Vágólapra másolva!
Papp Márk nem mindennapi körülmények között maradt le a nyíltvízi úszók Európa Kupa-sorozatának összetett első helyéről: az olaszországi döntő vasárnapi 5 kilométeres versenyén legnagyobb riválisa, az olasz Andrea Bianchi 100 méterrel levágta a pályát, így akkora előnnyel győzött Papp előtt, hogy a finálét és az összetett is megnyerte.

A LEN nyíltvízi úszó Európa-kupa-sorozat döntője kemény próba elé állította a résztvevőket: szombaton a hagyományos 10 kilométer várt az indulókra, másnap pedig egy 5 kilométeres időfutam – a két verseny során elért időeredményeket aztán összeadták, és az így kapott sorrend alapján osztották ki a helyezésekért járó pontokat. A fináléban dupla pontokat lehetett szerezni, azaz itt a győztes 40 egységet kapott, míg a korábbi öt állomáson – így júniusban, Balatonfüreden 20 volt az aranyérmes jutalma.

A férfi összetett rendkívül szoros volt a finálé előtt: az olasz Andrea Bianchi 40 ponttal vezetett, a második Dario Verani 39 pontot, míg Papp Márk 37-et gyűjtött, azaz egyértelmű volt: mindent visz, aki a finálét nyeri.

Nos, szombaton Márk szenzációs versenyzéssel elsőként végzett a 10 kilométeren, ráadásul Bianchival szemben 50 másodperces, Veranival szemben 1:52 másodperces előnyt szerzett. Ez azonban másnapra elfogyott (legalábbis Bianchival szemben), bár az eredmények láttán igencsak furcsa volt, hogy ha valaki 10 kilométeren 50 másodpercet ver a vetélytársára, utóbbi másnap miképpen előzheti meg 1:11 perccel, feleakkora távon.

A válasz döbbenetes: mint kiderült, hat versenyző kihagyta az utolsó bóját, így ők 100 méterrel kevesebbet úsztak – a többiek azonban hiába reklamáltak a parton, a zsűri végül úgy döntött, a bírók hibáztak, hogy nem figyelmeztették az úszókat, így kizárás helyett helybenhagyták a végeredményt.

Mivel Bianchi is a pályalevágók között volt, 4900 méteren sikerült annyit úsznia, hogy végül a két verseny összesítésében 20 másodperccel megelőzze Márkot, így ő 40 pontot, Márk pedig 34-et kapott, és ezzel Bianchi végzett az EK-összetett élén, Papp a második helyen zárt.

Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya beszélt Márk helyszínen tartózkodó edzőjével, Kovács Tamással, aki elmondta, a többi, felháborodottan reklamáló szakemberrel egyetemben minden elkövettek azért, hogy igazságos döntés szülessen, ám a kisebb szóváltást is magába foglaló vita végén a versenybíróság vezetője a pályán elért eredményt hirdette ki hivatalosnak. Gellért Gábor hozzátette: a 100 méter mínusz körülbelül egy teljes percnyi előnyt jelentett Bianchinak, azaz Márk nagyjából 40 másodperccel lett volna jobb nála, ha mindketten 5000 métert úsznak.

Papp Márk eképp összegezte a hétvégét: „A szombati 10 kilométer nagy meglepetés volt a számomra, mert az első két körben elég nagy, harminc-negyven méteres hátrányt szedtem össze az elsőkhöz képest. Ezt a harmadik, de főleg a negyedik körben sikerült ledolgoznom. Nagyon örültem a győzelemnek, és lelkesen vártam az 5 kilométeres távot, ami nagyon jól sikerült, de sajnos kisebb fennakadás volt, amikor kiderült, hogy hat versenyző egy bóját kihagyva mintegy száz méterrel kevesebbet úszott. Ennek ellenére nem zárták ki őket, mert bírók hibájára hivatkoztak, így sajnos nem sikerült megnyernem az összetettet. Ennek ellenére nagyon nagyon örülök a második helynek.”

Bianchi sportemberként viselkedett a parton: „Az eredményhirdetés előtt még oda is jött hozzám, hogy bocsánatot kérjen és gratuláljon, mert tudta, hogy hibázott” – mondta Papp, akit vigasztalhat a 2. helyezettnek járó pénzdíj, ami 3000 euró, azaz csaknem egymillió forint – igaz, a bírók esetlensége 500 euróval itt is megrövidítette.

LEN Nyíltvízi Úszó Európa-kupa, döntő, Castellabate:
Férfi 5 km:
1. Andrea Bianchi (olasz) 1:00:50.0
2. Francesco Bianchi (olasz) 1:01:23.2
3. Mathias Schweizer (osztrák) 1:01:25.8
...
5. Papp Márk (magyar) 1:02:01.0

Döntő, férfi végeredmény (10km + 5km)
1. Andrea Bianchi 3:07:11.7 – 40 pont
2. Papp Márk 3:07:32.3 – 34 pont
3. Alberto Brumana 3:07:50.2 – 30 pont

Az összetett végeredménye
1. Andrea Bianchi 80 pont – 3500 euró
2. Papp Márk 71 pont – 3000 euró
3. Dario Verani 63 pont – 2000 euró

A női összetett végeredménye
1. Arianna Bridi (olasz) 91
2. Natalia Charlos (lengyel) 88
3. Nicole Cirillo (olasz) 70