Vágólapra másolva!
"Kitűnően sikerült a Magyar Úszás Napja szombaton. Most pedig az úszás hete következik" - mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, arra utalva, hogy nincs megállás, hiszen szerdától szombatig Debrecen rendezi az úszó országos bajnokságot. Ez az utolsó alkalom, hogy a versenyzők bekerüljenek a barcelonai világbajnoki csapatba. A nyílt, nemzetközi viadalon rajthoz áll a londoni olimpián világszenzációt okozó, Michael Phelpset 200 pillangón legyőző dél-afrikai Chad Le Clos is.

A szerdán kezdődő úszó országos bajnokságon a magyar élmezőny a tavalyi, történelmi sikert hozó Európa-bajnokság helyszínén, Debrecenben szerepel. Akárcsak az Eb-t megelőző ob, a mostani is nyílt viadal lesz, azaz több külföldi kiválóság is részt vesz az eseményen. Közülük is kimagaslik Chad Le Clos, aki egy éve még csupán a jövő nagy reménységeként úszott Debrecenben, most viszont olimpiai bajnokként tér vissza: a dél-afrikai okozta talán a londoni játékok legnagyobb meglepetését, amikor legyőzte az amerikai Michael Phelpset 200 pillangón.

A magyar olimpiai bajnok Gyurta Dániel - aki egyelőre mind száz mellen, mind kétszázon 4. a világranglistán - mellett rajthoz áll Hosszú Katinka, akit az egyetemi évek elmúltával ismét ott lesz az ob-n.

"Utoljára Egerben, 2009-ben szerepeltem ob-n, aztán jött a római világbajnokság Kabalából többet nem mondok" - utalt Katinka arra, hogy az az év jelentette az áttörést, hiszen világbajnok lett.

A mostani bajnoksággal kapcsolatban Hosszú közölte: "Első hallásra soknak tűnik, pedig nem az: csak tizenkét számban indulok, naponta háromban. Most már a gyakorláson van a fő hangsúly, ez már a finomhangolás, a csiszolás időszaka."

Chad Le Clos Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A debreceni viadal egy újabb kiváló alkalom arra, hogy Katinka megmérkőzzék Jakabos Zsuzsannával, aki tavasszal szintén bámulatos formát fut. Három fő számuk egyébként a legnagyobb izgalmakat tartogatja, hiszen 200 és 400 vegyesen Verrasztó Evelyn, 200 pillangón pedig Szilágyi Liliána szintén esélyes a vb-indulásra, viszont Barcelonában csak a két legjobb szerepelhet.

Kiss László szövetségi kapitány jelezte, jelenleg mindhárom esetben a Hosszú, Jakabos kettős az induló, őket csak úgy lehet kiszorítani a csapatból, ha valaki nem csupán megelőzi őket, de az idei legjobb időeredményüknél is jobbat produkál.

Most 16 fős a barcelonai csapat

Jelenleg a vb-csapatba kerüléshez szükséges A-szintet 16 versenyző - 11 férfi és 5 nő - teljesítette, igaz, a jelen állás szerint csak tizenöten utaznak majd, a sérüléséből még most felépülő Kozma Dominik ugyanis nincs olyan formában, hogy komoly eredményt érhessen el.

A jelenlegi csapat így fest: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn - Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Kozma Dominik (?), Pulai Bence, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid.

Debrecenben még lehet csatlakozni hozzájuk - Kiss László bizakodik, hogy még egy-két fővel kiegészülhet a csapat, komoly létszámbővülésre ugyanakkor nem számít. "A cél Barcelonában egyértelmű: felülmúlni a 2011-es sanghaji szereplést, amikor egy aranyat és három bronzot szereztünk, illetve a hosszútávúszásban volt még egy harmadik helyünk. Nagyon bízom benne, hogy ez sikerülni fog: az európai világbajnokságokon rendszeresen jól szokott menni úszóinknak."

Az ob-n az előfutamok 9.30-kor kezdődnek, míg a középdöntők és döntők 17 órától esedékesek mind a négy napon, a debreceni sportuszodában.