Vágólapra másolva!
Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint Hosszú Katinka öt számban éremesélyes a riói olimpián. Cseh László a második, aki a legközelebb van az aranyéremhez, emellett Gyurta Dániel és Risztov Éva megvédheti londoni elsőségét. Az időrend miatt nem lesz könnyű az úszóinknak Rióban.

Hosszú Katinkának sok számban megvan az olimpiai A szintje, ezek közül azokat kell választania, amelyekben mindenképpen éremesélyes. "400 és 200 vegyesen biztos aranyesélye van, ez a kettő egyértelműen Katinkáé, ezenkívül éremesélyes 200 és 100 háton, 200 gyorson pedig közel van az éremhez" – mondta Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a Digisport keddi Reggeli Start című műsorában.

Kiss László (balra) optimista Forrás: MTI/Soós Lajos


Kiss László megjegyezte, mivel az amerikai tévéközvetítések miatt a riói úszóversenyek selejtezői délben, a döntői pedig

példátlan módon este 10-kor kezdődnek,

nagyon nehéz megjósolni, hogy az említett éremesélyekből mennyi válik valóra.

A szakvezető utalt arra, hogy a döntők éjjel fél egyig tartanak, és az a versenyző, akinek doppingellenőrzésre kell mennie, fél 2-2 körül végez majd, és 3 órára kerülhet ágyba. Kiss László szerint nehéz feladat lesz biztosítani, hogy ezek az úszók nyugodtan ki tudják magukat pihenni a másnap délben kezdődő előfutamokig.

Csehnek talán választania kell

A kapitány úgy látja, magyar csapatból Cseh László a második, aki a legközelebb áll az aranyéremhez. "Lacinak 100 és 200 pillangón és 200 vegyesen van esélye, de a helyzetét nehezíti, hogy az olimpián a 200 vegyes és a 200 pillangó programja ütközik, az egyik szám középdöntője ugyanaznap van, mint amikor a másik döntője" – tette hozzá.

Hosszú Katinka és Cseh Laci a két fő esélyesünk Forrás: MTI/Kovács Anikó


Az idei Európa-bajnokságot az olimpia érdekében kihagyó Gyurta Dániel 200 mellen, Risztov Éva a nyílt vízi úszásban megvédheti londoni elsőségét – Kiss szerint Risztov az edzéseken tiszteletet parancsoló eredményeket ér el.

De mi lesz Hosszú Eb-jével?

A kapitány emlékeztetett arra a magyar úszósportban íratlan aranyszabályra, mely szerint egy világverseny előtt minden versenyzőnek el kell indulnia az országos bajnokságon. Harminc éve nem fordult elő, amit Hosszú Katinka tervez, vagyis hogy nem vesz részt az ob-n. Hozzátette: még mindig bízik abban, hogy le tudnak ülni egyeztetni Hosszú Katinkával és edző férjével, Shane Tusuppal.