Hosszú Katinka saját úszóklubot alapít

Hosszú Katinka, édasanyja és mások vesznek részt a "Köszi Anyu!" kampány második sajtótájékoztatóján 2016 június 1-én.
Hosszú Katinka, édasanyja és mások vesznek részt a "Köszi Anyu!" kampány második sajtótájékoztatóján 2016 június 1-én. Juha Palinak
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka az olimpiára készül, de megosztotta távlati terveit is, szeptembertől ugyanis férjével, Shane Tusuppal saját úszóklubot alapítanak.

Az Iron Aquatics nevű egyesületben Tusup mellett Darren Ward lesz az edző. Hosszú és férje Iron Lady néven saját brandet hozott létre, és úgy tűnik, nem elégedtek meg ennyivel, így a következő lépés az úszóegyesület lett.

"Egy olyan helyet szeretnénk létrehozni, ahol a sportolók jó hangulatban tudnak készülni az általunk kigondolt módszerekkel. Ez a terv nem az úszópályafutásom végét jelenti, szeretnék ott lenni a 2020-as és esetleg a 2024-es olimpián is" - hangsúlyozta Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka szeptembertől a saját egyesületének színeiben fog versenyezni Forrás: Life.hu

Az egyesület helyére és az anyagi hátérre vonatkozó kérdéseket részben elhárította az úszó, de annyit elmondott, hogy azért került sor ma a bejelentésre, mert a Magyar Úszó Szövetség a mai napon regisztrálta az új klubot, és kezdetben csak a saját forrásaikból építik az egyesületet, de

- mondta Hosszú, azaz a jövőben ők is pályázhatnak azokra a forrásokra, amelykhez a többi klub hozzáfér.

Miután az úszásban a szeptember és a január a két átigazolási időszak, így időszerű volt most bejelenteni az Iron Aquatics megalakulását, hogy "aki szeretne hozzánk csatlakozni, annak legyen erre elég ideje".

Egyelőre kicsi a stáb

Az új klubnak Shane Tusup mellett egyelőre csak egy edzője van, a már Rióban tartózkodó Darren Ward, aki az olimpia után Magyarországra fog költözni. Hosszú Katinka elmondta, hogy Wardnak másfél évtizedes tapasztalata van az úszás valamennyi terén, az oktatástól kezdve egészen az élsportolók felkészítéséig.

Shane Tusup a jövőben már nem csak Hosszú Katinka felkészülését fogja irányítani Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem ígér semmit, de...

Az ötszörös világbajnok Hosszú Rióban összesen öt számban indul (200 m vegyes, 400 m vegyes, 100 m hát, 200 m hát, 4x200 m gyorsváltó).

A riói esélyekről szólva elmondta, miután "ez sport, ahol bármi megtörténhet"

nem ígérheti meg az aranyérmeket, sőt még érmeket sem ígérhet,

de persze azon lesz, hogy a lehető legjobb eredményt érje el valamennyi versenyszámban.

Konkrét kérdésre azonban már nem térhetett ki a válasz elől, elvégre mégiscsak ő a legnagyobb esélyes, ha másban nem is, de a két vegyes számban biztosan.

"Lehet, hogy a győzelemhez világcsúcs kell majd, és,

Nem sokan vannak most a mezőnyben, akik képesek erre" - mondta Hosszú, de azt már nem tette hozzá, hogy ő a kevesek egyike. - A kazanyi 200 vegyes világcsúcsa után arról beszéltünk Shane-nel, hogy nagyon jó úton járunk Míg az akkor világcsúcsomat (2:06.12) két másodpercnél jobban senki nem tudta megközelíteni, addig én már idén, a felkészülés során is tudtam hasonló időt úszni."

Csak egy valamitől fél

Az olimpiával kapcsolatos félelmek - Zika-vírus, terorizmus, bűnözés, az olimpiai falu és a létesítmények állapota - egyáltalán nincsenek rá hatással. Mint elmondta, úgy érzi, néha

kicsit felfújják

az ezekről szóló híreket.

"Biztos vagyok benne, hogy a szervezők mindent megtesznek, hogy semmilyen probléma ne legyen az olimpia idején. A képek alapján pedig, amiket az olimpiai faluról láttam, azt tudom mondani, hogy olyan mint a többi, amiben eddig jártam" - bizakodott Hosszú.

Magabiztosan áll oda a rajthoz Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Egy valamitől mégis fél, de ez nem az elvárás - tisztában van vele, hogy ő a magyar csapat legnagyobb sztárja, akitől mindenki (arany)érmeket vár.

"Csak akkor lesz csalódás az olimpia, ha rágörcsölök, és nem tudok mindent kiadni magamból. De erre azért kicsi az esély. Az egyetlen ilyen rizikófaktor, hogy most először az egész családom ott lesz az uszodában, és nagyon szeretnék előttük bizonyítani."