Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka női 400 méter vegyesen, míg Bernek Péter férfi 400 méter gyorson nyert aranyérmet a netanya rövidpályás úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján.

Élő közvetítés, nyilatkozatok

A nyitónapon Hosszú már a délelőtti selejtezőben remekelt, hiszen világcsúcsot ért el 400 méter vegyesen 4:19.46 perccel, és ettől alig elmaradva, 4:19.75-tel, több testhossznyi előnnyel győzött a délutáni döntőben. Ez volt pályafutása tizedik rövidpályás Eb-érme, a három ezüst és két bronz mellé ötödik aranyát szerezve meg.

Az aranyérem megszerzése után azt elemezgette Hosszú, hogy a döntőben vajon miért nem sikerült világcsúcsot úsznia. "Az utolsó gyorsfordulóm nem úgy sikerült, ahogy reggel, valószínűleg ott csúszhatott el a világcsúcs" - nyilatkozta az M4 Sportnak Hosszú. "Nálam nincs olyan, hogy visszafogom magam, mindig próbálom feszegetni a határaimat.

- tette hozzá.

Hoszú Katinka majdnem két világcsúcsot úszott pár órán belül Forrás: AFP/Jack Guez

Hosszú elmondta, most, hogy a Világkupa-sorozatot nagymedencében rendezték, először fordult elő, hogy vetélytársai közül többen azt mondták neki: tisztelik azért, amit és ahogyan csinál. "A riválisoktól kapott ilyen visszajelzések a legjobbak és legfontosabbak" - jelentette ki Hosszú.

Mögötte másodikként csapott a célba Jakabos Zsuzsanna, őt azonban utólag kizárták szabálytalan forduló miatt. Mint kiderült, a mellúszás során fordult szabálytalanul a magyar kiválóság.

Jakabos szabálytalan fordulója miatt maradt el a kettős magyar siker Forrás: EPA

"4:26-ot úsztam, ennek örülök nagyon. Kizártak, én mégis úgy gondolom, hogy második lettem. Sajnálom, de nekem még az az élményem, hogy megvertem a mellettem úszót, és az összes többit, kivéve egyet. Nem tudom, mit csinálhattam másképp, amitől gyorsabb voltam.

- értékelt az M4-nek.

Hosszú később a 100 méter hát elődöntőjében is érdekelt volt, ahonnan 56.49 másodperccel, toronymagasan a legjobb idővel biztosította helyét a csütörtöki döntőben.

Bernek Péter szerezte a második magyar aranyérmet

A szerdai másik magyar aranyérmet Bernek Péter érdemelte ki 400 méter gyorson, a szám világbajnoki címvédőjeként gyakorlatilag végig vezetve győzött 3:35.46 perces időeredménnyel. Győzelmével 97-re nőtt a 25 méteres medencében eddig megszerzett magyar Eb-érmek száma.

Bernek Péter remek úszással lett Európa-bajnok Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Egyáltalán nem készültünk külön, az időm alig több mint egy másodperccel marad el a tavalyitól, ez jó előjel a következő versenyszámaimra és az olimpiára is.

és tudom bővíteni az éremkollekciómat a további két számban is" - tette hozzá.

A nap negyedik magyar egyéni döntőse, Földházi Dávid 1:51.61 perccel a hatodik lett 200 méter háton.

A férfi gyorsváltók 4x50 méteres vetélkedőjében a Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár, Mészáros Márk összetételű négyes hatodikként zárt, idejük 1:26.47 perces országos csúcs, a régi ennél bő egy másodperccel volt gyengébb (1:27.56).

Cseh László minden bizonnyal Eb-arannyal szeretné megünnepelni a 30. születésnapját Forrás: MTI/Kovács Anikó

A csütörtöki döntőbe a második legjobb idővel került be az éppen aznap 30 éves Cseh László, aki 100 pillangón a szerda délelőtti selejtezőben 49.93 másodperces teljesítményével saját - csaknem három esztendeje felállított 50.72-es - országos csúcsát javította meg, és bár ettől az esti elődöntőben valamelyest elmaradt, 50.10-es eredményénél így is csupán egy jobb akadt.

A női 50 méter mell elődöntőjében Sebestyén Dalma 31.17-tel futamában a 8., összesítésben pedig a 15. helyen végzett.

Hosszú és Cseh mellett a nyitónapon a csütörtöki fináléba úszta még magát Kapás Boglárka is, aki az előfutamokban a mezőny legjobb idejét érve el, 8:17.68 perc alatt ért célba 800 méter gyorson.