Pozitív doppingminta után a magyarok az úszóvébé legjobbjai

Brazil's Joao Gomes Junior reacts at the end of the semi-finals of the men's 50-metre breaststroke swimming event in the FINA World Championships at Palau Sant Jordi in Barcelona on July 30, 2013. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A FINA-ba beérkezett jelentés szerint Joao Gomes brazil mellúszó – aki három aranyérmes váltóban is úszott – a dohai rövid pályás vb-n doppingolt. A szabályok alapján Brazília mindhárom győzelmét törlik - ez azt jelenti, hogy a világbajnokság éremtáblázatán Magyarország végez az élen.

A legfrissebb hírek szerint pozitív lett a doppingtesztje Joao Gomes brazil mellúszónak, akitől a dohai rövid pályás világbajnokságon vettek mintát. Az analízis eredményét kedden tette közzé a dél-amerikai szövetség (CBDA) – a versenyző olyan tiltólistás vízhajtót használt, amely alkalmas tiltott teljesítménynövelők elfedésére is.

Gomes három vegyesváltóban is szerepelt a braziloknál: a délelőtti előfutamokban úszott, így a szabályok szerint ő is kapott aranyérmet. Ha a FINA doppingeseteket elbíráló bizottsága az ilyenkor szokásos büntetést hozza, akkor a brazilok elesnek három elsőségtől. A történtek fontos magyar vonatkozása: Magyarország az éremtáblázat élén végez a világbajnokságon.

Köszönjük, Joao Gomes! Forrás: AFP/Josep Lago

„Bár a FINA illetékes testülete még nem tárgyalta az ügyet, a döntés megjósolható – kommentálta a történteket Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke, aki egyben a FINA alelnöke is. - Szomorú, hogy ilyen úszóhírekről kell beszámolni, ugyanakkor tagadhatatlan, a MÚSZ vezetőjeként örülök, hogy a magyar csapat kerül az éremtáblázat élére. Ennél tényleg nincs feljebb."

A módosuló éremtáblázat élcsoportja:
Arany Ezüst Bronz Össz.
1. Magyarország 6 3 2 11
2. Hollandia 5 1 6 12
3. Franciaország 4 2 2 8
4. Brazília 4 1 2 7
5. Dél-Afrika 4 1 0 5
6. Spanyolország 4 0 0 4
7. Egyesült Államok 3 9 6 18
8. Japán 3 3 4 10