Vágólapra másolva!
Az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnok úszója, Ian Thorpe a Ten Network ausztrál televíziónak adott - vasárnap adásba kerülő - interjújában elismerte, hogy meleg.

"Mindig azt mondtad, hogy nem vagy meleg. Igaz ez, vagy sem?" - tette fel a kérdést a neves brit tévés, Michael Parkinson Ian Thorpe-nak, az ötszörös olimpiai bajnok ausztrál úszónak. Thorpe láthatóan zavarba jött, majd elismerte, hogy meleg. Korábban a 22-szeres világcsúcstartó rendre tagadta ezt.

Thorpe arról is beszélt, hogy évek óta depresszióval küzd, aminek sok köze van ahhoz, hogy eltitkolta szexuális irányultságát. Pedig 2012-ben egy önéletrajzi könyve is megjelent This Is Me (Ez vagyok én) címmel, de ebben sem tett említést a másságáról. A 31 éves exsportoló korábban egyébként több nőt is eljegyzett. 2007-ben Thorpe-nak kapcsolata volt Amanda Bearddel, ám később az amerikai úszónő menedzsmentje azt állította, ez inkább baráti viszony volt.

A vb-aranyérmes műugró, Matthew Mitcham - aki szintén felfedte másságát - péntek este azt mondta, nagyon bízik benne, hogy az ausztrálok kiállnak Thorpe mellett. "Teljesen meg tudom érteni, milyen nehéz volt számára ez az egész folyamat. Remélem, hogy a történtek egy kis nyugalmat adnak neki. Remélem, hogy a média és a nyilvánosság ugyanolyan tisztelettel és támogatással közelít majd felé, mint felém 2008-ban. Az ausztrál média és nyilvánosság óriási lehetőség előtt áll, hogy példát mutassanak azon gyerekek számára, akik Ian helyzetében vannak."

Egyelőre nem tudni, Thorpe miért éppen most "bújt elő", arról azonban mindenki tudott, hogy drog- és alkoholproblémákkal küzdött. A volt úszó egyébként az exkluzív interjúért 500 ezer dollárt kapott, de a megállapodásnak az is része, hogy szakkommentátorkodik a csatornánál a Nemzetközösségi Játékokon.

Forrás: AFP/Alexander Klein

Thorpe előtt több nemzetközileg jegyzett sztár is elismerte már a homoszexualitását, többek között a brit műúszó Tom Daley, az NBA -kosaras Jason Collins és az NFL-sztár Michael Sam.