Vágólapra másolva!
Széles Sándor az elmúlt évek igazságtalanságai után nem számított rá, hogy ő lesz az év edzője, pedig két tanítványa, Gyurta Dániel és Risztov Éva is olimpiai bajnoki címet nyert. Rosszulesett neki, hogy Risztov olimpiai döntőjének tévéközvetítésében nem említették meg a nevét, és attól tart, hogy egyre inkább leértékelődik az edzők szerepe. Pedig Széchy Tamással még Kádár sem mert ujjat húzni.

Két tanítványa, Gyurta Dániel és Risztov Éva is olimpiai bajnok lett, London után mégis azt mondta, hogy esélytelennek tartja magát az év edzője választáson. Miért gondolta így?

Lehet, hogy egy kis cinizmus is volt bennem az elmúlt évek igazságtalanságai után. Aztán mégis nyertem, mert mások is észrevehették, hogy Gyurta Dánielt 13 és fél éve edzem, Risztov Éva pedig nemcsak hogy a mi edzéstervünk alapján készült fel Londonra, hanem februártól konkrétan együtt edzőtáboroztunk. Lehet deriválni, gyököt vonni, de senki nem gondolta Risztovról az év elején, hogy érmet nyerhet. A napokban visszanéztem a 10 kilométeres úszás londoni döntőjét, és nem tudom, ki volt a kommentátor, de az ellenfél edzőjéről, illetve Kósa Lajos debreceni polgármesterről és Évi kabalaállatáról is szó esett a közvetítés alatt, arról viszont nem, hogy ki készítette fel. A második helyezett amerikai edzőjét, Dave Salót név szerint kétszer említették, pedig a másik versenyzőjét, Kitadzsimát is agyonverte a tanítványom, Gyurta Dani.

Az olimpia óta mégis sokat lehet hallani Széles Sándorról.

Előtte alul volt kommunikálva, hogy ki az edző, de most másképp hall erről a közvélemény, sok a nyilatkozat, a díjátadó gála óta pedig olyanok is megveregették a vállamat, akik előtte nem. Szerencsére közben még az elveszett kupák is meglettek.

Az olimpia utáni eufóriát megzavarhatta, hogy a bulvársajtóban felmerült, elválhatnak az útjaik Gyurta Dániellel. Mit szólt ehhez?

Nem értettem, miért éppen az olimpiai aranyérmek után írnak erről. Dániel öccsének, Gergelynek nem úgy sikerült az év, ahogyan terveztük, de azért tavasszal csak nyert ő is egy bronzot a debreceni Eb-n, és közben Kiss Nikoletta is esélyes lett a korosztályában az aranyra. Olyan ez, mintha a magyarok 3-0-ra legyőznék Brazíliát a Maracanában. Ez ilyen meccs után meneszteni kell az edzőt? Nem tudom, ki gerjesztette ezt a hírt, de nem értem, miért kellett a hangulatot negatív irányba terelni, hiszen biztos volt, hogy együtt marad a csapat. Maradtunk a Komjádi uszodában, de ma már az Újpestnél vagyunk. A váltásra azért volt szükség, hogy a döntéseink a saját kezünkben legyenek. A riói olimpiáig itt nyugodtan, békességben készülhetünk.

Már 32 éve, a moszkvai olimpián is edző volt. Hogy bírja?

Vannak jelei a fáradtságnak és az öregedésnek, de ezeket az eredményeknek le kell győzniük. Bár eljöttünk a Jövő SC-ből, örültem, amikor az egyesület elnöke, Verrasztó Zoli két hete elismerte szemtől szembe, sokat köszönhet nekem, mivel a két gyerekét, Dávidot és Evelynt is én tanítottam meg a versenyúszásra. Gyurtáék sem fognak örökké úszni, ezért folytatnunk kell a nevelőmunkát további kollégák bevonásával.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Gyurta Dániel azt mondta, négy év múlva Rióban 200 mellen címvédésre készül, és 100 mellen is meglepetést tartogat. Felülmúlhatja a londoni teljesítményét?

A rövidebbik távon ezúttal negyedik volt, méghozzá úgy, hogy nem sokkal maradt le a dobogóról, szóval miért ne lenne realitása a két éremnek? De jósolni nehéz, az utóbbi időben még mindenki lazított, Danival is csak telefonon beszélgettünk. Most is külföldön pihen, de ilyenkor ez jár, hiszen óriási teljesítmény volt, amit 2012-ben nyújtott.

Gyurta 15 évesen ezüst-, 23 évesen aranyérmet nyert, és közben nagyon sokat változott a felépítése, az úszása. Milyen úszó lesz 2016-ban, fejlődhet 27 éves koráig?

Már nem fog sokat változni, 15 évesen viszont különleges helyzetben volt. Olyan fiatalon még nem nyert ezüstérmet férfi úszó, bár biztos lehetne ellenpéldát találni az időszámítás előtti időkből. Abban a korban egy férfi még nem kifejlett, biológiai változások előtt áll, változik a testmagasság, a testsúly, az izomzat, az agy, és ezekkel nem volt könnyű kalkulálni. A 23 éves énjéhez képest 2016-ra még tapasztaltabb lesz, újabb ingerek érhetik, már csak apró paramétereken változtathatunk. Ami biztos, olyan drasztikus visszaesés nem várható, mint az athéni olimpia után.

Ha sok pénzt kellene feltennie Rióban a 200 méteres mellúszás aranyérmesére, a most 18 éves, világcsúcstartó japán Jamagucsi Akihiróra fogadna, vagy Gyurtára?

Ha Jamagucsira teszek, akkor nem veszíthetek, hiszen ha Gyurta győz, akkor is nyerek - de inkább nem is viccelődöm, mert azonnal a Holdig repítenének, ha így tennék. Meg egyébként is mindenképp Gyurtára fogadnék. Más a technikája, más a képzettsége, és Jamagucsit jelentős fölénnyel legyőzte a rövid pályás vb-n, ahová közel sem csúcsformában utazott el.

A 27 éves Risztov Évára milyen jövő várhat úszóként?

Össze kell magát szednie, de jók az esélyei, mert az idősebbek sokáig jók a hosszabb távokon, és nemcsak az úszásban, hanem atlétikában is. Haile Gebrselassie például 3,5 és 10 kilométeren volt már-már verhetetlen, de mire elkapta párszor egy-egy kenyai vagy etióp, váltott, és a maratonon világcsúcsot futott. A rutin és a tapasztalat sokat segít, az állóképesség is tovább fejleszthető, a gyorsaság már nem annyira. Persze Risztov 90 évesen már nem fog nyerni, de ha - akár az anyagiak miatt - motivált marad, akkor Rióban, 31 évesen is éremesélyes lehet.

Forrás: MTI/Beliczay László
MOB-érdemérmet kapott Borkai Zsolt elnöktől

Minek köszönheti Risztov a népszerűségét? Az [origo] szavazásán sokáig az élen állt, olyan sportolókat megelőzve, mint Szilágyi Áron, Berki Krisztián vagy akár Gyurta Dániel.

A szurkolókat meglepte, hiszen az olimpia előtt alig lehetett hallani róla, Londonban pedig egyszer csak megjelent, és hopp, aranyérmet nyert. A magyarok csodaként élhették meg a sikerét.

Ki volt 2012 legjobb magyar úszója?

Ha nem azt mondanám, hogy Gyurta Dániel, akkor demagóg lennék. Mert Risztov sikere is nagyon nagy öröm, de a hosszútávúszás fiatal sportág, bár nekem a szívem csücske. De mégis, amit Gyurta letett az asztalra - az Eb-aranyak, a rövid pályás vb-elsőségek és a londoni világcsúcs, ráadásul negyedik is volt olimpián -, az összességében mégis csak erőteljesebb.

A legerőteljesebb pedig Michael Phelps, aki Londonban négy, összesen 18 olimpiai aranyig jutott. A kínai olimpiai csapat orvosa azonban a rekordbeállítás után azt mondta, bár nincs bizonyítéka, biztos abban, hogy az amerikai doppingolt.

Nevetségesnek tartom a doppingvádakat. Phelps Pekingben nyolc aranyérmet nyert, Cseh László háromszor mögötte második lett. Ha Phelps megsérül vagy elüti az autó, akkor most a háromszoros aranyérmes Csehre mondanák, hogy doppingolt? Magyarországon is születhetnek olyan tehetségek, mint Cseh Laci vagy Egerszegi Krisztina, úgyhogy miért ne lehetne a hétmilliárd lakosú Földön egy olyan ember, mint Phelps, akinek hosszabb a keze, szélesebb a fesztávja, erősebb az idegrendszere, nagyobb a lábfeje, mint az ellenfeleinek?

Augusztusban azt mondta az [origo]-nak, hogy egy sportolónak nincsen szüksége sportpszichológusra, közben kiderült, hogy Gyurta Dániel négy éve igénybe veszi a szolgáltatást. Tényleg nem tudott erről, vagy valami baja van a sportpszichológiával?

Az edzőknek megvan a szerepük, gondoljunk csak vissza: Széchy Tamás isten volt, Kiss Laci isten volt. Most az az érzésem, mintha az utóbbi időszakban kezdene leértékelődni az edzők szerepe, ami erkölcsi és anyagi dolgokban is megjelenik. Egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az anyuka reggel teát főz, hogy mit csinál a sportvezető, vagy mit mond a pszichológus. Nem akarom bántai őket, kell a sportvezető, kell a pszichológus, de nem olyan áron, hogy végül az edző háttérbe szoruljon, mert akkor nem lesz tekintélye, és ez az eredményesség rovására mehet. Széchynek olyan hatalma volt, hogy mindenki bekussolt neki három perc alatt. Amikor Kádár János megérkezett egy edzésére, azt mondta neki: Jancsikám, várj még, hat óráig tart az edzés, három perc múlva lesz vége.