Hosszú Katinkát is megrázta az argentínai tragédia

camille muffat francia úszónő
(FILE) France's Camille Muffat waves after competing in the women's 200m freestyle final during the swimming event at the London 2012 Olympic Games on July 31, 2012 in London. Olympic 400m freestyle champion Camille Muffat was among eight French nationals filming a reality TV show who were killed on March 9, 2015 along with two Argentine pilots when their helicopters collided in mid-air in northwestern Argentina, officials said. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka is megemlékezett a helikopterbalesetben elhunyt sporttársáról, Camille Muffatról, aki hazájában az Év sportolónője is volt, alig több mint egy éve pedig magas rangú állami kitüntetést kapott. Több sztársportoló is gyászolja.

"Ez hihetetlen... Camille Muffat elhunyt egy helikopterbalesetben... Részvétem a családjának, el sem tudom képzelni, mit érezhetnek! :((((" - írta ki Facebook-oldalára világbajnok úszónőnk, Hosszú Katinka.

Mint beszámoltunk róla, ottani idő szerint hétfő este két helikopter összeütközött egy francia túlélőshow forgatásán Argentínában.

A balesetben mind a tíz, a két gépen ülő ember meghalt, az áldozatok között volt az olimpiai bajnok francia úszónő, Camille Muffat. Mindössze 25 éves volt.

"Camille nagyon szerény és visszahúzódó ember volt. De amikor a nevetésnek volt ideje, mindig ott volt. A francia sport egy nagy bajnokot veszített el" – idézte az ugyancsak francia olimpiai bajnok Amaury Leveaux-t a CBC News.

Videó az ütközésről:

Tavaly vonult vissza

Muffat tavaly visszavonult az úszástól, majd idén februárban nekivágott a túlélőshow-nak, amely hétfő éjjel tragédiába torkollt. Halálhírét megdöbbenve fogadta az úszóvilág, részvétét fejezte ki a négyszeres olimpiai bajnok Janet Evans, a világbajnok Milorad Cavic és a brit olimpiai pontszerző Francesca Halsall is.

Camille Muffat a londoni dobogón, az olimpiai aranyéremmel Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Fabrice Pellerin, aki 11 hónapig volt Camille Muffat edzője, a BFM hírtelevízióban kijelentette: olyan, mintha egy családtagot veszített volna el. "Néhány napja együtt ebédeltem Camille-jal egy étteremben. Mesélt erről a műsorról, boldog volt. Kalandként élte meg" – tette hozzá.

"Honfitársaink tragikus halála mély szomorúsággal tölt el" – írta kedden kiadott közleményében Francois Hollande francia köztársasági elnök. Manuel Valls kormányfő a Twitteren írt "hatalmas fájdalmáról". "Egész Franciaország gyászol" – írta a miniszterelnök.

Wiltord megúszta

Az úszónő mellett meghalt a balesetben az olimpiai bronzérmes bokszoló, Alexis Vastine és a világ egyik legjobb vitorlázónőjének tartott Florence Arthaud is. Philippe Poupon vitorlázó az RTL rádióban barátjától, Florence Arthaud "vitorlázónő-óriástól" búcsúzott, aki egy "életszerető nagyasszony" volt. A Europe1 kereskedelmi rádióban Olivier de Kersauson vitorlázó azt mondta, nem tudja felfogni ennek a "regényhősnek", ennek a "kiváló hajósnak" a halálát.

A show-ban több sportoló is részt vett, de ők nem utaztak egyik helikopteren sem. Így megúszta a balesetet az Európa-bajnok focista, Sylvain Wiltord, az úszó Alain Bernard, a műkorcsolyázó Philippe Candeloro, a snowboardos Anne-Flore Marxer és a kerékpározó Jeannie Longo. "A barátaimat gyászolom, reszketek, el vagyok borzadva, nincsenek szavak. Nem tudok mit mondani" – írta a Twitteren Wiltord.

Olimpiai arany, világcsúcs

A nizzai születésű, egész pályafutása során a helyi klubban sportoló Camille Muffat 400 és 200 gyorson, illetve a 4 x 200-as gyorsváltóban nyert érmet Londonban, sorrendben aranyat, ezüstöt és bronzot. Abban az évben hazájában az Év sportolónőjének választották. Muffat 2012 novemberétől kilenc hónapon át tartotta a rövid pályás világcsúcsot 800 és 400 gyorson.

Muffat első szép eredményeit még a 2000-as években érte el. 2008-ban Joanne Andracával holtversenyben francia rekordot döntött 400 vegyesen, egy évre rá pedig a 200 vegyes országos csúcsát javította meg, immár egyedül.

Egyre feljebb

Közben a pekingi olimpiára három számban is kijutott, ám akkor még csak a váltóval döntőzhetett, az ötödik helyen végeztek. London aztán meghozta az áttörést, 400 gyorson olimpiai rekorddal győzött. 2013-ban magas rangú állami kitüntetést kapott, a Napóleon alapította Becsületrend első, lovag (Chevalier) fokozatát.

Muffat a második londoni érme megszerzése utáni pillanatban Forrás: AFP/Martin Bureau

A halálos baleset a Dropped valóságshow forgatásán történt – írta a La Nación nevű argentin lap internetes kiadása. Ebben a formátumban különféle csapatokat letesznek egy teljesen ismeretlen vidéken, esőerdőben, kősivatagban, és ott kell feltalálniuk magukat. Az alábbiakban megnézheti a túlélőshow előzetesét.

Ez nemzetközi reality, az ALP stábja a francia TF1 csatorna számára forgatott, de készült már ilyen Alaszkában is. Az argentin területen a tragédia előtt legalább nyolcvan tévés dolgozott a lap szerint.

Nem tudni, miért ütköztek össze

A két helikoptert, amely turistákat szokott szállítani, La Rioja, illetve a szomszédos Santiago del Estero tartományok kormányzatától bérelte a túlélőshow-t forgató francia cég. A show-t harmadik éve forgatták a hegyvidéki Villa Castelli térségben. A levegőben ütközött össze a két gép, Buenos Airestől mintegy 1100 kilométerre északra. Az okokat még vizsgálják, sajtójelentések szerint az időjárás jó volt. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt eljárást indított az ügyben.