Vágólapra másolva!
Cseh László hatalmas csatában nyerte meg a 200 méter vegyes szerdai döntőjét a berlini úszó Európa-bajnokságon. Négyen szinte egyszerre hajráztak 180 méter után, végül egy remek benyúlással a 28 éves magyar versenyző nyert, hét századot verve a második helyezett, német Philip Heintzre.

A Kőbánya SC versenyzője a pillangó után másodikként fordult, majd háton - a várakozásoknak megfelelően - átvette a vezetést, de mellen a brit Roberto Pavoni megelőzte. Gyorson aztán feljött a két német úszó is, így tulajdonképpen négyen egyszerre értek a célhoz, de a benyúlás a magyar klasszisnak sikerült a legjobban, így 1:58.11 perccel győzött.

A szerda esti történések percről percre

"Ez baromi nagy mák volt" - nyilatkozta a 12. nagymedencés Eb-aranyérmét begyűjtő Cseh. "Ez volt életem legszorosabb győzelme Európa-bajnokságokon. Sajnos, a mell nem volt úgy összerakva most, ahogy szerettem volna - ha az működik, akkor nem lett volna ennyire szoros a vége. Viszont néha kell ennyi izgalom nektek is, nem?"

A háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó a döntőben 11 századdal elmaradt a keddi elődöntős idejétől, és nem is volt elégedett a számokkal. "A győzelemnek természetesen örülök, az időmnek viszont nagyon nem, az kifejezetten gyenge, ennél jobbat szoktam menni, most fejben nem voltam száz százalékban ott" - fogalmazott a 200 vegyesen zsinórban ötödik Eb-aranyát szerző Cseh. Hozzátette, természetesen elfáradt, ez a teljesítmény azonban a világbajnokságra kevés lesz, és addig valamit mindenképp változtatnia kell.

Cseh Lászlónak a 400 vegyes után 200 vegyesen is sikerült zsinórban öt Eb-aranyat nyernie Forrás: AFP/Damien Meyer

Kozma Dominik a dobogóról épphogy -13 századdal - lemaradva negyedik lett 200 gyorson. "Na, már ezért megérte: végre meghaltam a végére" - nyilatkozta Kozma. "Jó volt, baromi jó, nem zavar, hogy nem lett meg az érem. Persze, álmodtam jobbról, mindig álmodunk, de semmi gond, hogy most nem lett még meg. Ehhez a számhoz kell a rutin, Agnel is megmutatta ma, nagy klasszis, az egyes pályán lett dobogós. Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!"

Hosszú inkább visszafogta magát

Hosszú Katinka saját Eb-csúcsát megjavítva jutott be a 200 méter vegyes csütörtöki döntőjébe, míg Verrasztó Evelyn a negyedik legjobb idővel lett finalista.

"Nyomtam volna még ennél is jobban, de közben arra jutottam, hogy ez mégiscsak egy középdöntő, meg van a száz hát is nemsokára, úgyhogy inkább visszafogtam magam. Azért jólesett az úszás így is" - nyilatokzta Hosszú Katinka, aki száz háton a harmadik legjobb idővel lett finalista.

"Ez (a 200 vegyes) már jobban esett, mint a délelőtti. Gyorson még egy kicsit több kell, szerintem bennem is van, meglátjuk, mennyire tudom kihozni magamból holnap. Annak örülök, hogy az utolsó hosszra még együtt tudtam fordulni Belmontéval" - fogalmazott Verrasztó Evelyn.

Nehezen megy a nyílt vízi és a medencés úszás egyszerre

"Most ennyire tellett" - értékelt az 1500 gyorson elért hatodik helye után Gyurta Gergely. "Az látszik, hogy nem igazán megy egyszerre a nyílt vízi meg aztán a medencében az 1500 - de ezt majd megbeszélem az edzőimmel. Ez a mezőny most bivalyerős volt, ugyanez az idő két éve elég volt a bronzhoz, most csak hatodik lehetett vele lenni, bár így is életem második legjobbja, és ha megúszom a legjobbat, az is csupán az ötödik helyre lett volna elég itt ma. Örülök, hogy így le tudtam úszni az ezerötöt egymás után kétszer, a nyílt vízi úszások után."

"Ez olyan úszás volt, amit szerettem volna látni magamtól egy ideje" - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Biczó Bencét, aki a harmadik legjobb idővel lett döntős 200 pillangón. "Utána vettem egy nagy levegőt, és most nagyon úgy érzem, hogy egyáltalán nem vett ki belőlem sokat. Sőt, még van is bennem, a második ötven ugyanis nagyon laza volt, csak a második százat nyomtam meg, mert nagyon együtt volt a mezőny. Úgyhogy, ha a második ötvenbe még beleteszek, akkor szerintem ott lehetek az elején a döntőben is."

Eredmények:
férfiak, 200 m gyors, Európa-bajnok:
Velimir Stjepanovic (Szerbia) 1:45.78 perc
2. Paul Biedermann (Németország) 1:45.80
3. Yannick Agnel (Franciaország) 1:46.65
4. Kozma Dominik 1:46.78

1500 m gyors, Európa-bajnok:
Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:39.93 perc
2. Pal Joensen (Feröer-szigetek) 14:50.59
3. Gabriele Detti (Olaszország) 14:52.53
..6. GYURTA GERGELY 15:03.26

200 m vegyes, Európa-bajnok:
Cseh László 1:58.10 perc
2. Philip Heintz (Németország) 1:58.17
3. Roberto Pavoni (Nagy-Britannia) 1:58.22

nők, 100 m gyors, Európa-bajnok:
Sarah Sjöström (Svédország) 52.67 másodperc
2. Femke Heemskerk (Hollandia) 53.64
3. Michelle Coleman (Svédország) 53.75

100 m mell, Európa-bajnok:
Rikke Möller Pedersen (Dánia) 1:06.23 perc
2. Jennie Johansson (Svédország) 1:07.04
3. Arianna Castiglioni (Olaszország) 1:07.36

Cseh László a berlini Eb ötödik magyar érmét szerezte meg: hozzá hasonlóan győzött Hosszú Katinka 400 m vegyesen, ezüstérmes lett a nyílt vízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva és 25 km-en Olasz Anna, illetve harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia.