Hargitay: Fontos lenne megint csak az úszásra koncentrálni

Hargitay András, úszás
Győr, 2016. április 13. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya a győri Aqua Sportközpontban 2016. április 13-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az országos úszóbajnokság negyedik, befejező napján újabb két egyéni aranyérmet nyert Cseh László, aki előbb 200 méter vegyesen, majd 50 méter pillangón győzött, így összesen négy egyéni aranyat szerzett Győrben. Továbbá egy elképesztő rekordhoz is közel került: a századik magyar bajnoki címhez, kizárólag ötvenes medencében.

"Nem tartom számon magamtól, a Wikipédián délelőtt összeszámoltuk, szerintem kilencvenkilencnél állok. De lehet, hogy száz, vagy százegy, meg kellene nézni otthon az érmeket, esetleg a jegyzőkönyveket. Az biztos, hogy mára szépen elfáradtam, de sikerült azt a teljesítményt hozni, amit az ob előtt elterveztünk, és ez kifejezetten jó érzés" - nyilatkozta Cseh.

Szintén négy egyéni elsőséggel zárt Kapás Boglárka, aki a 200-400-800-1500-as gyorsúszó szériából az utolsó nap a legrövidebb távon diadalmaskodott könnyedén. Így a Gyurta fivérekkel párban tett azért, hogy új klubja, az UTE kerüljön az éremtábla élére.

Cseh László Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gyurtának még van mit gyakorolnia

Az ifjabbik Gyurta, Gergely 800-on is győzött, a világ idei negyedik legjobb idejével, míg bátyja, a londoni olimpiai bajnok Dániel fő számában, 200 méter mellen nyert magabiztosan.

"Három egyforma ötvenet akartam úszni, aztán egy gyorsabb utolsót - ez nagyjából sikerült is, bár a harmadik vége felé a tempók már nem úgy mentek, ahogy szerettem volna. Viszont ez is mutatja, bőven van mit gyakorolni. Ahogy a száz után is mondtam, különösebben nem zavar, hol tartanak a vetélytársak, a nagy nemzeteknél rendkívül éles az olimpiai kvalifikáció" - értékelt Gyurta Dániel.

Hozzátette, hogy egyrészt nagyon szeretné, ha őt is szorongatnák itthon a fiatalok. "A mai úszás is másképp nézett volna ki, ha itt van néhány vetélytárs, másrészt a jelenlegi helyzetben ráérünk szép nyugodtan építkezni. Tavaly 2:08-at mentem májusban, aztán ugyanennyit mentem Kazanyban is - tanultam abból, én most mindent Rióra építek fel.

Jakabos öt arannyal zárt

A nők 200 méter vegyesét Jakabos Zsuzsanna nyerte simán, így mindhárom egyéni számában diadalmaskodott (plusz két aranyat szerzett váltóban is): "Négy hét magaslati edzőtábor után, a bajnokság negyedik napján alapvetően jó volt ez az idő. Mivel nem szorongattak, most ennyi sikerült. Picit boldogabb lennék, ha 2:12-t úsztam volna, ám összességében elégedett vagyok" - összegzett Jakabos.

Szilágyi Liliánát kizárták Forrás: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Fura véget ért a 100 méteres pillangóúszás döntője: Szilágyi Liliánát az első helyről zárták ki, mivel a rajtnál kiugrott. "Engem az idő érdekel, az pedig jó volt, pláne úgy, hogy egyáltalán nem készültünk, azaz fáradtan úsztam, ez talán látszott is. A kizárás annyira nem izgat, egyébként is megnyertem volna, bár nem éreztem, hogy bemozdultam volna a rajtnál. Azért persze van hiányérzetem, de hát egyelőre így állunk: kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok vagyok, magyar bajnoki címet viszont még nem tudtam szerezni százon és kétszázon" - mondta.

György Rékának 9 század hiányzott

Ami a többi számot illeti, hárman is közel voltak az olimpiai A szinthez, a legközelebb György Réka, akinek kilenc század hiányzott 200 méter háton. "Nem vagyok egyáltalán szomorú. Bár szerettem volna már most megúszni a szintet. Úgy vagyok vele, hogy Londonban, az Európa-bajnokságon úgyis sikerülni fog. Most örülök a jó időnek, mert mégiscsak ez az egyéni legjobb eredményem" - mondta.

A férfiaknál az 50 után a 100 méter gyorsot is megnyerő Holoda Péternek ezúttal 23 század hiányzott Rióhoz (11 századra volt a másikban), míg Sós Dániel 87 százados közelségbe került 200 méter vegyesen az ötkarikás részvételi szinthez.

Az ob-t záró vegyesváltókban a Kőbánya SC férfi kvartettje bizonyította, hogy a Kőér utcában továbbra is minőségi munka folyik, míg a nőknél némi meglepetésre a TFSE győzött, igen izgalmas versenyben előzve meg a győrieket.

Harminc fővel számolhatunk

Hargitay András szövetségi kapitány elégedett volt a bajnokságon látottakkal.

"Edzők és versenyzők egyformán a megmondhatói, hogy a szövetség által folytatott menedzselés meghozza az eredményét, hiszen az elmúlt hónapok külföldi edzőtáboraiban elvégzett munka nagyon szépen megmutatkozott ezen a bajnokságon.

Újabb riói kvótákat szereztünk, ma a váltókkal együtt harmincháromnál tartunk,

átfedések nélkül már most harminc fővel számolhatunk, és a csapat még simán bővülhet" – nyilatkozta Hargitay.

Hargitay András, a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Azt hiszem, az egyéni teljesítmények is jól mutatták, a felkészülés remekül halad a londoni Európa-bajnokságra és az olimpiára is. Tényleg fontos lenne, ha végre megint csak az úszásra koncentrálhatna mindenki a sportágban. Megéri, nagyon megéri" – tette hozzá.

A szombati bajnokok, férfiak:
100 m gyors: Holoda Péter (Hajdúszoboszló) 49.22 mp
800 m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 7:51.77 p
100 m hát: Balog Gábor (Győr) 54.97 mp
200 m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:10.84 p
50 m pillangó: Cseh László (Eger) 23.83 mp
200 m vegyes: Cseh László (Eger) 2:00.20 p
4x100 m vegyesváltó: Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Reményi Ármin) 3:41.52 p

nők:
50 m gyors: Joó Sára (FTC) 26.26 mp
200 m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 1:58.45 p
200 m hát: György Réka (TFSE) 2:10.69 p
100 m pillangó: Verrasztó Evelyn (A Jövő SC) 59.80 mp
200 m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:13.14 p
4x100 m vegyesváltó: TFSE (Szabó Feltóthy Eszter, Labán Eszter, Galamb Szimonetta, György Réka) 4:14.38 p