Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel lemaradt a dobogóról 100 mellen az úszó-Eb-n, Cseh László a legjobb idővel jutott döntőbe 200 vegyesen, Hosszú Katinka döntős lett egy kiegészítő számában, 100 gyorson, de nem áll majd rajthoz. Kozma Dominik a harmadik legjobb idővel döntős 200 gyorson.

Nem született magyar érem a berlini úszó-Eb kedd délutáni programjában. Az egyetlen döntős, Gyurta Dániel 100 mellen negyedik lett, Adam Peaty győzött.

"Összességében elégedett vagyok, de nem tagadom, van bennem némi csalódottság is" - nyilatkozta Gyurta a szövetség Facebook-oldalán. "Nem is az érem miatt, hanem azért, mert nem tudtam 59.50 alá menni, pedig ez volt a célom mindenképp. Kicsit elkapartam szerintem - ez annyit jelent, hogy több kisebb tempót csináltam a kelleténél. A száz más műfaj, az elején megindult mindenki, láttam, mese nincs, menni kell velük, viszont ettől jöttek ezek a rövidebb tempók. Hiába, a döntő mindig különleges, most ezt ebből a szemszögből is megtapasztaltam."

Gyurtának még szoknia kell a 100 métert Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Hosszú Katinka 100 gyorson a futamában harmadik lett 54.48-al - ez három századdal rosszabb a délelőtti eredményénél -, döntőbe is jutott ötödikként, de ott nem áll majd rajtoz. "Poénnak jó volt" - nyilatkozta a szövetségi FB-on. "Élveztem ezt az úszást is, de nem indulok el a döntőben, sűrű a program holnap, és nem tervezem, hogy sprinter-karrierbe kezdek."

200 vegyesen elődöntőt úszott Cseh László és Verrasztó Dávid is, Cseh magabiztosan nyerte a futamát, legjobb idővel jutott döntőbe, Verrasztó viszont 11 századdal lemaradt erről.

"Jó volt ez, csak ne lenne ilyen fárasztó a vége" - mondta Cseh. "Alapvetően jól ment, jó úszás volt, de a végén még kellene egy kicsit gyorsulnom, ezt nagyon érzem. Holnap jobb lesz, nincs úszás délelőtt, igyekszem odatenni magam délután."

Cseh még jobbat ígér Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

A nap utolsó magyar versenyzője a 200 gyorson elődöntőző Kozma Dominik volt, aki megnyerte az első előfutamot, végül a harmadik helyen jutott döntőbe, míg a legjobb idő az otthon szereplő Paul Biedermanné lett.

"Így kell ezt, délelőtt odacsördíteni a tejsavnak, aztán délután már menni erőből" - lelkendezett Kozma. "Azért az is fontos volt, hogy egy számmal nagyobb gatyát vettem fel, délelőtt belepréseltem magam a 75-ösbe, de szorított ezerrel, most az eggyel nagyobban éreztem a lábamat, és ez segített is sokat. Jól ment, élveztem az úszást, a többit meglátjuk holnap."

Az élő közvetítésünket itt találja.

Két arany, nulla ezüst, két bronz

Férfi 50 pillangón két-két arany- és bronzérmes lett a holtversenyek miatt: a francia Manaudou és a belorusz Curkin is a dobogó tetejére állhatott, így mindkét ország himnuszát lejátszották a szervezők.
A napot a 4x100-as vegyesváltó zárta, amely most debütált az Eb-n. A közönség hatalmas ovációval fogadta a férfi-női vegyescsapatokat, amelyek ráadásul maguk határozták meg, milyen sorrendben küldik vízbe versenyzőiket. A távot a britek nyerték, világcsúccsal.