Hosszúnak két döntőben szurkolhatunk az éjjel

Hosszú Katinka rövidpályás úszóvébé
WINDSOR, CANADA - DECEMBER 07: Katinka Hosszu of Hungary competes in a preliminary heat of the 800m Freestyle on day two of the 13th FINA World Swimming Championships (25m) at the WFCU Centre on December 7, 2016 in Windsor Ontario, Canada. Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a negyedik legjobb idővel jutott a 400 méter gyorsúszás döntőjébe az úszók rövidpályás világbajnokságán, a kanadai Windsorban pénteken.

Az előfutamos program nyitányaként a Lobanovszkij Maxim, Földházi Dávid, Márton Richárd, Barta Márton összeállítású férfi 4x50 méteres gyorsváltó

1:29.44 perceses eredménnyel a 11. helyen végzett.

Késely visszalépett betegség miatt

A Windsorban eddig négy aranyat és egy ezüstöt nyerő Hosszú Katinka a csütörtöki erőltetett menet után könnyebb programot teljesített. Először 50 méter háton ugrott medencébe a háromszoros olimpiai bajnok, és 26.70 másodperccel a hetedik helyen jutott tovább az esti elődöntőbe.

Jön az 5. és a 6. arany? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Rövid pihenő után már 400 méter gyorson állt rajtkőre egyedüli magyarként, mivel Késely Ajna betegség miatt visszalépett. Hosszú az utolsó futamban 4:02.38 perccel második lett,

és ideje összesítésben a negyedik legjobb volt.

Bernekéknek nem lett meg a döntő

Zárásként férfi 4x200 méteres gyorsváltóban úsztak a magyarok: a Bernek Péter, Telegdy Ádám, Márton Richárd, Kenderesi Tamás négyes 7:03.66 perces országos csúccsal futamában ötödikként végzett, a döntőről azonban lemaradt, mert ideje alapján 11. lett.

Az elődöntők, döntők programja, kezdés magyar idő szerint 00.30-tól:
Férfi 4x50 m gyorsváltó DÖNTŐ
Női 50 m pillangó DÖNTŐ
Férfi 100 m vegyes DÖNTŐ
Női 100 m vegyes DÖNTŐ (Hosszú Katinka)
Férfi 50 m pillangó - elődöntő
Női 400 m gyors DÖNTŐ (Hosszú Katinka)
Férfi 50 m gyors DÖNTŐ
Női 50 m hát - elődöntő (Hosszú Katinka)
Férfi 50 m hát - DÖNTŐ
Női 100 m mell - elődöntő
Férfi 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ

*

Kapás Boglárka egészségesen érmes lett volna 800 gyorson

Az úszónő edzője bosszús a tegnapi 800 gyors döntője miatt. Virth Balázs állítja, az egészséges Kapás Boglárka könnyen dobogós lehetett volna. A novemberi országos bajnokságon úszott legutóbb versenyen a riói olimpiai bronzérmese, azóta egy betegség ledöntötte a lábáról. Ezért is döntött úgy az őt felkészítő edzői team, hogy egyéni számban nem indul a winsori rövidpályás vb-n.

Kapás Boglárkát betegség akadályozta meg, hogy egyéni számokban rajthoz álljon Windsorban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kapás Boglárka már jobban van, naponta edz a vb helyszínén, hogy a szombati gyorsváltóra a legjobb állapotban legyen. Kapás edzője, Virth Balázs az Origo-nak elmondta, meglepődött a 800 gyors időeredményein.

– mondta az Origo-nak Virth Balázs.