Hosszú elsírta magát, Cseh csak kirándult

Shane Tusup, Hosszú Katinka, úszás
RUSSIAN FEDERATION, Kazan : Hungary's Katinka Hosszu celebrates her gold medal with her coach during the podium ceremony for the women's 200m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 3, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a címét megvédve, világcsúccsal nyert aranyérmet 200 méter vegyesen a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek hétfői napján. Cseh László 50 pillangón bronzérmet nyert.

A hétfői versenynap élő közvetítése

A magyar versenyző - aki a vasárnapi előfutamát (2:07.30 p), majd elődöntőjét (2:06.84) is Európa-csúccsal nyerte - 2:06.12 perces idővel győzött, ezzel megdöntötte az amerikai Ariana Kukors 2009-ben Rómában felállított, 2:06.15 perces rekordját.

Hosszú jól kezdett, bár pillangón brit riválisa tartani tudta vele a lépést, háton azonban növelte előnyét, és ekkor már három tizeddel a világcsúcsidőn belül úszott. Mellen még tudott erősíteni, így gyorson már csak az órával versenyzett.

A boldog edző és férj, Shane Tusup az eredményhirdetés után köszöntötte Hosszú Katinkát Forrás: AFP/Martin Bureau

"Hihetetlen, hogy három századdal sikerült megjavítanom a világcsúcsot, eddig senki a közelébe sem tudott kerülni. A végén nagyon kellett küzdenem, de megúsztam, hihetetlenül boldog vagyok" - nyilatkozta boldogan a döntő után az M4-nek.

"Amikor a nevemet láttam, és az időt, a világcsúcs WR-jelzése nem volt mellette, úgy gondoltam, hát akkor ez nincs meg. Aztán megláttam, hogy a vége 12. És akkor tényleg elsírtam magam. Ez fantasztikus!" - idézte a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala Hosszút.

Női 200 m vegyes

1. Hosszú Katinka 2:06.12 perc - világcsúcs
2. Vatanabe Kanako (Japán) 2:08.45
3. Siobhan Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:08.

Cseh bemelegített

A nap másik magyar érmét Cseh László szerezte, a 29 éves olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportoló azt követően, hogy a vasárnapi előfutamban (23.32 mp), majd az elődöntőben (23.06) is országos csúcsot úszott, a hétfői fináléban 23.15 másodperces idővel a harmadik helyen ért célba.

Cseh nem rajtolt a legjobban, de ezúttal is hatalmas tempóban kapaszkodott felfelé, és végül egyszerre nyúlt be a célba a lengyel Konrad Czerniakkal.

Cseh László (j.) a dobogón Forrás: AFP/Christophe Simon

"Ez így bemelegítésnek egy jó kezdés volt, remélem, a többi számomban ennél már csak jobb leszek. Többször úsztam már ötven métert, de igazából még most sem tudom, mi kell igazán ahhoz, hogy jó legyen" - nyilatkozta a futamot követően Cseh, aki hozzátette, bízott benne, hogy 23 másodpercen belülre tud kerülni, és akár a győztes Florent Manaudout is meg tudja verni.

"Mindenki talán lassabb volt most a döntőben, de erről szól az ötven méter, hogy az adott pillanatban ki a legjobb, nem az, hogy ki milyen idővel kerül be" - mondta.

Cseh hozzátette, még mindig úgy érzi, hogy ez egy meglepetésérem, és csak egy kirándulásnak tekinti az ötven métert. Megjegyezte, ez az eredmény jó jel számára a 100 méter pillangó előtt, ugyanis ha az első ötvenen ehhez közeli időt tud produkálni, akkor nem fog hátrányba kerülni a riválisaival szemben. Kiemelte, ugyan volt benne némi drukk a 50-es döntő előtt, de továbbra sem ezt tartja a fő számának.

Cseh László pályafutása tizedik világbajnoki érmét szerezte, és övé lett az első magyar medencés úszóérem Kazanyban. 2003 óta minden vb-n állt a dobogó valamelyik fokán, ugyanakkor ötven méteres számban most először nyert világbajnoki medált

Férfi 50 pillangó

1. Florent Manaudou (Franciaország) 22.97 másodperc
2. Nicholas Santos (Brazília) 23.09
3. CSEH LÁSZLÓ és Konrad Czerniak (Lengyelország) 23.15-23.15

Sjöström újabb világcsúcsa

A címvédő svéd Sarah Sjöström 55.64 másodperces világcsúccsal nyert női 100 méter pillangón. A 21 éves svéd úszónő egy tizedet faragott saját rekordjából, amelyet a vasárnapi elődöntőben állított fel.