt terjesszék. Pacioretty több cserét is megvétózott, mert sehol nem szeretett volna új szerződést kötni, csak Montrealban, ahol 2019-ben jár le a mostani megállapodása. A csapat azonban nem tervezett hosszabbítani vele.

Max Pacioretty elhagyja a süllyedő montreali hajótForrás: AFP/2017 Getty Images/Harry How

Az üzlet mindenesetre megköttetett, a Montreal túladott csapatkapitányán, és a tavalyi csodaújonchoz, a Vegas Golden Knightshoz küldte a játékost, aki helyett a szlovák Tomás Tatar, a kanadai Nick Suzuki, valamint egy 2019-es második körös draftjog került Kanadába. Nem túl borsos ár napjaink egyik legmegbízhatóbb mesterlövészéért, főleg ha azt nézzük, hogy Suzukit és a második körös jogot tavaly a Vegas azért kapta (!), hogy a következő idényben a góllövőlistán 3. helyen végző William Karlssont elvigye a Columbustól. Tatarért sokat fizetett februárban a Golden Knights (egy első, egy második és egy harmadik körös draftjog), de a szélső nem tudott megragadni a csapatban, többször is kiszorult a keretből, így egy ballaszton is túladott George McPhee általános igazgató. Ez ám a rablás!

Pacioretty szinte azonnal aláírta a Vegasnál a négy évre szóló, összesen 28 millió dolláros szerződését, elmondható tehát, hogy hosszú távon számítanak a játékosra, akivel (és a nyáron megszerzett Paul Stastnyval) ismét bajnoki címért szállhat harcba a nevadai klub.