Vágólapra másolva!
Hargitay András utánpótlás szövetségi kapitány szerint csak ostoba vádaskodás az, hogy Hosszú Katinka doppingolna. A korábbi világbajnok úszó szerint ugyanígy tettek Darnyi Tamással is, és Hosszú Katinkának most kell észnél lennie, hogy ne tűnjön úgy, hogy valóban sáros.

A világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban egy bizonyos Casey Barrett komoly vádakat fogalmazott meg Hosszú Katinkával szemben, a blogger szerint a világbajnok magyar úszónő doppingol.

sajnálom Katinkát, hogy ilyen egyáltalán felmerülhetett bárkiben is” – reagált az Origónak Hargitay András utánpótlás szövetségi kapitány.

Az állatorvosként is dolgozó Hargitay Andrást megdöbbentette a hír Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A vegyesúszásban háromszoros világbajnok, 1972-ben olimpiai bronzérmes Hargitay szerint irigyek és rosszakarók mindig lesznek, akik a saját maguk sikertelensége vagy egyéni érdekek miatt próbálják besározni a sikeres sportolókat. Úgy gondolja, hogy ez történt most Hosszú Katinkával is.

„Szerencsére az én időmben, amikor versenyeztem, még nem tartottunk itt, de amikor szövetségi kapitány voltam, 1984 és 1988 között, akkor már

folyamatosan jöttek a versenyzők, hogy tudják, hogy ez és az az úszó doppingol.

Érdekes, hogy mindig az ellenféltől érkeztek ezek az információk. Darnyi Tamást is többször megvádolták” – mesélte Hargitay. Hozzátette: "Ilyenkor azt válaszoltuk, hogy az valóban gyanús, ha egyszercsak a semmiből előkerül egy tini, megnyer valamilyen rangos versenyt, majd eltűnik."

Most okosan kell reagálnia Hosszú Katinkának Fotó: Polyák Attila - Origo

„Aki viszont hónapról hónapra, sőt, évről évre jó teljesítményt nyújt, ott van a világ élvonalában, és rendszeresen ellenőrzik a doppingellenőrök, mint Darnyit vagy most Katinkát, azok kevésbé gyanúsak.

Egyszerűen csak irgalmatlan munkát végeznek,

és ezért is sajnálatos az, hogy valaki csak leül, bármit leírhat, mindenféle ostoba vádakat, és ezzel karriereket tehet tönkre."

Nem méltó az amerikai eszméhez

Hargitay szerint az amerikaiak ebből a szempontból kétszínű magatartást folytatnak, példaként felhozta azt, hogy az athéni olimpián közölték, hogy ha bármelyik sportolójuk pozitív mintát produkál egy doppingteszten, akkor azonnal hazavonul a teljes küldöttség. „És ott volt az 1972-es müncheni olimpia is, ahol egészen véletlenül az amerikai sportolók nagy része asztmás volt, és ezért efedrint kellett szedniük. Arról nem is beszélve, hogy ez a rágalmazás nem méltó az amerikai eszméhez.”

A tökéletes testet is felrótta neki a blogger Forrás: Facebook/Hosszú Katinka

Hargitay úgy véli, nagyon fontos, hogy most Hosszú jól reagáljon. "Ha felveszi a kesztyűt, és elkezd magyarázkodni, akkor egyrészt azt gondolhatják róla, hogy sáros, másrészt elvonhatja a figyelmét a munkáról.

Márpedig akkor az amerikaiak elérték a céljukat.

Csendben kell maradni, és akkor a kutya ugat, a karaván pedig halad."