Puerto Ricóig sem merészkednek el az amerikai úszók

Zika-vírus, rio, olimpia
A municipal agent sprays anti Zika mosquitos chimical product at the sambadrome in Rio de Janeiro, on January 26, 2016. Brazil is mobilizing more than 200,000 troops to go "house to house" in the battle against Zika-carrying mosquitoes, blamed for causing horrific birth defects in a major regional health scare, a report said Monday. CHRISTOPHE SIMON / AFP
Vágólapra másolva!
A zikavírustól való félelem miatt az Egyesült Államok úszószövetsége törölte a riói olimpiára készülő válogatott Puerto Ricó-i edzőtáborozását.

Ehelyett Atlantában tartják a közös tréningeket azon versenyzők számára, akik az augusztusi ötkarikás játékokon indulnak az amerikai színek képviseletében. A Puerto Ricó-i edzőtábort közvetlenül azelőtt tartották volna, hogy a csapat átutazik Brazíliába, az olimpiai versenyek színhelyére.

A főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget nemrég diagnosztizáltak először az Egyesült Államok egyik úgynevezett külterületén, Puerto Ricóban is. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: múlt hét végi adatok szerint

925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt.

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

Egészségügyi vészhelyzet

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát.

Irtják a szúnyogokat Forrás: AFP/Christophe Simon

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.