Hargitay döntött, Gyurta papa háborog

Gyurta Gergely
Berlin, 2014. augusztus 14. Gyurta Gergely a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 14-én. A magyar versenyző a tizedik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hargitay András úszókapitány nem tagadja, hogy személyesen akadályozza meg Gyurta Gergely decemberi rövidpályás vb-szereplését 400 vegyesen, pedig az olimpián ebben a számban az Újpest úszója volt a legjobb a magyarok közül. Gyurta Gergely úgy érzi, átverték. 

"A vb-program ismeretében úsztam szintidőket, ahogy a szövetség kérte. Rióban 400 vegyesen én voltam a legjobb magyar. Megcsináltam, amiért hajtottam, aztán egy tollvonással ezt elveszik tőlem? Ha választanom kellene, a 400 vegyest választanám, de a kapitány erre is nemet mond. Mi hát a válogatási elv?" – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gyurta Gergely, aki hiába van ott mindkét számban a legjobb két magyar között, nem indulhat a windsori (Kanada) rövidpályás vb-n.

A döntés a szövetségi kapitány jogköre

Az okokról Hargitay András beszélt a napilapnak adott interjújában: "Erről dönteni kapitányi jogkör. Nem egy kellemes feladat, volt ilyen az olimpián is. Nem lehetséges, hogy mindenkinek jó legyen. A szombati edzőbizottsági ülésről kijőve viszont – nem szépítem – Gyurta Gergely édesapja, Tamás megfenyegetett. Azt mondta, hogy meg ne próbáljuk másként, mint ahogy ők elgondolták. Ez nem vezet jó irányba. Azzal, hogy apaként egyben az újpesti úszószakosztály vezetője, különösen is vigyáznia kellene."

Gyurta Gergely 400 vegyesen mindenképp indulni szeretett volna a vb-n Forrás: MTI/Kovács Anikó

A 24.hu szerint Gyurta Tamás az edzőbizottsági értekezlet előtt hívta fel telefonon az úszókapitányt, és ezt mondta neki: "Meg ne próbáljam ezt a javaslatot elfogadtatni, mert abból botrány lesz, óriási botrány."

Gyurta tényleg jobb volt Verrasztónál, de kiesett Rióban

Az olimpián Gyurta Gergely mindkét számban indulhatott. 1500 gyorson 15:16.24-gyel a hetedik lett az előfutamában, és ezzel – összesítésben a 19. helyet elérve – kiesett. 400 vegyesen 4:14.81-gyet úszva hatodik lett az előfutamában, ami szintén azonnali kiesést jelentett (összességében a 11. hely lett az övé). Ezzel valóban ő volt a legjobb magyar 400 vegyesen, a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid ugyanis csalódást keltő 4:15.04-es idővel szintén azonnal elvérzett az előfutamában, később a 200 vegyestől vissza is lépett. Bernek Péter 200 és 400 gyorson indult Rióban: előbbiben 37., utóbbiban 21. lett – úgy, hogy az előfutamában rögtön elvérzett.

Gyurta Tamás visszautasította a kapitány vádjait: "Jeleztem a kapitány részére, hogy nem szülőként, hanem az Újpest úszószakosztályának vezetőjeként kerestem meg kérdésemmel. Határozottan visszautasítom a vádjait.

amely ráadásul szembe megy a Magyar Úszószövetség válogatási elveivel. Az úszás mérhető sportág, és Gergely mindkét számban olyan eredményt ért el, amellyel kvalifikálta magát a világbajnokságra" – mondta Gyurta Gergely apja a Blikknek.

Gyurta Gergely nem Hosszú Katinka

Hargitay döntése alapján tehát Verrasztó Dávid és Bernek Péter indul 400 vegyesen. "De ha nem is így volna, akkor sem engedném Gyurta Gergelyt elindulni, mert a két szám, amiben indulna, nem úszható egymás után, arra pedig nincs lehetőség, hogy a helyszínen lépjen vissza" – fogalmazott a kapitány.

A kapitány szerint Gyurta egy erős 400 vegyes után nem tudna jól úszni 1500 gyorson Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurta Gergely edzője, Virth Balázs szerint ez az indoklás azért sántít, mert a két számnak csak az előfutamai lesznek egy napon. "Négyszáz vegyesen a második legjobb idővel rendelkezik, 1500 gyorson a legjobbal. Furcsa üzenete lenne más úszókra nézve, hogy egy szám harmadik számú versenyzőjét a második elé helyezik.

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek a szakember.

Hargitay hozzátette, hogy ő csakis a magyar úszósport érdekeit nézi, és Gyurta Gergőt nem lehet egy lapon említeni Hosszú Katinkával, aki simán megcsinál két-három versenyszámot egymás után. "Na most, hogy Gyurta egy erős 400 vegyes után nem fog tudni jól úszni 1500 gyorson, az biztos. Gyorson ráadásul jobb helyezést úszna, mint vegyesen."