Vágólapra másolva!
Két napig tartott, míg Kiss László megértette, hogy nem maradhat az úszóválogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy kiderült a fél évszázaddal ezelőtti csoportos nemi erőszak. A szövetség elnöke még szerdán sem tartotta időszerűnek, hogy távozzon a kapitány. Kronológia.
  • Kedden közölte a Privatkopo.hu, hogy olyan eredeti dokumentumok birtokába jutott, amelyek bizonyítják, hogy Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya

    1961-ben két társával megerőszakolt egy nőt, és emiatt börtönben is ült.

    Kiss nem akart nyilatkozni – az Origónak csak annyit mondott, éppen az ügyvédjéhez tart.

  • Még aznap jelezte a Magyar Úszószövetség (MÚSZ), hogy szerda reggel összeül az elnökség, majd az edzőbizottság (ennek egyébként maga Kiss László a vezetője), hogy megvitassa az ügyet.
    A Kiss Lászlót támogató edzők aláírásai Forrás: Origo
  • A szerdai üléseken a megjelentek amellett foglaltak állást, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben állnak ki mellette.
  • Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszóéletben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született. A történtek ellenére módot kapott arra, hogy a sportágban dolgozhasson; a mögöttünk álló több mint

    fél évszázadban edzőként, pedagógusként, kapitányként példás munkát végzett"

    – egyebek mellett ez állt a közleményben.

Hosszú Katinka sajtótájékoztatója után Kiss László egyszer már lemondott Fotó: Polyak Attila - Origo
  • Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke a döntés után azt mondta az Origónak, hogy mindkét szavazás nyílt volt, a jelenlévők egyhangúan szavaztak, vita nem volt, csak utólag beszélgettek róla hosszan. Kérdésünkre elismerte, ha 1964-ben kérdezik meg, hogy javasolja-e Kiss Lászlót edzőnek, akkor alighanem másképp foglal állást,
  • De még ’70-ben is így döntöttem volna". Arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy a szerdai kiállás után Kiss László mégis távozni kényszerül a posztjáról, Gyárfás Tamás azt felelte, egy ilyen egyhangú szavazás után szerinte
Kiss László és Szabó Bence Forrás: Mob.hu

"Van-e erkölcsi alapunk arra, hogy miután 55 évig bizalmat adtak, adtunk neki, most elítéljük? Szerintem ennyi idő után így dönteni abszurd volna" – mondta.

Kiss László pályafutása

Kiss László 1940-ben született, 6 éves korában egri nagyszüleinél nyaralva tanult meg úszni, és alig 17 évesen már országos bajnok lett a Ferencváros színeiben, pillangón a favoritnak számító Trumpek Györgyöt győzte le. Ott volt az 1960-as olimpián, döntőbe azonban nem jutott. A nemi erőszak 1961-ben történt, hároméves börtönbüntetést kapott, ebből 21 és fél hónapot töltött le. Mivel 1962 februárjában ítélték el, ellentmondásnak tűnik, hogy 1963-ban már indult az országos bajnokságon, ahol harmadik lett 200 méter pillangón, de ennek az lehet az oka, hogy valószínűleg volt előzetesben is, és ilyenkor azt is beleszámítják a büntetésbe.

Kiss 1964-ben egy újabb érmet, ezúttal ezüstöt nyert az ob-n 200 pillangón, és még versenyzett, amikor Markovits Kálmán rábízta a Spartacus úszószakosztályát. 1965-ben vonult vissza, és a Spartacus mellett 1969-től az öttusa-válogatott úszóedzőjeként is dolgozott. 1972-ben szerzett szakedzői diplomát, majd 1983-ban mesteredző lett, az igazi áttörés pedig akkor következett, amikor elkezdte a közös munkát Egerszegi Krisztinával. Egerszegi öt olimpiai bajnoki cím mellett két vb- és kilenc Eb-aranyat nyert, de rajta kívül az olimpiai és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly, valamint a hozzá hasonlóan mellúszó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes is Kiss irányításával ért el sikereket.

1993-ban az úszószövetség alelnöke, majd 1999-ben szövetségi kapitány lett, így 2000-ben otthagyta a Spartacust, és attól fogva csak a válogatottra koncentrált. Hatszor volt az év edzője, 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, majd négy évvel később a Magyar Érdemrend nagykeresztjét. Volt első és harmadik is az év szövetségi kapitánya választáson, a magyar úszósport halhatatlanjának választották.

  • Közben az Origo megtudta, hogy Kiss László a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult a róla megjelent információkkal kapcsolatban.

  • "Mindenki tudott róla, de senki sem beszélt" – mondta Kiss László büntetőügyéről Gyárfás szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
  • – mondta arról, miért gondolja, hogy a kapitány a posztján maradhat. Elismerte ugyanakkor, hogy

    erkölcsileg sohasem évül el, amit Kiss tett,

    és hozzátette, szerinte hibáztak, akik Kiss Lászlónak szabadulása után a sportágban lehetőséget adtak.

Hosszú Katinka és Kiss László Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

  • Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere rendkívüli zárt ülést hívott össze csütörtökön 15 órára. Kiss László 2014-ben a város tiszteletbeli alpolgármestere lett.

    Százhalombatta díszpolgárává választották, és róla nevezték el a helyi uszodát.

  • A háromszoros olimpiai ezüstérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok Cseh László szerda este egy Facebook-posztban jelezte, bár valóban tagja a szövetség elnökségének, a Kiss Lászlóról tartott szavazáson nem vett részt, mert meg sem hívták rá.

  • Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta az Origo kérdésére, nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását. (Az úszóedző 2008-ban és 2012-ben is kapott állami kitüntetést.) Azt is mondta, a kitüntetési törvény kimondja, hogy aki büntetett előéletű, és nem mentesült ennek jogkövetkezményei alól, azt nem lehet kitüntetni,

    Kiss László azonban nem szerepelt a nyilvántartásban.

    Megjegyezte, a törvény értelmében ha valaki korábban bűncselekményt követett el, azt kivételesen méltánylandó okból figyelmen kívül lehet hagyni, és

  • A miniszter többször is hangsúlyozta, hogy nem kíván erkölcsileg állást foglalni a kérdésben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter erkölcsileg nem foglalt állást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

  • Kiss László csütörtökön lemondott tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, a százhalombattai képviselő-testület zárt ülésen vette tudomásul a bejelentést. "Nem tudtam Kiss László ügyéről, a díszpolgári cím odaítélésekor csak erkölcsi bizonyítványt kértünk" – mondta az Origónak Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere. Hozzátette, csak idő kérdése, hogy Kiss Lászlót megfosztják díszpolgári címétől, és az uszodát is át fogják nevezni.

Kiss megjelent a polgármesteri hivatal közelében, de durván elhajtotta a kérdező újságírót:

  • Közben aláírásgyűjtés indult Kiss lemondásáért.

  • A KÉSZ Csoport csütörtök délután bejelentette, hogy felbontja támogatási szerződését a Magyar Úszószövetséggel, mert megítélése szerint a botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét. A vállalat ugyanakkor Hosszú Katinkát a jövőben is szponzorálni akarja.

  • Csütörtökön öt óra után nem sokkal Kiss László közleményt küldött az MTI-nek, amelyben bejelentette a lemondását, "a magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva". Kiss most először tagadta a bűncselekmény elkövetését: 1961-ben
  • született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam". Azt írta, az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, keresi a perújítás lehetőségét is. Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el".

Kiss László tagadja, hogy az ítéletben részletezett bűnt elkövette volna Fotó: Polyak Attila - Origo

  • Megpróbáltuk elérni Gyárfás Tamást, de kiderült, hogy Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező helyszínére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány az MTI-nek azt mondta, a szövetség az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekről.

  • Valószínűleg Hargitay lesz az új kapitány, Gyárfás legalábbis korábban azt mondta, hogy ő a kijelölt utód. Kiss az eredeti tervek szerint a riói olimpia után távozott volna a posztjáról.
  • A Magyar Úszó Szövetség közleményt adott ki Kiss László lemondásával kapcsolatban, ebben úgy fogalmaztak, "Kiss László levette a vállakról a terhet" azzal, hogy önként távozott. Bővebben kapcsolódó cikkünkben.