Gyurtáéknak egyetlen esélyük maradt az olimpiára

Gyurta Dániel, úszás, úszó
Százhalombatta, 2015. november 12. Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszás döntőjében az úszók 12. rövidpályás országos bajnokságán a százhalombattai Kiss László uszodában 2015. november 12-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Keddtől szombatig Győrben rendezik az úszók 118. országos bajnokságát, amelynek nyitónapján a váltók küzdelmeire kerül sor, a csapatok nemcsak a győzelemért, hanem a riói olimpiai indulás reményében ugranak majd vízbe - írja az MTI.

Az ob-nak hatalmas jelentősége van, mert a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) felvette a kvalifikációs versenyek közé.

Gyurtáék csak itt tudnak javítani

A nyitónapon a 4x100 méteres férfi vegyesváltó számára óriási a tét, hiszen a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián négyesnek ez az egyetlen esélye, hogy odaérjen a riói indulást érő helyek valamelyikére. Ez a kvartett augusztusban a kazanyi világbajnokságon könnyedén bekerülhetett volna a legjobb 12 közé - ami automatikus olimpiai részvételt jelent -, de a londoni ötkarikás játékokon ötödik váltót kizárták, mivel Gyurta 18 századdal korábban ugrott a vízbe.

Gyurta Dániel és a váltó Győrben javíthat Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ennek az egységnek most nagyon kell figyelnie, hiszen Gyurta nem indul a májusi londoni Európa-bajnokságon, azaz Győrben kell olyan időt úszniuk, amelyre már nem lehetnek veszélyesek a vetélytársak. Ahhoz, hogy a rangsorban jelenleg 16., azaz még olimpiai indulónak mondható szingapúri váltót megelőzzék, 3:38.25 percesnél jobb időt kell úszniuk, erre bőven van esély, tekintve a 3:33.02 perces országos csúcsot.

Kenderesinél az előny

A "váltónapon" a női és a férfi 4x200 méteres gyorsváltó eredményére is érdemes majd figyelni, ugyanakkor nekik még lesz második esélyük a brit fővárosban.

Az egyéni küzdelmekben várható néhány igazán kemény csata: 200 méter pillangón a szám világbajnoka, Cseh László mögött Kenderesi Tamás és Biczó Bence küzd a második riói helyért - mivel egy számban egy országból maximum két versenyző indítható. A versenyben jelenleg előbbinél van az előny.

Hosszú nem lesz ott

Az A-szintes időért küzd Kozma Dominik 200 méter gyorson, a 25 éves versenyző vállműtétjét követően hosszú idő után úszhat újra nagymedencés versenyen.

Az országos bajnokságon az Egyesült Államokban edzőtáborozó Hosszú Katinkát kivéve mindenki rajthoz áll, az ob előfutamait reggel 9 órától rendezik, a döntőkre 16.00 és 17.00 órától kerül sor, a versenyeket az M4 Sport élőben közvetíti.