Hosszú Katinka tényleg azt csinál, amit akar

Hosszú Katinka
(150930) -- BEIJING, Sept. 30, 2015(Xinhua) -- Katinka Hosszu of Hungary waves after Women's 400m Individual Medley Final of FINA/airweave Swimming World Cup 2015 at Beijing National Aquatics Center as known as Water Cube in Beijing, capital of China on Sept. 30, 2015. Katinka Hosszu claimed the title with 4:39.49.(Xinhua/Wang Lili)
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka januárban eltépte a Magyar Úszószövetség 12 millió forintos szerződését, és bár tavaly ő kapta a legtöbbet a szövetségtől a felkészülésére, idén már erre a pénzre sem tart igényt. A Magyar Olimpiai Bizottságtól érkező havi 400 ezer forintos Gerevich-ösztöndíjra viszont igen, és noha ez kötelezettségeket ró rá, megteheti, hogy dacol a MOB-bal is. 

Előfordulhat, hogy annyira elmérgesedik Hosszú Katinka és a magyar sportvezetők viszonya, hogy a MOB vagy a MÚSZ nem indítja őt az olimpián? – ezt a kérdést tettük fel a két szervezetnek az év eleji konfliktussorozat nyomán. Mint kiderült, az úszónő könnyedén olimpiai bajnok lehet úgy, hogy szinte mindent épp fordítva tesz, mint a többi magyar úszó.

– reagált az Origo kérdésére az úszószövetség részéről Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke. Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója azt mondta, a felvetés nem aktuális, mert nem történt semmi olyan, ami ezt indokolná.

A magyar olimpiai csapat talán legnagyobb aranyesélyesének jelenleg semmilyen kötelezettsége nincs a szövetség felé, így tényleg megteheti, hogy úgy készül a riói olimpiára, ahogy kedve tartja. Megnéztük, mit csinál másképp az Iron Lady a többi magyar úszóhoz képest.

Ha akarja, kihagyja a Magyar Úszás Napját

„Sem neki, sem más úszónak nincsenek hivatalos kötelezettségei, leszámítva a nevezéseket, külföldi versenyengedély-kéréseket. A MÚSZ évek óta úszócsaládi alapon működik, sosem volt szerződéses kérdés, hogy egy-egy esemény előtt vagy után, netán a Magyar Úszás Napján megjelennek a válogatott úszók a szövetség nyilvános eseményein. Elegendő volt időben telefonálni, és mindenki jött, ha a szakmai munkát nem hátráltatta a szereplés” – magyarázta az Origónak Csurka Gergely.

A kecskeméti úszás napján Forrás: BUS CSABA/Bus Csaba

Hosszú Katinka tavaly nem vett részt a Magyar Úszás Napján, mivel egy külföldi pénzdíjas versenyen indult. Idén ott volt egy cég által szponzorált kecskeméti gálán, de a fellépésért – a Magyar Hírlap értesülése szerint – kétmillió forintot kapott.

Magánzóként úszik

Január 6-án volt az az emlékezetes sajtótájékoztató, amelyen Hosszú látványosan összetépte a neki felajánlott 12 millió forintos szerződést, mondván, az úszószövetség a budapesti vb promóciójához köti a felkészülése támogatását. Ekkor jelentette be, hogy a jövőben magánzóként készül.

A szövetség sajtósa szerint az úszónő eddig is külön készült, egyedül az edzője, egyben férje, Shane Tusup tartott vele az edzőtáborokba. Az utóbbi időben azonban látszott, hogy

igyekszik teljesen függetleníteni magát a szövetségtől.

A magyaroknál az a szokás, hogy edzőtáborba általában egy klub vagy egy műhely utazik együtt, néha több csapat is összefog, és egy helyen készül.

A szövetség az edzőtáborozás költségeit minden esetben finanszírozta (bár a pénzdíjas világkupákon újdonság, hogy a vb-érmesek utaztatását és szállását a házigazda állja). Az edzőtáborok költségtérítésére Katinka idén eddig nem tartott igényt.

Tavaly ő kapta a legtöbbet, idén semmit nem kért

Csurka Gergelytől megtudtuk, hogy tavaly Hosszú Katinkának a szövetség által kifizetett versenyeztetési és edzőtáboroztatási költsége 15,9 millió forint volt, tehát ha nem kéri a jövőben a MÚSZ segítségét, akkor hasonló nagyságrendű pénztől esik el 2016-ban. És jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy nem kéri ezt a pénzt, pedig ez a legmagasabb összeg, amelyet egy válogatott úszó és stábja kapott 2015-ben.

Hosszú Katinka most messze a legnépszerűbb magyar sportoló, a Facebookon negyedmillióan követik Forrás: MTI/AP/Stephen Spillman

A MÚSZ arról nem tud, hogy az idei versenyeztetés és edzőtáborozás eddigi költségeit milyen forrásból teremti elő az úszónő. Hosszú Magyarországon a Komjádiban készül, a költségeket közvetve a szövetség fizette – a foglalás az úszónő klubján, a Vasason keresztül történt.

A sztárok közül csak neki nincs szerződése

A széttépett 12 milliós szerződés nem lépett érvénybe, azok közül, akiknek ezt felajánlották, ő az egyedüli, aki nem írta alá. A többi válogatott szerződése egyébként más, Katinkáénál jellemzően alacsonyabb összeget tartalmaz.

Az úszóknak korábban nem volt, Katinkának pedig így most sincs szerződése a szövetséggel. Az Iron Lady ezek alapján ma már szinte semmit nem kér a szövetségtől.

De vajon mit kérhet tőle a szövetség?

„Katinka gondolja át még egyszer, érdemes-e fenntartani a jelenlegi helyzetet. Visszavárjuk a közösségbe, anélkül, hogy bármiféle kötelezettséget kívánna a MÚSZ ráróni. Még a bocsánatkéréssel sem kell foglalkozni. Fel sem vetődik. Az úszóké tényleg egy család, ő pedig egy kivételes versenyző, fantasztikus képességekkel” – tolmácsolta a MÚSZ véleményét Csurka Gergely.

Ami nem a MÚSZ-tól jön, azt elfogadja

Abban viszont nem különbözik a többi úszótól, hogy ő is kap állami támogatást. „A MOB által folyósított Gerevich-ösztöndíjban részesül, emellett klubjától, a Vasastól a MÚSZ által megítélt, kormányzati forrásból származó műhelytámogatásból kap havonta kiemelt juttatást, Shane Tusup pedig a MOB Kiemelt Edzői Program keretében jut szintén állami forrásból származó jövedelemhez” – fogalmazott a MÚSZ sajtófőnöke.

A szerződéstépés pillanata Fotó: Polyak Attila - Origo

Az olimpiai helyezésekért járó pénzösszeg ugyancsak állami pénz. Ha Hosszúnak összejön az Origo által jósolt két arany, egy bronz, akkor – a londoni olimpia utáni díjazásokat figyelembe véve –

90 millió forintot kaszálhat.

A Gerevich-ösztöndíj keretéből Hosszú havi nettó 400 ezer forintot kap, ez a maximális összeg. Ehhez azonban, a MOB-bal aláírt szerződés értelmében, kapcsolódnak bizonyos kötelezettségek.

A sportolók a szerződés szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy az olimpiai és világversenyek ideje alatt készült filmen, televíziós közvetítésben, fényképen, interneten és további más adathordozón megjelenítsék őket az olimpiai mozgalom népszerűsítése érdekében.

Emellett a MOB-nak vagy a MOB támogatóinak a

rendelkezésére kell állniuk térítésmentesen a MOB által meghatározott és előzetesen egyeztetett időpontokban.

Évente legalább hat alkalommal – az olimpia évében nyolc alkalommal – meg kell jelenniük ilyen rendezvényeken. Korlátozás nélkül részt kell venniük különféle kommunikációs és médiakampányokban, igaz, kizárólag a mindennapi tevékenységükhöz kötődő helyszíneken.

„Az ösztöndíjas a jelen pontban foglalt kötelezettségét egyéni szponzoraira, sportszervezetének vagy sportszövetségének szponzoraira való hivatkozással a MOB saját szervezésű eseményeivel és kommunikációjával összefüggésben nem, a MOB támogatóinak vonatkozásában

– áll a Gerevich-ösztöndíj szabályzatában.

Az olimpiai bizottság ezeket a kötelezettségeket csak minimálisan kéri számon a sportolókon. Talán nem is volt még olyan sportoló, aki évente háromnál többször állt rendelkezésre, de volt olyan is, aki egyszer sem. Hosszú Katinka nem az utóbbi kategóriába tartozik, mert ő, ha az edzés- és versenyprogramja engedi, akkor a MOB rendelkezésére szokott állni az olimpiai eszme népszerűsítése érdekében – magyarázta Siklós Erik, hogy a MOB mennyire rugalmasan igyekszik működtetni a rendszert.

A Túró Rudinak csak ő mondott nemet

Azért az elgondolkodtató, hogy a riói olimpiára készülő olimpikonok közül Hosszú Katinka az egyetlen, aki kimaradt a MOB és a Pöttyös hamarosan induló közös kampányából, amelyben a riói magyar csapatot mutatják be és népszerűsítik. Igazából ezzel nem követett el szabályszegést, hiszen az említett Gerevich-szerződés alapján erre nem is volt kötelezettsége sem neki, sem az akcióban részt vevő közel 200 sportolónak.