Vágólapra másolva!
Az első magyar érdekeltségű döntőben magyar aranyérem született a törökországi rövidpályás úszó-vb-n. Hosszú Katinka két kínai világklasszist legyőzve nyerte meg a 200 pillangó döntőjét, miközben az Európa-csúcsot is megdöntötte. A bajai úszó 45 perccel a sikere után 400 vegyesen bronzérmet szerzett Jakabos Zsuzsannát megelőzve. Cseh László újabb országos csúccsal úszott döntőbe 100 pillangón. A női 4x200-as gyorsváltó meglepetésre 4. lett az amerikai, az orosz és a kínai csapat mögött, szintén országos csúcsot úszva.

Hosszú fel-alá futkározott a két vb-érem között

A délelőtt országos csúccsal és legjobb idővel döntőbe jutó Hosszú Katinka féltávnál nem volt dobogós helyen, legjobban a brit Lowe kezdett a 200 pillangó döntőjében. A magyar klasszis 150-nél robbantott, feljött a dobogóra, majd az élen úszó kínai Jiaót is megközelítette, és az utolsó métereken le is győzte az olimpiai bajnokot. Lowe lett a harmadik, a világcsúcstartó másik kínai, Liu végzett a negyedik helyen.

Az élete első rövidpályás aranyérmét megnyerő Hosszú mindössze 8 századdal verte meg a kínait, és közben megdöntötte délelőtti országos csúcsát, 2:02,20 perces eredménye ráadásul új Európa-csúcs, egyben világbajnoki rekordot is jelent.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Egy órán belül két vb-éremmel gazdagodott Hosszú Katinka

Cseh László a 100 pillangó elődöntőjében gyengébb rajtja ellenére 50,72-vel tovább javította a magyar csúcsot, és a futamában a 2. helyen végezve bejutott a döntőbe az ötödik legjobb idővel.

Hosszú mindösssze 45 perccel az aranyérme után a 400 vegyes döntőjében is vízbe ugrott, és a 3. helyen kezdett. Jakabos Zsuzsanna rögtön a pillangóban az élre állt, és háton is tartotta előnyét. Mellen azonban a brit Miley alaposan meglépett, Jakabos lecsúszott a dobogóról, Hosszú viszont tartotta a harmadik helyet. A hajrában a kínai Je megszorongatta, de legyőzni nem tudta a britet, aki aranyérmes lett, Hosszúé lett a bronzérem, Jakabos negyedik lett.

Az isztambuli vb első aranyérmét az amerikai Ryan Lochte nyerte, aki 200 gyorson 15 századdal verte meg a német Paul Biedermannt.

Bernek Péter a 100 hát elődöntőjében futamában 5., összetettben 11. lett, így nem jutott a döntőbe.

Az első napot a női 4x200-as gyorsváltó döntője zárta, magyar érdekeltséggel. Verrasztó Evelyn a jó kezdés után a végére elfáradt, Dara Eszter a negyedik helyre hozta fel a váltót, ám a második százra az ő ereje is elfogyott, és a nyolcadik helyre csúszott vissza. Az élen az oroszok és az amerikaiak csatáztak. Jakabos is remekül kezdett, és rögtön hozott két pozíciót, majd remek úszással egészen a negyedik helyre jött föl, közben a harmadik helyen levő kínai úszót is megszorongatta. Hosszú biztosan tartotta a negyedik helyet, de a kínai megelőzésére már nem maradt ereje a szerdán harmadik döntőjében szereplő magyarnak. A győzelmet az amerikaiak nagy fölénnyel szerezték meg, az oroszok jó hajrával tartották meg az ezüstöt Kína előtt. A mieink 7:44,70 perces országos rekorddal értek célba.