Vágólapra másolva!
Négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárták a magyar úszók a londoni Európa-bajnokság csütörtöki versenynapját. Hosszú Katinka csütörtöki mérlege két arany és egy ezüst.

A sort Kapás Boglárka nyitotta meg, az UTE 23 éves versenyzője féltávtól vezetve aranyérmet nyert 800 méter gyorson.

Kapás Boglárka a 800 méteres gyorsúszás döntőjében Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hosszú nem kegyelmezett

Néhány perccel később Hosszú Katinka is ünnepelhetett,

miután toronymagas esélyesként harmadszor is megvédte címét 200 méter vegyesen.

A Vasas 27 éves sportolója az eredményhirdetés után rögtön állhatott vissza a rajtkőre, és 100 méter háton másodikként ért célba, 21 századdal lemaradva a dán Mie Nielsen mögött. "Ugyan második lettem, de csak örülhetek, mert nagyon jó időt úsztam. Az volt a cél, hogy 59 másodpercen belül érjek célba és ez sikerült" - mondta Hosszú.

London, 2016. május 19. Hosszú Katinka a londoni úszó Európa-bajnokság 200 méteres vegyesúszásának döntőjében 2016. május 19-én. Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

A nap legsikeresebb száma magyar szempontból a férfi 200 méter pillangó volt, ezen a világbajnoki címvédő Cseh László magabiztos rajt-cél győzelmet aratott, és pályafutása 13. Eb-aranyát szerezte meg. Kenderesi Tamás harmadik lett pályafutása első felnőtt világversenyén.

Cseh László esélyt sem adott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Bohus Richárd 50 méter háton második helyen végzett 24.82 másodperces országos csúccsal, majd az este a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó szenzációs diadalával ért véget. A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállítású váltót

Kapás hozta fel a harmadikról az első helyre,

Hosszú pedig végig bírta a távot. Ez volt a magyar úszók hatodik aranyérme a londoni kontinensviadalon.

A csütörtöki elődöntőben érdekelt magyarok közül egyedül Szilágyi Liliána jutott fináléba 100 méter pillangón, méghozzá a negyedik legjobb idővel (57.83 mp). Bohus az ezüstérme előtt 100 méter gyorson próbálkozott, de 48.99 másodperccel 12. lett, míg Sebestyén Dalma 2:26.53 perccel tizedikként zárt 200 méter mellen.