Vágólapra másolva!
Habár egy döntő előtt szinte teljesen felesleges és irreleváns felidézni a két fél közös múltját, mi most mégis megtesszük a New England Patriots és a Los Angeles (korábban St.Louis) Rams vonatkozásában. No nem azért, hogy ezekből bármilyen következtetést levonjunk az előttünk álló Super Bowl LIII-ra, hanem mert több érdekességet is tartogat a párharc. Nem az örökmérleget feszegetjük, inkább csak egy rendkívül fontos meccsel foglalkozunk.

Az egész NFL-t meghatározta eddigi legfontosabb mérkőzésük, a Super Bowl XXXVI, amelyet napra pontosan 17 évvel az idei előtt játszottak, azaz helyi idő szerint 2002. február 3-án. Akkor a Rams még St. Louisban lakott, és a liga egyik kirakatcsapata volt, támadójátéka jócskán megelőzte a korát, elképesztően hatékony és látványos volt, ezért nevezték el „The Greatest Show on Turf"-nek. Kurt Warner irányított, Marshall Faulk futott, Torry Holt és Isaac Bruce pedig elkapott, mindannyian saját posztjuk szűk elitjébe tartoztak. Az együttes két évvel korábban már megnyert egy Super Bowlt, a köztes szezonban pedig a támadók ugyanúgy a liga legjobbjai voltak, a védelem viszont a legrosszabb, így a rájátszás első körében kiestek.

Kurt Warner (jobbra) első három évében kétszer lett MVP. Úgy tűnt, ő lesz a következő évek legjobb irányítója, de jött Tom Brady (balra) Forrás: AFP/Jeff Haynes

A 2001-es évre a hátsó egységet megint összerakták, a csapat 14-2-es alapszakaszt produkált. A 14 győzelem közül egyet Foxboróban aratott a Rams, 24-17-re győzött, az élete első szezonját kezdőként teljesítő

Tom Brady fiatal karrierjének egyik legrosszabb meccsét zárta

185 yarddal, 1 touchdownnal és 2 interceptionnel, a túloldalon Warnernél ezek a számok 401/3/2 voltak.
Szóval a St. Louis megnyerte az alapszakaszt, Warner begyűjtötte 2. MVP-címét, minden arra mutatott, hogy a Rams ismét megnyeri a Super Bowlt, ahova viszonylag simán jutott be, és 14 pontos favoritnak számított a kisebb meglepetésre bekerülő Patriots ellen.

A New England a már említett novemberi vereség után 5-5-ös mérleggel állt, a playoff is veszélybe került, innentől kezdve viszont az összes meccsét megnyerte.

A rájátszás második körében aztán máig vitatott körülmények között győzött a csapat az Oakland ellen. Ez a meccs a Tuck-rule-ról marad híres, ahol Brady ugyan elveszítette a labdát, de a bírók szerint nem fumble történt, ugyanis előrefelé mozgott a karja, majd a Pittsburgh legyőzése után játszhatott a Super Bowlban.

Ahol az első félidőben a védelmek domináltak, Warner pedig borzalmasan kezdett. A Rams 3-0-ra vezetett az első negyed után, de a másodikban kétszer is eladta a labdát, valamint egy mezőnygólt is kihagyott az esélyesebb csapat. Először Warner dobott interceptiont, amit Ty Law egyből visszahordott touchdownra, majd az irányító passzát elejtette Ricky Proehl, amit a Patriots összeszedett. Ezután a félidő utolsó percében csak 40 yardot kellett csak megtennie Bradyéknek, ami sikerült is, így

14-3-as Patriots-előnnyel kezdődött a U2 Half Time Showja.

A harmadik negyedben Warner újabb interceptiont vétett, ebből a támadásból Adam Vinatieri rúgott egy mezőnygólt, három ponttal növelte előnyét a New England. A negyedik játékrészre felébredt a Rams, és bár Warner megint elvesztette a labdát, amiből TD-t csinált a Patriots, ezt végül érvénytelenítették. Végül Warner maga futott touchdownt, majd bő másfél perccel a vége előtt passzolt is egyet Proehlnek, amivel egyenlített a Rams.

97 másodperccel a vége előtt jöhetett Brady, az általa vezetett drive pedig bevonult az NFL történelemkönyvébe.

30 yardig jutott el a csapat, hét másodperccel a vége előtt pedig érkezett Vinatieri, aki belőtte 48 yardról a győztes field goalt, a Patriots megnyerte története első Super Bowlját, Bradyt megválasztották a finálé MVP-jének (holott csak 145 yardot és 1 TD-t passzolt).

Ezzel a Rams dinasztiája nem teljesedhetett ki, ugyanis Warner megsérült a következő évben, így a Greatest Show on Turf véget ért, a Rams pedig innentől kezdve egészen

2019 januárjáig mindössze egyetlen playoff-meccset nyert.


Még csak belegondolni is felesleges, mennyi minden változott az azóta eltelt 17 évben az NFL-ben. Egy dolog van, ami nem: a Patriots dominanciája. A 2002-es győzelmet további négy követte (2004, 2005, 2015, 2017), ezeken kívül még négy Super Bowl-részvétel (2008, 2012, 2018, 2019) is összejött. Brady megszámlálhatatlan rekordot döntött meg, akárcsak Bill Belichick vezetőedző,

a New England Patriots a 21. század legsikeresebb sportcsapatává nőtte ki magát, Brady pedig már most egy polcon van Michael Jordannel, Wayne Gretzkyvel, vagy Babe Ruthszal.

Ha nyer, ő lesz az NFL első hatszoros bajnoka játékosként, míg Belichicknek ez lehet a 8. gyűrűje (kettőt még a Giants defensive coordinatoraként szerzett), aminél többet soha, senki, semmilyen minőségben nem gyűjtött.

Minden idők egyik legeredményesebb párosa: Tom Brady és Bill Belichick Forrás: AFP/2016 Getty Images/Maddie Meyer

Brady 9. döntőjében vesz részt, ennyi fináléba egyetlen csapat (!) sem jutott be korábban. Napestig lehetne sorolni a valószínűleg megdönthetetlen rekordjait, sokaknak pedig pont ebből van már elegük, és várják azt, hogy egy remekül összerakott csapat egy fiatal irányítóval véget vessen egy dinasztiának, és akár újat kezdjen. Ugye ismerősen hangzik?

De gyorsan tegyük hozzá, hogy tavaly a Philadelphia legyőzte a New Englandet, mégsem változott semmi.

Brady 41 évesen is döntőzik, nem nagyon öregszik, szóval a Rams esetleges győzelme nem biztos, hogy azonnal meghozná az őrségváltást. De az első lépést megtehetik.