Vágólapra másolva!
Cseh László a dohai rövid pályás vb-re is felszívja magát - Kiss László szövetségi kapitány már most a 12-szeres Eb-győztes civil jövőjét tervezi.

A héten lejárt Cseh László egy hónapos szabadsága, és két, egyelőre laza edzéssel már meg is kezdte a felkészülését a katari Dohában december 3-án elkezdődő rövid pályás világbajnokságra. Turi György, az immár tizenkétszeres nagymedencés Európa-bajnok felkészítését irányító edzőkollektíva vezetője néhány napig még vakációzik, de a jövő héttől már ő is ott lesz a kőbányai uszoda medencéjének a partján.

"Nem kapcsolódtam be a Világkupa versenyek sorozatába, és nem is bánom, hogy ezt a kört kihagytam, mert máskülönben túl sűrűvé vált volna az edzés- és versenyprogramom" - jelentette ki a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó Cseh László, aki december 3-tól, a 29. születésnapjától már a mérföldköves harmincadik felé fog kacsingatni. "Egyre erősebb a szándék bennem, hogy a dohai világbajnokságon is megmutassam, állom a versenyt a legjobbakkal, ehhez azonban a novemberi ellenőrző ponton, a hazai rövid pályás bajnokságon jól meg kell felelnem az edzőim és a magam elvárásainak.”

Tizenhárom éve minden világversenyen - olimpián, világ- és Európa-bajnokságon - érmet szerzett, és ez a sorozat Kiss László szövetségi kapitány szerint szinte egyedülálló összteljesítmény az úszósport elitjében. Úgy véli, az is figyelemre és tiszteletre méltó, hogy a „húszas” éveinek a vége felé járó sportoló a londoni bronzérme után a tavalyi világbajnokságon ezüstöt nyert, az idei berlini kontinensversenyről pedig arannyal térhetett haza. Erre mondta azt Czene Attila olimpiai bajnok az Eb után, hogy a Darnyi Tamásra emlékeztető Cseh Lászlót most már bátran lehet sportági legendának nevezni, miközben az ünnepelt versenyző a 200 méteres vegyes úszásban kivívott újabb látványos győzelme után nemes egyszerűséggel csak úgy fogalmazott, hogy mákom volt."

"Lacinak nem szerencséje volt Berlinben, hanem a hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatát érvényesítve és azt hatalmas akarattal párosítva példaértékű győzelmet aratott. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy csaknem másfél évtized után idén először nem Turi György állt mellette az Európa-bajnokságon, hanem a szintén óriási rutinnal rendelkező kétszeres olimpiai ezüstérmes Güttler Károly, aki ezt a feladatot is kiválóan teljesítette. Nem titkolt vágyam az, hogy a Riói olimpia után Cseh László is kitartson az úszósport mellett, és az őt megillető szerepkörben segédkezzen a magyar úszók felkészítésében és menedzselésében."

Egyelőre viszont a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lassan-lassan végzős hallgatójaként Cseh László a műszaki menedzseri szakon gyarapítja a tudását, ahol jövőre már szakdolgozatot kell írnia, majd felkészülnie a diplomamunka megvédésére.

"Kicsit tartok ettől a kihívástól, mert a berlini győzelmem után egyszerre megnyugodva és felbuzdulva szeretnék lendületben maradni, és ha minden jól megy, a 2015-ös világbajnokságon ismét elcsípni egy aranyérmet" - mondta az immár egy évtizede a Telekom Team zászlóshajósának számító Cseh László, aki jóval közelebbre tekintve elárulta, hogy decemberben, Dohában egy rajtja már most biztosra vehető, az pedig a 100 méteres pillangó.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter