A félreértések után kiderült, mennyibe kerül a vizes vb

Dagály uszoda, alapkőletétel, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós istván főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke
Dagály uszoda ünnepélyes alapkőletétel 2015 május 15-én - résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, Julio Maglione, a FINA elnöke (alacsony, kopasz)
Vágólapra másolva!
A 2017-es vizes világbajnokság költségvetése összesen 49 milliárd forint lehet, ennek azonban mintegy 10 milliárdos része áfa formájában visszajut a költségvetésbe - mondta Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

Arra fogunk törekedni, hogy a részletes tervek, illetve az építkezés során esetleg csökkenteni is tudjuk a költségeket" - közölte a kormánybiztos az InfoRádióval.

Tarlós, Orbán és Fürjes az alapkőletételnél Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fürjes Balázs hozzátette: a félreértések abból adódtak, hogy összekeverték az áfa nélküli és az áfával növelt összeget, illetve az úszóaréna építési költségét, és minden egyéb, a környezetben, az angyalföldi-budapesti városfejlesztést jelentő költséget.

A kormánybiztos kifejtette: az uszoda 21,4 milliárd forintba fog kerülni. A 12 ezres úszóarénában a világbajnokság idején lesz két 50 méteres versenymedence, illetve egy bemelegítő medence, egy műugró-medence, egy gyermekmedence és egy jacuzzi öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel. Így egy 66 ezer négyzetméteres alapterületű épület lesz, ami a legnagyobb magyar középület, a Parlament méretének négyszerese. Magassága pedig egy 15 emeletes épületének fog megfelelni.

Az uszodát közben elezdték épteni, a friss képeket itt nézheti meg.

Fürjes Balázs jelezte, ezen felül az összes tervezési költség 1,5 milliárd forint. Az ideiglenes lelátónak, az árvízvédelmi gátnak, a csatornavédelemnek a költsége, az épület visszaigazításának és a bontások költsége pedig összesen 14 milliárd forint lesz. Van egy tartalék keret is, ez 1,8 milliárd forint. Mindez együtt 49 milliárd forint - közölte a kormánybiztos.

Ilyesmi lesz az új komplexum Forrás: MNSK

Fürjes szerint vannak olyan, a fővárost érintő tervek is, amelyek teljesen függetlenek voltak a vizes világbajnokságtól. A fővárosnak van egy Margitsziget Programja, amelynek keretében a főváros és a kormányzat közösen hozza rendbe a Hajós uszodát, a Komjádi uszodát, és a sziget északi részén valósít meg fejlesztéseket - tette hozzá.