Hosszú Katinka két arannyal folytatta

Hosszú Katinka, úszás
RUSSIAN FEDERATION, Kazan : Hungary's Katinka Hosszu competes in final the of the women's 400m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 9, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Sokat nem pihenhettek a világbajnokságon szereplő úszók, a hétfői utazó nap után kedden-szerdán már a FINA Világkupa-sorozat nyitóállomása volt esedékes Moszkvában. Hosszú Katinka természetesen ismét halmozza a számokat: az első napon hét fináléban úszott, és 200 gyorson és 200 vegyesen tudott nyerni. 400 vegyesen szintén aranyérmes lett Verrasztó Dávid.

A Világkupát az idei szezonban 50 méteres medencében rendezik, mert a FINA jelezte, az olimpiai felkészülést segítendő erre az évre felfüggesztik a megszokott rövid pályás változatot. Így a szintidők megúszására is sokkal több versenyen van lehetőség, ráadásul a kétmillió dolláros összdíjazás is vonzó lehet.

Az előző három év női összetett győztese, Hosszú Katinka ismét a lovak közé csapott, igaz, teljesítményén látszott, hogy vasárnap még két igen erős 400 vegyest úszott.

Hosszú két aranyat szerzett Moszkvában Forrás: AFP/Martin Bureau

Ettől függetlenül hősien küzdött, és két számot sikerült is behúznia. Kétszáz gyorson győzött (1:56.83), majd nem sokkal később kétszáz vegyesen is, igaz, ezúttal jóval lassabban kezdett az első százon, ötvennél például harmadiknak fordult. Aztán persze beleerősített, és végül 2:10.68 perces idővel gyűjtötte be az aranyérmet. Két sprintszámban 4. helyen zárt, 50 háton két századdal maradt le a bronzról (28.54), míg 50 gyorson valamivel többel (25.17).

Hogy azért nem volt teljesen topon fizikailag Katinka, az 200 háton volt lemérhető, ahol csupán 6. lett, tíz másodperccel rosszabb idővel, mint amennyivel bronzot szerzett Kazanyban (2:16.66). Száz pillangón (1:00.96) és a napzáró 800 gyorson (9:00.79) szintén kevésbé volt élesre töltve, így nyolcadikként ért a falhoz.

Jakabos Zsuzsanna Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kräemer

Katinkán kívül Jakabos Zsuzsanna szerzett érmet a hölgyek között: 200 vegyesen lett második 2:12.15 perccel.

A nap aztán aranyos véget ért: Verrasztó Dávidot tovább vitte a lendület, és a kazanyi ezüstöt egy moszkvai első hellyel fejelte meg (4:14.89). A finis igen izgalmas volt, végül 21 századdal sikerült megelőznie az olasz Federico Turrinit. Ebben a számban Verrasztónak ez volt a negyedik győzelme a Vk-históriában.