Vágólapra másolva!
A Magyar Úszószövetség közleményben reagált Sárdi Ákos úszóedző állításaira, miszerint az összehívott szakmai testület a vezetőség nyomására volt kénytelen kiállni a csoportos nemi erőszakért korábban elítélt Kiss László úszókapitány mellett.

"A pénteki Hvg.hu-n megjelent valótlanságok kapcsán kell közreadnunk a csatolt közleményt" - írja a sajtófőnök, Csurka Gergely az Origónak küldött levelében, amit a MÚSZ a saját Facebook-oldalán is közzétett.

Mint arról beszámoltunk, Sárdi Ákos azzal vádolta a szövetséget, hogy

az ülésen, ahol arról döntöttek, maradhat-e szövetségi kapitány Kiss László, nyomást gyakoroltak a megjelentekre,

akik ennek hatására álltak ki az 55 évvel ezelőtt nemi erőszakért elítélt szakember mellett.

Kiss László ma már azt állítja, koncepciós ügy volt az erőszak Fotó: Polyak Attila - Origo

A MÚSZ közleménye szerint Sárdi elkésett az ülésről, de Gyárfás Tamás elnök, akitől Sárdi azt követeli,

álljon ki a nyilvánosság elé, és vállalja fel, hogy nyomás alá helyezte az edzőket,

a kedvéért elismételte az addig elhangzottakat. A szövetség szerint a szavazás Kiss támogatásáról egyhangú volt.

"Az elnök először azt kérte: tegye fel a kezét, aki szerint Kiss Lászlót le kell váltanunk. Senki sem emelte fel. A második kérdésre, hogy Kiss László maradjon-e a kapitány, mindenki – köztük Sárdi Ákos is – felemelte a kezét. Tartózkodás nem volt" - olvasható a közleményben.

MÚSZ-közleménySárdi Ákos a hvg.hu honlapnak tett nyilatkozata szerint a MÚSZ edzőbizottságának szerdai összejövetelén ...

Posted by Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott on Saturday, April 9, 2016

A Gyárfás Tamás irodájában tartott ülésről, amiről később kiderült, hogy nem elnökségi ülés volt, hanem egy "szűkebb testület" gyűlt össze, annyit már biztosan tudunk, hogy az elnökségi tagok közül Cseh László nem volt jelen. Továbbra is várjuk a szövetségtől elkért pontos névsort a résztvevőkről.

A Kiss Lászlót támogató edzők aláírásai Forrás: Origo

A Kiss László-botrány most már nemcsak az időközben lemondott úszókapitányról szól, hanem a magyar úszósport döntéshozóiról is. Az elnökség, valamint a halhatatlan edzők kiállása Kiss László mellett olyan közfelháborodást okozott, ami anélkül is elsöpörhetné az elnökséget, amiket Sárdi állított az említett ülésről. Ráadásul a társadalmi felzúdulást kiváltó döntés feleslegesnek is bizonyult, mert közben Kiss László magától lemondott.