Boldogabb-e Hosszú Katinka olimpiai bajnokként?

TUSUP, Shane; Hosszú Katinka
Budapest, 2016. október 12. A klub egyik új tagja, Hosszú Katinka úszó, valamint férje és edzője, Shane Tusup a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának ünnepségén a budapesti Larus étteremben 2016. október 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka az olimpiáról hazatérve ugyanott folytatta, ahol Rióban abbahagyta: ahol csak tud, elindul, és persze egyfolytában nyer. A 27 éves klasszis, akit szerdán beválasztottak a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjába, az Origónak azt mondta, nagyon élvezi, hogy az új úszóklubjában hetven gyereket a csapattársának nevezhet, és állítja, hogy a sikereinek egyetlen titka van, a sok munka.

Tizenhárom Világkupa-érmet gyűjtött be legutóbb, beállítva az egyéni csúcsát. Lehet ezt még fokozni?
Gondolkoztam már ezen, és arra jutottam, hogy 50 gyorson még nem nyertem érmet, csak negyedik lettem. Bosszantó (nevet). Most már lassan az egész programot úszom, és csak a mellúszószámokban nem indultam el.

Mi az oka annak, hogy a pillangóra és a gyorsra is ráfeküdt? Csak nem megpróbálja felvenni a versenyt az utóbbiban Katie Ledeckyvel, aki az olimpián négy gyorsúszóaranyat is begyűjtött?
Ha elkezdenék gyorsat is úszni, nem csak azért tenném, hogy felvegyem a versenyt Ledeckyvel. De igazából ő is nyugodtan jöhet vegyes úszásra, szeretettel várjuk (mosolyog). A pillangóra tényleg szeretnék visszaállni, úgy érzem, ebben az úszásnemben még sok lehet bennem, 200 méteren még mindig én vagyok például az Európa-csúcs-tartó. De szeretném már ezt a csúcsot is 2009 után újra megdönteni.

Szász Emesével (b) és Csipes Tamarával (középen) együtt ő is tagja lett a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mi a célja a 2017-es budapesti vb-n, netán az, ami majdnem összejött Rióban, a négy aranyérem?
Nem az aranyak számában gondolkodom. Úgy érzem, Rióban 200 vegyesen nem a legjobb versenyt úsztam le, 2:06.58-cal nyertem ugyan, de úgy éreztem, jobb formában vagyok, mint ez az idő. Ezek után 200 hátra (ezen a távon szerzett ezüstérmet Rióban – a szerk.) kifáradtam, mert

De szerintem még a 200 hátban is bőven van bennem tartalék, inkább ezeken gondolkodunk, nem az aranyak számán.

A legszebb az lenne, ha Budapesten egy óriási Hosszú Katinka-poszter fogadná az érkezőket. Van erre esély?
Meglátjuk.

Csak ha beleegyezik

„A versenyző fotóját, a róla a versenyeken készült filmeket a kialakult normák szerint nem kereskedelmi céllal – ahogy a FINA, a LEN – a Magyar Úszószövetség is használhatja. Volt is egy csodás poszterünk, amelyen Katinka egy győzelem után diadalmasan a magasba emeli a karját. A beleegyezése nélkül nem akarjuk használni” – nyilatkozta Rióban az Origónak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, amikor arról kérdeztük, lesz-e Hosszú Katinka-óriásposzter Budapesten. Az úszónő az imázsfilmből ugyanis kimaradt.

Milyen most a kapcsolata az úszószövetséggel?
Én most csak az úszóegyesületemre és a felkészülésemre koncentrálok.

Közeleg az év vége, a Sportcsillagok Gálaestje. Nagy kérdés, hogy ki nyerhet a háromszoros riói bajnokok közül, Hosszú Katinka vagy Kozák Danuta. Mennyire fontos az ön számára ez a győzelem?
Nagyon nehéz a sportágakat összehasonlítani, de rábízzuk a döntést az újságírókra. Számomra a legfontosabb, hogy a vízben jó eredményeket érjek el, de természetesen nagyon nagy megtiszteltetés lenne, ha megkapnám ezt a díjat. Egy plusz lenne, nagyon jó érzéssel töltene el, de

Hogy látja most, jó ötlet volt megnyitni az Iron Aquatics úszóklubot?
Nagyon jól megy minden, de nagyon sok dolgunk van, nem is hittük előre, hogy ennyi lesz. Én nagyon élvezem a gyerekek társaságát. Már közel hetven gyerek csapattársam van, és teljesen más lemenni úgy úszni, hogy nem csak a saját felkészülésemre koncentrálok, át-átnézek a többi pályára is, hogy ott mi történik. Felügyeljük azt is, hiszen nagyon fontos, hogy minőségi munka legyen nálunk.

Nincs idő durcázni Shane-nel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Talán korai a kérdés, de látja már az új Hosszú Katinkát?
Nézegetjük őket Shane-nel (Shane Tusup az úszónő edzője-férje – a szerk.), és mondogatjuk, hogy ki kire hasonlít az úszók közül. A legnagyobb létszámú a 10–13 éves korosztály, ők jelentkeztek a legtöbben, szerintem ebben a korban szeretnek a gyerekek a legjobban úszni. Ebből az alapcsapatból most lesz majd várhatóan egy morzsolódás, ahogy telnek az évek. Egy biztos, nagyon sok tehetség van.

Ha arról kérdezik a versenyzőtársak, hogy mi Hosszú Katinka titka, segít nekik?
Nagyon sokan kérdeznek erről, csakhogy nincs titok.

És azok a motivációs mondatok, amelyeket a Facebook-oldalán megoszt?
Én tényleg abban hiszek, hogy a munkát el kell végezni. Én 27 évesen már azt érzem, tudom, hogy mit csinálok, és lehet, hogy jövőre rádöbbenek, hogy mi az, amin még lehet javítani. De hogy mi vezet a sikerhez, ahhoz nincsen recept. Dolgozni kell érte.

Boldog, boldogabb olimpiai bajnokként?
Elsőre azt mondanám, semmi nem változott, de ez nem igaz. Nem érzem magam másként, nem érzem magam többnek.

Úgy gondolom, Magyarországon az embereknek nagyon sokat jelentett, amit Rióban elértem, és ez akkor tudatosult bennem, amikor hazaértem. Úgy éreztem az olimpia előtt is, hogy nagyon sokan szeretnek és támogatnak, de a riói hazatérést átélni egy teljesen más fokozat volt.

Függő lettem, a munka függője

Szerdán – a kajakos Csipes Tamara és a vívó Szász Emese mellett – Hosszú Katinka is tagja lett a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának. Az ünnepélyes ceremónián az Iron Lady őszinte beszédet tartott a többtucatnyi ötkarikás aranyérmes érdeklődő előtt.

„Célokat tűzök ki magam elé, ezek mentén jutok előre. Élvezem a munkát. Függő lettem, a munka függője. Egy gyilkos edzés végén örömmel tölt el, ha alig tudok kiszállni, hazamenni, annyira elfáradok, mert akkor érzem, hogy tettem valamit a siker érdekében. Itt volt például a Világkupa, ahol hét döntőt úsztam, a végére nagyon elfáradtam, éreztem, hogy jön a róka: hánytam – de nyertem. A sok befektetett munkától látszik a szervezetem adaptációja, ami pedig hozza az eredményt. Olyan ember vagyok, aki mindig többet akar. Várom a kihívásokat, mit lehetne még. És imádom az úszást! A most ősszel indult úszóklubomba már közel hetven gyermek jár, ezt a mentalitást szeretném nekik is megtanítani” – mondta Hosszú Katinka.

A sportolónő arról is beszélt, milyen a kapcsolata edző-férjével, Shane Tushuppal. „Shane-nel a négy év alatt, amióta együtt dolgozunk, sokat tanultunk egymástól. Muszáj mindig brutálisan őszintének lenni egymáshoz, még akkor is, ha néha nehéz is egy ilyen edző-férj kapcsolatban. Nincs idő veszekedni, durcázni, mert az a felkészülésből veszi el az időt, tovább kell lépni” – fogalmazott.

Az úszó a jövőt érintően arról is beszélt, hogy a riói olimpia után közvetlenül még úgy érezte, a 2020-as tokiói olimpia nagyon messze van. „A Világkupák és a jövő évi budapesti világbajnokság közeledése visszalendített, és most már Tokióról is beszélünk.”