A mesteredző négy Eb-aranyat vár Hosszú Katinkától

Hosszú Katinka, úszás, úszó
Százhalombatta, 2015. november 12. Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás döntőjében az úszók 12. rövidpályás országos bajnokságán a százhalombattai Kiss László uszodában 2015. november 12-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Kiss László Európa-bajnoki mesternégyesre is képesnek tartja Hosszú Katinkát a rövidpályás Eb-n, ahol a 27 tagú válogatott egyharmada újoncként edződhet a 2017-es FINA VB-re.

Az elkövetkezendő napokban nem csupán az éremgyűjtemény gyarapítása a cél, hanem tehetséges fiatalok egész sorának beavatása is. Olyanoké, akik feltehetően most még csak a tanulópénzt fogják fizetni a náluk tapasztaltabb és előrébb tartó úszók mezőnyében, két év múlva viszont hasznos tagjai lehetnek a sportág budapesti és balatonfüredi színhelyű csúcstalálkozójának, a 2017-es FINA világbajnokságnak.

„Amit a gyerekek tavaly Dohában összehoztak, az tényleg sportági szenzációnak számított. Az akkori bravúr méltó folyatása az idei kazanyi nagymedencés világbajnokságon következett, ám

az esztendő még egy nagy kihívást tartogat,

ez pedig a négyről ötnaposra meghosszabbított rövid pályás kontinensbajnokság."

Kiss László szövetségi kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Ezzel a könnyítéssel, és valószínűleg az ebben a versenyformában először megjelenő, de máris nagyvonalúnak nevezhető pénzdíjazással is magyarázható, hogy tekintélyes létszámú mezőny felvonulására van kilátás: a LEN 52 tagszövetsége közül 48 képviselteti magát a netanyai versenyeken” – nyilatkozta Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Hosszú és Cseh tarolhat

A bátor és ugyanúgy átgondolt fiatalításnak köszönhetően a 27 vasárnap útra kelő úszó közül kilencen újoncnak számítanak a felnőttek versengésében. Ennek az „egyharmadnak” a képviselője a férfiaknál Lobanovics Maxim, Mészáros Márk, Lavotha Oszkár, Sós Dániel, a nőknél pedig Szokol Szonja, Molnár Flóra, Joó Sára, Novoszáth Melinda valamint Juhász Adél.

Hosszú Katinka Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Hosszú Katinka és Cseh László kivételével kevés olyan élvonalbeli magyar úszó akad, akit a fordulók kiemelkedő tudású specialistájának nevezhetnék, pedig a kismedencés versenyzésben éppen ez a lényeg. A sok forduló olykor felborítja az igazi erősorrendet, ezért is szokták azt mondani, hogy a rövid pályázás egy külön sportág, vagy legalább is az úszás elkülöníthető válfaja. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy ne születhetne

újabb magyar sikersorozat az ötnapos Európa-bajnokságon,

ahol az eddig túlságos szoros időrend fellazítása több pihenőt biztosít a versenyzőknek."

"A 11 számnak bátran nekifutó Hosszú Katinkát például képesnek tartom az Európa-bajnoki mesternégyes elérésére is, de egyetértek Plagányi Zsolttal, a kismedencében is otthonosan mozgó Cseh László edzőjével, aki úgy gondolja, hogy a versenyzője három aranyat is elhozhat Netanyából” – hangsúlyozta Kiss László, aki úgy gondolja, hogy a magyarokon kívül az angol, a francia és az olasz válogatott tagjai is jelentős sikerekre számíthatnak.