Csak egymást nem verik a Gyurta testvérek

Gyurta Dániel; Gyurta Gergely
Dubaj, 2010. december 19. A Gyurta Dániel (b) és testévere, Gergely mutatja érmét a Hamdan bin Mohammed bin Rasid Sportkomplexumban a dubaji rövid pályás úszó-világbajnokságon. Dániel 200 méteres mellúszásban szerzett ezüst-, Gergely 1500 méteres gyorsúszásban bronzérmet. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A dániai rövidpályás Európa-bajnokságon Gyurta Dániel (100 és 200 mell) mellett Gyurta Gergely (1500 gyors) is aranyérmes lett. A 22 éves úszónak ez volt az első, felnőtt világversenyen szerzett aranya, ehhez kellett egy nagyszerű edzőtrió, egy jó neveltetés és egy remek testvéri kapcsolat. Az apa szerint minden percüket együtt töltik Gyurtáék, akik még kiskorukban sem verekedtek egymással.

2004-ben Athénban olimpiai ezüstérmes lett 200 méter mellen a 15 éves Gyurta Dániel. Akkor még kevesen tudták, hogy van egy két évvel fiatalabb öccse is, Gergely, aki akkoriban csak a korosztályában ért el jó eredményeket. Öt évvel később, amikor Dániel világbajnok lett Rómában, Gergely ifjúsági Európa-bajnokságot nyert 1500 gyorson.

Egy évvel később, 2010-ben a felnőttek között is letette a névjegyét, bronzérmet szerzett a dubaji rövidpályás világbajnokságon, 2012-ben pedig normál medencében is bizonyított, miközben bátyja olimpiai bajnok lett Londonban, addig ő bronzérmet nyert a debreceni Európa-bajnokságon.

„A Gyurta család uralja a mezőnyt” – ez már egy dán lapban jelent meg a hétvégén, amikor a herningi rövidpályás Európa-bajnokságon Dániel 100 és 200 mellen is aranyérmet nyert, öccse pedig megszerezte élete első elsőségét felnőtt világversenyen, miután győzött 1500 gyorson.

Gyurta Gergely felnőtt világversenyen szerzett első aranyérmével Forrás: AFP/Henning Bagger

„Nehezen találok szavakat... Végre sikerült, Európa-bajnok vagyok, ezt még alig merem felfogni” - kezdte a parton Gyurta Gergely. „Tudtuk, hogy régóta bennem van, csak eddig nem jött ki ez az eredmény. Sokat számított, hogy elmentem a világkupákra, az ott szerzett versenyrutin most nagyon jól jött. Van három fantasztikus edzőm, Széles Sándor egy zseni, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs nemkülönben. És persze a testvéremnek is köszönök mindent. Dani olyan példakép, akinél jobb inspirációt senki sem adhat egy úszónak. Egyébként szegény rosszul járt most az Eb-n, mert negyed órán át kellett izgulnia, nekem csak két percig kell érte.”

„Gege azt mondta, én vagyok számára az inspiráció, én meg elmondtam neki, hogy engem ő motivál. Alig vártam, hogy kijöjjön a medencéből, és az ölelés, a gratuláció mellett elmondtam neki, megérte türelmesnek maradnia, hiszen mindannyian tudtuk, benne van a jó eredmény, a siker” – ezek már a büszke testvér szavai.

Nem lehet könnyű, ha az embernek van egy két évvel idősebb bátyja, aki halomra veri az egész világot, az ország talán első számú sportolója, és az ő árnyékában kell teljesíteni. Az apa, Gyurta Tamás szerint azonban ez nem okoz problémát „Soha nem volt velük nagy gond” – meséli kérdésünkre. „Ők egészen kiskoruktól fogva folyamatosan együtt vannak, együtt mentek edzeni, együtt edzőtáboroztak, együtt nyaraltak, és annak ellenére, hogy két fiúról van szó, még verekedések sem nagyon voltak otthon. Mintatestvérek.”

A mintatestvérek Forrás: MTI/Kovács Anikó

Gyurta Dániel szerint a holtpontokon rendre átsegítik egymást. "Nem kell nagy dolgokra gondolni, de a hétköznapokban rengeteget, napi öt-hat órát edzünk, ami embert próbáló teljesítmény, jönnek is holtpontok közben. Ez normális, mindenkinél így van, viszont kulcsfontosságú, hogyan tudsz minél hamarabb átlendüli rajta, ebben segítünk sokat egymásnak" - mesélte az Origónak az olimpiai bajnok mellúszó.

Az apa szerint is hatalmas motivációt jelent Gergelynek, hogy Dániel is úszik, és egyszer sem fordult olyan elő, hogy a rá irányuló kisebb reflektorfény miatt abba akarta volna hagyni az úszást. „Talán azt túlzás lenne állítani, hogy ha nincs Dani, akkor nincs most Gergőnek ez az arany, de az tény, hogy rengeteget segít neki technikailag, és mentálisan is. Annyira kitartóak és céltudatosak mind a ketten, hogy soha nem merült fel egyikükben sem, hogy abbahagyják. Gergő is tudta, hogy a megfelelő úton halad, hogy a hosszabb távhoz férfierő kell, és ehhez időre van szükség. Az edzői is mindig mondták, hogy benne van a jó eredmény, csak ki kell várni. Egyébként egy fantasztikus edzői gárdával dolgoznak együtt, és a Széles, Kovácshegyi, Virth hármason nem is akarunk változtatni" - utalt Gyurta Tamás arra, hogy korábban többször támadták Szélest, mondván, az állítólagos alkoholproblémái miatt nem tudja megfelelően felkészíteni a Gyurta testvéreket, az eredmények azonban őt és két társát igazolják.

Széles Sándor és Gyurta Dániel szurkol Gyurta Gergőnek a rövidpályás Eb-n Forrás: Magyar Úszó Szövetség

A szakemberek bíznak abban, hogy Gergely is eljut addig, mint Dániel, és a világon egyedülálló módon olimpiai bajnok úszó testvérpárja lesz Magyarországnak. Széles Sándor például a 10 kilométeren olimpiai bajnok Risztov Évához hasonlította a kisebbik Gyurtát.

"Gegénél mostanáig tartott az érési folyamat. Úgy gondolom, hogy 10 kilométeren is benne van az óriási eredmény, kicsi, emiatt fáradhatatlan, gyakorlatilag korlátlanul terhelhető, hasonló magasságokba emelkedhet, mint Risztov Éva, csak idő kell ehhez is. A képességei, adottságai megvannak, ez talán most is kiderült."

Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének is nagy reményei vannak. "Ez egy remek kezdet Gergőnek. Borzasztó lenne, ha most hátradőlne, de ettől nem is kell tartanunk, mert nem ilyen az egész családja. Ők ketten Danival biztosan a riói olimpiáig együtt űzik majd ezt a sportot, nem is akárhogyan, és addig is nagyon sok örömünk lesz még bennük."