Vágólapra másolva!
Mondhatni, 12 hétig megúszták az NFL-rajongók a mérkőzések végkimenetelét befolyásoló bírói hibákat. Persze, sokszor lehetett szidni idén is a zebrákat, de olyanra nem igazán volt példa, hogy egy-egy csapatot megfosszanak a győzelmi esélyektől. Ebben a fordulóban viszont két csapat is a játékvezetőknek köszönheti, hogy veszített, ráadásul mindkettő harcban van még a rájátszásért, vagy a magasabb kiemelésért. Sőt, egy sporit még meg is akart verni egy 120 kilós játékos. Mindeközben Tom Brady ezredes lett, Green Bayben levágták a bűzlő hal fejét, 140 kilós emberek szereztek touchdownokat, Chicagóban őrült meccsen nyert a New York Giants.

Nem csak a kigyúrtaké a világ

Manapság egyre több trükkös játékot láthatunk az NFL-ben, többek között olyanokat is, hogy 130-140 kilós behemótok csinálnak touchdownokat. A Detroit Lions 143 kilós támadófalembere, Taylor Decker egy elkapással szerzett hatpontost a Los Angeles Rams ellen.

Decker ünneplésként meggondolatlan módon a közönségbe hajította a labdát, amit azóta megpróbált visszakérni, ugyanis soha életében nem szerzett (értsd: NFL, egyetemi liga, középiskolai liga) még TD-t. Az üdvösséghez viszont ez sem volt elég, a Lions kikapott és lemondhat a rájátszásról, míg a Rams 11-1-es győzelem-vereség mutatóval az NFL élére állt.

Chicagóban az év egyik legjobb mérkőzését játszotta a Bears a New York Giants ellen. A hazaiak is elővették a 147 kilós páncéltörőjüket Akiem Hicks személyében, amikor egy yardnyira kerültek a célzónától. A védőfalember pedig mindenkin és mindenen átgázolt, természetesen touchdown lett a vége.

Nem csak itt trükköztek a csapatok, a Giants például megint Odell Beckhammel passzoltatott (ha már Eli Manning nem képes rá), a sztárelkapó pedig kiosztott egy 49 yardos TD-átadást Sterling Shepardnek.

A Giants szinte végig vezetett, de a rendes játékidő utolsó játékában egyenlített a Bears, méghozzá a Super Bowlban látott "Philly Special" hívással. Érdekesség, hogy az akkor TD-t passzoló Trey Burton most is szerepet kapott, ő adta oda az egyenlítést jelentő átadást bemutató Tarik Cohennek a labdát.

Az utolsó szó viszont a New Yorké volt, amely a túlórában Aldrick Rosas mezőnygóljával megszerezte a győzelmet, mondjuk ez sem javít sokat a Giants helyzetén.

A Miami Dolphins-Buffalo Bills "kiesési" csoportrangadón is egy monstrumé volt a főszerep. Az összecsapás után a vendégek 120 kilós védője, Jerry Hughes az egyik bíró után eredt az öltözőfolyosón, és úgy kellett visszafogni, hogy ne essen neki a sporttársnak, aki szerinte "leringyózta". Vaskos pénzbírságra, vagy akár eltiltásra is számíthat.

Hullanak a fejek Green Bayben, Brady: 1000.

Az NFL legerősebb divíziójának tartott NFC Northban mind a négy együttes kikapott (Bears, Lions fentebb), pedig a Green Baynek nem lett volna nehéz dolga a szezont már az első hét előtt feladó Arizona ellen. A Packers azonban idény árnyéka önmagának, akárcsak Aaron Rodgers, aki szemlátomást unja a focit, és főleg az őt körülvevő életképtelenséget. Kivéve kedvenc célpontját, Davante Adamset, rá mindig számíthat:

Aki viszont idén már nem először hagyta cserben, az a rúgó Mason Crosby. Az ő elhibázott mezőnygólja most is sokba került, emiatt (is) veszített a Green Bay.

A Packers ezzel olyannyira elszállt, hogy a vezetőség a mérkőzés után azonnal menesztette a csapatot 12 éve irányító Mike McCarthy vezetőedzőt. Érett már az biztos, legalább ennyi pozitív hozadéka lett ennek a kínkeserves évnek.

A csoport negyedik tagja, a Minnesota Vikings sem tudott nyerni, igaz, a New England otthonában nem szégyen kikapni. A hazaiak legendája, Tom Brady ezen a mérkőzésen érte el az 1000. futott yardot, ehhez "mindössze" 265 meccsre volt szüksége. Csak viszonyításképp, Eric Dickersonnak nyolcra. Persze ő futó volt, szóval ez az összehasonlítás nem igazán állja meg a helyét. De az nyilvánvaló, hogy Brady számára sokat jelentett ez a mérföldkő, meg is ünnepelte.

Ez nem a bírók napja volt

Ugyan egyikőjük megúszta a verést Jerry Hughestól, de mások lehet, hogy többé nem vezetnek NFL-meccset, ugyanis a liga megköszönheti a munkájukat. Például annak a zebrának, aki a Jacksonville-Indianapolis meccs utolsó másodperceiben egy Colts-elkapás után úgy ítélte meg, hogy a játékos nem jutott ki az oldalvonalon túlra, így lepörgött az óra, nyert a Jaguars. Ez pedig sokba kerülhet a Coltsnak, amely így hátrányba került a playoffhelyekért folytatott versenyben.

Az ítélet persze védhető, ugyanis az előrehaladás még a pályán ért véget, a játékos pedig a szerelés miatt landolt pályán kívül, de milliószor láthattuk, hogy ilyenkor a bírók megállítják az órát, hasonló esetet viszont nem igazán fogunk találni.

Ennél is vitatottabb módon ért véget a forduló egyik rangadója, a Pittsburgh Steelers-Los Angeles Chargers összecsapás. A meccs legvégén, egyenlő állásnál a Chargers rúghatott mezőnygólt a győzelemért, amit elsőre kihagyott Mike Badgley. Igen ám, de les miatt újrarúgatták a bírók, méghozzá öt yarddal közelebbről.

Ezt a Steelers játékosai blokkolták, de ekkor is befújták a lest. Pedig a Chargers long snappere a játék elindítása előtt piszkálta a labdát, ami tilos, ezért ugrottak be a Pittsburgh védői.

Újabb 5 yard, a harmadikat végül bevágott Badgley (pedig ekkor is les volt, de ezt a büntetést már nem kérték), így nyert a Chargers.

Ráadásul korábban is volt egy olyan (le nem fújt) bemozdulása a Chargersnek, amiből touchdown született, pedig szabálytalanság előzte meg.

NFL, 13. játékhét:
Pittsburgh Steelers-Los Angeles Chargers 30-33
Atlanta Falcons-Baltimore Ravens 16-26
Cincinnati Bengals-Denver Broncos 10-24
Detroit Lions-Los Angeles Rams 16-30
Green Bay Packers-Arizona Cardinals 17-20
Houston Texans-Cleveland Browns 29-13
Jacksonville Jaguars-Indianapolis Colts 6-0
Miami Dolphins-Buffalo Bills 21-17
New York Giants-Chicago Bears 30-27 - hosszabbítás után
Tampa Bay Buccaneers-Carolina Panthers 24-17
Oakland Raiders-Kansas City Chiefs 33-40
Tennessee Titans-New York Jets 26-22
New England Patriots-Minnesota Vikings 24-10
Seattle Seahawks-San Francisco 49ers 43-16
csütörtökön játszották:
Dallas Cowboys-New Orleans Saints 13-10
hétfőn játsszák:
Philadelphia Eagles-Washington Redskins