Vágólapra másolva!
Elham Asghari hiába úszott új 20 km-es rekordot a Kaszpi-tengerben hat kilónyi iszlám női viseletben, az iráni hatóságok nem érvényesítették a csúcsot. Az indok: fel lehetett ismerni a nőies vonalait, amikor kijött a vízből. A 32 éves úszónő harcol az igazáért.

Egy júniusi reggelen Elham Asghari belecsobbant a Kaszpi-tenger hűs habjai közé, hogy leússzon 20 kilométert. Órákon át tempózott a vízben, új csúcsot döntött, amelyet azonban a helyi hatóságok nem érvényesítenek.

Hogy miért? "Hiába volt rajtam az iszlám vallás követelményeinek megfelelő viselet, hiába voltak mellettem végig a szabályokra figyelő illetékesek, a végeredmény az lett, hogy nem ismerik el a csúcsdöntésemet. Azt mondják, hogy a testem nőies vonalai felismerhetők voltak, amikor kijöttem a vízből" - nyilatkozta Elham Asghari a brit Guardiannak.

A szép arcvonású nőnek gyerekkori álma volt, hogy nyílt vízben úszhasson, és a cél érdekében az interneten keresett magának edzésprogramot, és megtervezett egy olyan ruházatot, amely az arcát, a kezét és a talpát leszámítva tetőtől talpig eltakarja a testét. A ruha hat kilogrammot nyom, ami talán nem tűnik olyan soknak, de a vízben rendkívül megnehezíti az úszást. Mint Asghari mondja, fájdalmat érez, amikor viseli.

No diving Forrás: facebook.com/asghari.athlete

De ennél nagyobb volt a lelki fájdalma, amikor kiderült, hogy hiába javított csúcsot, nem fogják Iránban rekorderként számon tartani. A frusztrált úszónő a menedzsere segítségével készített egy videót, amelyen elmondja, hogy mennyire zavarja az őt ért igazságtalanság. A felvételen elpanaszolja a vele történteket, és az emberek támogatását kéri, amit meg is kap: a videót már több mint 80 ezren megnézték, és százával kapja a biztató üzeneteket a saját Facebook-oldalán.

"A rekordomat olyan emberek akarják megsemmisíteni, akik 20 métert sem tudnak úszni, nemhogy 20 kilométert. Nagyon sok álmatlan éjszakán és kemény napon vagyok túl, mert teljességgel elfogadhatatlan számomra, ami velem történt. De nem fogok engedni a nyomásnak, hiszen az úszás nem csak a férfiak privilégiuma, mi, nők is nagyon jók vagyunk benne" - mondta többek között a videón.

A nők Iránban csak külön kijelölt időpontokban, akkor úszhatnak a fedett medencékben, amikor egyáltalán nincsenek ott férfiak, attól viszont nagyon vonakodnak a sportvezetők, hogy megengedjék a nyílt vízben való úszást a nők számára. "Attól félnek, hogy ha elismerik a rekordomat, akkor tudattalanul is hozzájárulnak ahhoz, hogy a rajtam látott ruhákban a nők a nyílt vizekben ússzanak a jövőben" - folytatta a Guardiannak.

Asghari ötévesen kezdett el úszni. "Néha úgy érzem magam, mintha kétéltű lennék, aki képes a vízben és a földön is élni. A nap 24 órájából ugyanannyit töltök a vízben, mint a szárazföldön. Az apám birkózó volt, az ő javaslatára döntöttem úgy, hogy bejegyeztetem a rekordjaimat."

Mint elárulta, egy korábbi nyílt vízi úszásánál a rendőrök egy motorcsónakkal próbálták megállítani, és olyan durván közelítettek felé, hogy a propellerek mozgásától megsérült a lába és a csípője is.

Saját magán kívül most abban is bízik az úszónő, hogy a nyolc éve hatalmon lévő Mahmoud Ahmadinejadot váltó új iráni vezető, Hassan Rouhani kegyesebb lesz a nőkhöz, mint elődje. "Remélem, hogy Rouhani elnök kormánya nem engedi érvényesülni azokat az embereket, akik a karrierem útjába próbálnak állni. A rekordom érvényesítéséről nem mondok le, nála is teszek majd egy próbát, amikor augusztusban hivatalba lép."

Irán nem engedi a női sportolóit, hogy részt vegyenek a tengeren túl rendezett versenyeken. A teheráni Iszlám Női Játékok az egyike annak a nagyon kevés nemzetközi eseménynek, amelyen a hazai úszónők is részt vehetnek.

Egy iráni újságíró humoros Harlem Shake-videót csinált abból, hogy milyen lehet csadorban úszni: