A pokol legmélyebb bugyrából a vébére vezet az út

Grant Hackett, úszás
CHINA, BEIJING : Australia's Grant Hackett competes during the men's 1500m freestyle swimming final at the National Aquatics Center during the 2008 Beijing Olympic Games in Beijing on August 17, 2008. Oussama Mellouli of Tunisia won the Olympic Games men's 1500m freestyle gold medal in a time of 14:40.84. Australia's Grant Hackett was second and Ryan Cochrane of Canada was third. AFP PHOTO / TIMOTHY CLARY
Vágólapra másolva!
Bár Grant Hackett hét éve befejezte aktív pályafutását, a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnokról azóta is többször írt a média. A gyógyszer- és alkoholfüggő, depresszióval küzdő sportember nem találta a helyét, házassága tönkrement, a pokol mélyéről úgy tűnik, csak egy út vezetett felfelé. Vissza kellett térnie az úszáshoz.

Az 1980-as születésű ausztrál úszó az 1997-es Csendes-óceáni úszóbajnokságon (Pan Pacific Swimming Championships) tűnt fel, ahol 17 évesen megnyerte a 400, a 800 és az 1500 méteres gyorsúszást is.

Egy év múlva a perth-i világbajnokságon 1500 gyorson és a 4x200 méteres gyorsváltóval aranyat nyert, majd Sydneyben ugyanezt a két számot megnyerte az olimpián. 2008-ban vonult vissza, addig három olimpiai aranyat, három ezüstöt és egy bronzot nyert, tízszeres világbajnok, hétszeres rövid pályás világbajnok és ötszörös Nemzetközösségi Játékok-győztes.

Grant Hackett visszatér Forrás: AFP/Timothy Clary

Visszavonulása után egy évvel már a bulvársajtó csámcsogott az ügyein: a háromdiplomás sportember házassága gyógyszerfüggősége és alkoholizmusa miatt tönkrement, Candice Alley énekesnő ikergyermekeivel együtt elhagyta.

Egy arizonai rehabilitációs intézetbe került, ehhez a végső lökést az adta, hogy rendőrt hívtak miatta, mert egy szállodában meztelenül bolyongva a gyermekeit kereste.

Felesége, Candice elvált tőle Forrás: AFP/Mark Ralston

Fél éve felhívta egykori edzőjét, Denis Cotterellt, hogy szeretne ismét úszni, három hete pedig megjelent a brisbane-i Chandler-központban. Első edzésen 1:50.60 percet úszott 200 gyorson (a legjobbja 1:45.61 volt aktív korában), egy héttel később már egy másodpercet lefaragott idejéből.

A húsvéti hosszú hétvégén 200-on és 400-on is rajthoz áll egy országos versenyen, ahol kísérletet tesz arra, hogy kvalifikálja magát a júliusi, kazanyi világbajnokságra.

Reális esélye lehet a riói olimpiára Forrás: AFP/Timothy A. Clary

"Nem szeretném, hogy visszatérésről beszéljünk, fenn akarom tartani magamnak azt a jogot, hogy bármikor visszalépjek az úszástól. Láttam Ian Thorpe próbálkozását, neki például nem sikerült. De fizikailag rendben vagyok, minden vizsgálat azt mutatja, hogy a tüdőkapacitásom ugyanolyan, mint versenyző koromban" - nyilatkozta a Sydney Morning Heraldnak.

Ausztrál szakértők szerint a verseny nagy próbatétel lesz számára, kora és kvalitásai alapján reális esélye lehet arra, hogy kiharcolja a szereplést a 2016-os riói olimpiára.

Depressziós ausztrálok

Az ötszörös olimpiai bajnok Ian Thorpe a 2013-ban kiadott önéletrajzi könyvében bevallotta, hogy még családja sem tudott arról, hogy évekig küzdött depresszióval. Rajta kívül hasonló ugyancsak depressziós volt a négyszeres olimpiai bajnok Libby Trickett és a háromszoros világbajnok Geoff Huegill is.