Vágólapra másolva!
Gercsák Csaba nyerte a sanghaji vizes világbajnokságon az első magyar érmet, pedig csak edzésnek szánta a 25 kilométeres számot, amelyben most először indult versenyen, és egyből bronzérmes lett. A 22 éves sportoló az [origo]-nak adott interjújában elmondta, hogy pokolian meleg, 32 fokos vízben úsztak, ezért a szabályok szerint a táv kétharmadánál le kellett volna állítani a versenyt. Gercsák a hosszútávúszás szépségei mellett beszélt arról is, hogy kellett már medúzák között úsznia, de egyszer krokodilokkal teli vízben akartak megrendezni egy versenyt Mexikóban.

- Számított a bronzéremre?
- Egyáltalán nem gondolkoztam éremben, pláne nem 25 kilométeren. Mindig is az olimpiai szám, a 10 kilométer volt az első nálam, a hosszabb távon most indultam életemben először versenyen. Az edzőm, Hajós Gyula ötlete volt, azt mondta, hogy ha másnak nem, legalább edzésnek jó lesz. Sanghajban azonban annyira megszerettem ezt a számot, hogy a következő versenyen is indulok majd 25 kilométeren.

- A 10 kilométeres szám azonban nem sikerült ilyen jól, csupán a 35. helyen végzett, mi történt?
- Hibáztam az utolsó kör elején. Benne voltam az élcsoportban, de rossz ütemben jöttem ki frissíteni, ezért leszakadtam a többiektől, és már nem tudtam felzárkózni.

- Ekkora szerepe van a taktikának?
- Igen, főleg a hosszabb távokon. A frissítésre különösen oda kell figyelni, fontos, hogy akkor gyere ki, amikor a többiek, és fontos, hogy amennyi frissítőt adnak, mindet idd meg. Sanghajban például 25 kilométeren körülbelül 60 liter izotóniás italt ittam.

- Hogy van az, hogy 25 kilométert úsznak, és a végén egy-két másodperc dönt a versenyzők között?
- Ez a hosszútávúszás szépsége. Nem szabad már az elején elmenni a mezőnytől, mert azt hiszed, hogy nagyon jó vagy, a táv felénél azonban meghalsz.

- Úgy kell elképzelni, mint a kerékpárosoknál, hogy bolyban könnyebb úszni?
- Igen, sokkal jobb valakinek a lábvízében úszni, ilyenkor egymást váltogatjuk az élen. Ráadásul én nem vagyok az a robusztus alkat, ezért nekem komoly előny, ha egy nagyobb versenyző lábvizében úszok, míg ha ugyanez a versenyző mögöttem úszik, őt nem segíti annyira az én kisebb lábvizem. Ezért is tudok jobban érvényesülni hosszútávúszásban, mint medencében.

- Sanghajban a 25 km-es verseny az 5 kilométer másnapján volt, hogy lehet ilyen gyorsan regenerálódni?
- Nincs különösebb titkom, most például az 5 kilométer után beugrottam a szálloda 20 méteres medencéjébe, és leúsztam még körülbelül 2 kilométert, hogy a tejsav kimenjen belőlem, ez nagyon fontos, hogy ne legyen másnap izomlázam.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Gercsák Csaba jól helyezkedett 25 km-en a sanghaji vébén

- Az Egyesült Arab Emirátusokban tavaly októberben verseny közben meghalt az amerikaiak kiváló úszója, Fran Crippen, az orvosok szerint nem szabadott volna engedni, hogy 30 fokos vízben ússzanak. Sanghajban is nagyon meleg volt a víz, nem gondolt a rajt előtt erre a tragédiára?
- Ez nem jutott eszembe, de valóban pokoliak voltak a körülmények. A magas páratartalom mellett 31 fokos volt a víz, amikor elindultunk, de később 32 fokosra is felment a hőmérséklete. A szabályok szerint ha 31 fölé megy, akkor a táv kétharmadánál le kellene fújni a versenyt. Mindenki úgy volt vele, hogy annyira meleg a víz, hogy 17 kilométer körül meg fogják állítani a versenyt, de szerencsére nem így lett.

- Miért rossz meleg vízben úszni?
- Úszás közben a testünk nagyon sok hőt termel, folyamatosan izzadunk, és ha még a nap is süt, nagyon kegyetlen a meleg vízben úszni. A vébén például a 25 kilométeres verseny alatt négy kilót fogytam.

- Hogy lehet felkészülni az ilyen körülményekre, hol szokott edzeni?
- A hosszútávúszók általában medencében edzenek. Minden nyílt víz más, nem nagyon lehet felkészülni rá. Ráadásul fontos, hogy iramot ússzunk, azt pedig a medencében kell megszerezni. Egyébként én az Egyesült Államokban tanulok, ott edzem az egyetemi csapattal, májusban jöttem csak haza, azóta itthon készülök, napi kétszer két és fél órát edzem.

- Mekkora a leghosszabb táv, amelyet le tudna úszni?
- Egyelőre maradnék a 25 kilométernél.

- Mindig is csak az úszás érdekelte?
- Korábban teniszeztem és karatéztam is, de ma már nincs időm másra az úszás mellett.

- Risztov Éva a sanghaji kizárásakor azt mondta, hogy ausztrál ellenfele többször is fejbe verte őt. Önnek kellett már használnia a karatetudását a vízben?
- A férfiaknál nem igazán jellemző a verekedés. Nagyon közel úszunk egymáshoz, és akarva akaratlanul is megütjük a másik fejét, vagy az előttünk úszó lábát tapogatjuk, de ezeket el kell tudni viselni. A bójás fordulóknál szokott még nagy tülekedés lenni, előtte általában ritmusváltás van, mindenki elsőként akar odaérni a bójához, mert nagy előnyt és nagy hátrányt is lehet szerezni a fordulónál, főleg a rövidebb távon van ennek jelentősége. Van, aki kicsit agresszívebb ilyenkor, de a szándékos verekedés nem jellemző, nem pazaroljuk erre az energiánkat.

- Risztov Éva számát, a 10 kilométert Sanghajban Keri-Anne Payne nyerte meg, a brit versenyző a Daily Mailnek elmesélte, hogy sokszor embertelen körülmények, medúzák, cápák, döglött lovak és kutyák között kellett úsznia. Mi volt a legextrémebb hely, ahol versenyzett?
- A 2007-es melbourne-i világbajnokságon hatalmas medúzák volt a vízben. Többek között ezért sem edzünk nyílt vízben, versenyre még felszívjuk magunkat, veszünk egy nagy levegőt, és valahogy kibírjuk, ha összecsipkednek minket, de ha lehet, inkább kerüljük őket. Nemrég egyébként Mexikóban egy kanyonban kellett volna úsznunk, kiutaztunk, de a szervezők úgy döntöttek, hogy törlik a versenyt, ugyanis régóta csatornának használták azt a részt, ahol a pályát kijelölték, ezért rengeteg baktérium volt benne. Én azért csónakkal bementem a vízbe, és akkor láttam meg, hogy tele volt krokodillal, le is fényképeztem az egyiket (a fotó lent - a szerk.), örültem, hogy végül törölték a versenyt. Sanghajban egyébként a meleg vizet leszámítva kifogástalan volt a pálya, egy kőgáttal választották el a tengertől, szinte nem is éreztük, hogy tengerben úszunk, a víz sem volt olyan sós, nem is volt benne sok élőlény, csak kis halak úszkáltak alattunk.

Forrás: Gercsák Csaba
Itt kellett volna úsznia Gercsák Csabának

- Ennek ellenére hét kilométernél elhányta magát. Rosszul volt?
- Nem, de ilyenkor akaratlanul is nagyon sokat nyelünk a vízből, és egy tónak vagy egy tengernek sem olyan tiszta a vize, hogy azt a szervezetünk elfogadja, előfordul az ilyen.

- A londoni olimpián a Hyde-parkban rendezik a versenyt. Úszott már ott?
- Még nem, de pont a jövő héten megyek oda egy meghívásos versenyre. Az olimpia tesztversenye lesz ez, tehát ugyanazon a pályán fogunk úszni, mint jövőre. Kíváncsi vagyok, mert ahogy hallottam, elképesztően hideg, 18-19 fokos lesz a víz, ilyen közegben még nem úsztam. A pekingi olimpia előversenyén húszfokos volt a víz, azt jól bírtam, remélem, hogy Londonban előny lesz majd a hideg víz.