Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetségnek hatalmas csalódás és fájdalom szembesülnie a Kiss László ellen 55 éve született ítélettel, jelentette ki Gyárfás Tamás. Az úszóelnök azt mondta, Kiss László helyesen cselekedett, amikor lemondott.

"Az egykor történtek részleteit nem ismertem, Kiss Lászlót kizárólag a kiemelkedő munkája alapján ítéltem meg. Elnökké választásomkor a mesteredző több világklasszis tanítványa közül Egerszegi Krisztina a negyedik olimpiai aranyérménél tartott, Kiss László általános tekintélynek örvendett, számos rangos kitüntetést kapott. Tény, hogy nem kezdtem el nyomozni az erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező szakember múltjában" – nyilatkozta Gyárfás, miután hazaérkezett a férfi vízilabda olimpiai selejtezőről, Triesztből, ahol a nemzetközi- és az európai úszószövetség vezetőivel tárgyalt.

megsértettem erkölcsi értékrendjét. Nem állt szándékomban" - folytatta Gyárfás Tamás. Elmondta, a MÚSZ vezetőségének és az edzőbizottságának közös döntése volt, hogy kiáll a kapitány mellett, "ennek ellenére úgy látom, helyesen cselekedett, amikor lemondott."

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Forrás: MTI/Földi Imre

Kiss László csütörtökön vált meg az úszóválogatott szövetségi kapitányi tisztétől, aznapi közleményében így fogalmazott: "A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről."

A 75 éves szakemberről kedden a privatkopo.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Ugyanakkor szerdán a Magyar Úszó Szövetség vezetése és az edzőbizottság egyformán változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót.

Közleményében Kiss úgy fogalmazott, hogy "1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam". Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is.

Kiss László Forrás: Mob.hu/Kovács Anikó

"Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - hangsúlyozta a közleményben Kiss, aki hozzátette: "idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette".

Kiss László három hónapja is lemondott kapitányi tisztségéről. Január 7-én azzal indokolta döntését, hogy megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján, amikor szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó versenyzővel, de a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta őt anélkül, hogy szóba állt volna vele. Akkor a kapitányt pár nap alatt meggyőzték, hogy maradjon.