Hosszú: Sohasem szedtem teljesítménynövelő szereket

Hosszú katinka dopping sajttáj - Margit sziget 2015 május 26 Hosszú katinka dopping sajttáj - Margit sziget 2015 május 26
Hosszú katinka dopping sajttáj - Margit sziget 2015 május 26
Vágólapra másolva!
Sohasem élt és nem is élne tiltott teljesítményfokozó szerekkel - jelentette be kedd délelőtt Hosszú Katinka. A klasszis visszautasította a világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban megfogalmazott vádakat, és közölte, hogy a cikk szerzőjével, Casey Barrett-tel egy jogászcsoport veszi fel a kapcsolatot.

"Azért kértem ennek a sajtótájékoztatónak az összehívását, hogy válaszoljak a Swimming Worldben megjelentekre, amelyek azt próbálják sugalmazni, hogy illegális módszerek segítenek az eredményeim elérésében, ezek állnak a sikereim mögött. Úgy döntöttem, nyilvánosság elé állok, hogy visszautasítsam ezeket a teljesen alaptalan vádakat, így a szurkolóim és az egész úszóközvélemény egyértelműen meggyőződhet arról, hogy mindaz, ami a szörnyű gyanúsítgatásokban szerepel, teljesen idegen a személyiségemtől, az értékrendemtől, a versenyszellemtől" - jelentette ki Hosszú Katinka.

"Teljesen idegen tőlem a csalás" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hozzátette, hogy hatéves kora óta úszik,versenyszerűen, az, hogy nagyszerű sikereket ért el imádott sportágában,

egyszerre köszönhető a kemény munkának, a kiváló edzésmódszereknek, valamint a család, a barátok és a szponzorok támogatásának.

Hosszú személyesen megkeresi Barrettet

"Azt kérem, továbbra is legyenek mellettem, különösen most, hogy Casey Barrett azt írta, a teljesítményem egyedüli magyarázata a doppingolás lehet. Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Barrettnek: súlyosan tévedett, durván megsértett – és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik. És soha nem is fog, hiszen már maga a sztori alapfeltételezése sem helytálló. Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet" - fogalmazott.

Elöl Shane Tusup, Katinka edzője-férje Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elárulta, a cikkel kapcsolatban soha, senki, semmilyen formában nem kereste meg sem őt, sem az edzőit a publikálás előtt. „Nem érdeklődtek az edzésmódszereimről, hogy hány órát töltök naponta a medencében, milyen az étrendem, milyen szigorú szabályrend szerint táplálkozom, kizárandó annak a lehetőségét, hogy bármilyen tiltott szer a szervezetembe kerüljön. Csakhogy úgy fest, léteznek ma olyanok, akik számára a tények nem számítanak. Nekem viszont számítanak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e per az ügyből csak annyit közölt,

egy jogászokból álló csapat viszi tovább az ügyet, akik elbeszélgetnek Casey Barrett-tel a megfelelő helyen és időben.

Kiss László szövetségi kapitányt mélységesen felháborították a történtek:

A kapitány megjegyezte, az úszósport már sokkal inkább afelé tendál, hogy a verseny csupán eszköz, nem pedig cél. Kiss László kiemelte, az, hogy valaki három-négy számban elindul, semmi azokhoz a 6-7 órás edzésekhez képest, amelyeket egy versenyző, jelen esetben Hosszú végez.

Kiss László felháborodott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azt tanácsolta Katinkának, hogy ne pereljen, hanem ússzon. „Egy úszó úszik és ezzel válaszol mindenkinek. Továbbra is tegyen eleget a WADA és egy egyéb szervezetek vizsgálatainak. Meggyőződésem, hogy helyt fog állni, Katinka nemcsak szép, kedves és jó úszó, hanem tiszta is" - nyilatkozta Gyárfás.

Barrett vádjai

Hosszúról a világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban bizonyos Casey Barrett fogalmazott meg komoly vádakat. A szerző - aki maga is úszott egykoron - azt írta, tény, hogy bizonyítéka nincsen, "a magyar lány sikeresen vett minden ellenőrzést, de a 'vizuális bizonyíték': a test és az eredménytábla".

Szerinte a tiltott szerek használatát bizonyítja az is, hogy a magyar úszó hosszú versenyidőszakban is kiegyensúlyozottan tudott versenyezni

Az Origo megkeresésére Barrett úgy fogalmazott, tudja, hogy nagy port kavart a cikke, és bár bizonyítékai nincsenek, de a feltételezései után elsöprő többségben támogató és egyetértő visszajelzéseket kapott.

Augusztusban megdőlhet Egerszegi csúcsa

Hosszú Katinka a doppingvádak mellett kitért Egerszegi Krisztina 1991-es országos csúcsára 200 méter háton, amelyet a hétvégén 19 századra megközelített. Mint elmondta, nagyon szerette volna már most megdönteni ezt a rekordot, és bízik abban, hogy a közeljövőben ez meg is történik. Edzője és férje, Shane Tusup megjegyezte, szerinte erre augusztusban, a kazanyi világbajnokságon kerül majd sor.